Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) a német lap hétfői jelentése szerint.

    A FAZ hírportálján közölt összeállítás szerint a miniszter kifejtette, hogy a február 24-én kitört háború első szakasza sokként volt jellemezhető, a második pedig az „egyensúly kialakulása az oroszok és köztünk, a frontvonal stabilizálódása, valamint az orosz ellenálló képesség felmérése a részünkről”.

    A Harkiv és Herszon térségében elért harctéri sikerek azt jelentik, hogy elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov.

    Kijev céljairól kiemelte, hogy helyre kell állítani Ukrajna 1991-es határait – vissza kell szerezni az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet, valamint a keleti Donyec és Luhanszk megye teljes területét – és újra kell indítani a belföldi és nemzetközi légi közlekedést.

    .

  • Azok, akik meggyőzték Vlagyimir Putyint arról, hogy az Ukrajna elleni támadás gyors és hatásos lesz, mindannyiunkat átvertek – vélekedett Borisz Nagyezsdin, az orosz Állami Duma egykori képviselője egy orosz tévécsatorna vitaműsorában.

    Szerinte azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket jelenleg az Ukrajna ellen vívott háborúban az orosz katonák használnak és alkalmaznak, szinte lehetetlen győzelemre vinni a hadműveletet.

    Kifejtette azt is, hogy Moszkva nem akar általános mozgósítást, ezért zsoldosokkal és szerződéses katonákkal próbálja sikerre vinni terveit.

    Nagyezsdin úgy véli, hogy az egyetlen megoldás, hogy sikeresen fejezzék be a támadást a Nyugat által modern fegyverekkel támogatott Ukrajna ellen, az lenne, hogy azonnali béketárgyalásokba kezdjenek, és rendezzék a politikai kérdéseket.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának hétfő reggeli összefoglalójában az áll, hogy a védelmi erők több települést is visszaszereztek, és Herszon közelében jelentős veszteséget szenvedtek a megszállók. Mint írják, az ukrán hadsereg vasárnap több mint húsz településről szorította ki az ellenséget – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

  • Az Oroszország ellen hozott energetikai szankciók „katasztrofális következményekkel” fenyegetnek az egész európai közösség számára, miközben Oroszországra kevés hatásuk van – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti képviselője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

    Deutsch Tamás felidézte: miután a magyar kormány megfogalmazta kételyét a szankciókat illetően, „elemi erejű támadás” indult ellene európai szinten, sőt az egész világon és Magyarországon is.

    A magyar baloldal egészen elképesztő mértékben szankciópárti, csak az a helyzet, hogy megint a valóság bekopogtatott mindenkinek az ajtaján

    – fogalmazott Deutsch Tamás, hozzátéve: a valóság pedig az, hogy az energetika területére kiterjesztett szankciók az árbevételt tekintve nem okoztak kiesést, hanem energiaexportjából rekord- – 158 milliárd eurónyi – árbevétele volt Oroszországnak, amelyből 85 milliárd eurónyit az Európai Unió fizetett.

  • Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megismételte követeléseit, és arra kérte az orosz csapatokat, hogy vonuljanak ki a zaporizzsjai erőműből, valamint kössenek tűzszünetet Ukrajnával – írja a CNN.

    A francia elnök továbbá hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát. Emlékeztetett arra, hogy az orosz megszállás volt az oka a Zaporizzsja épségét jelenleg fenyegető kockázatoknak. Emellett felszólította az orosz csapatokat, hogy kövessék a NAÜ biztonsági előírásait az erőmű helyreállításának érdekében.

  • A kelet-ukrajnai tisztviselők a kulcsfontosságú létesítmények ellen folytatott orosz támadásokat okolták az ország nagy területeit sújtó széles körű áramszünetért vasárnap – írja a The Moscow Times. Az áramszünet azután következett be, hogy az ukrán erők bejelentették, több tucat várost és falut foglaltak vissza Kelet-Ukrajnában. 

    A Harkiv régió regionális kormányzója szerint az orosz erők „kritikus infrastruktúrára sújtottak le” a régióban és annak fővárosában. Az ukrán erők egyébként ebből a térségből jelentették a legnagyobb győzelmeiket. 

    Több településen nincs se villany, se víz. A sürgősségi szolgálatok azon dolgoznak, hogy megfékezzék a tüzeket a megtámadott helyszíneken

    – nyilatkozta Oleg Synegubov a közösségi médiában. 

    A Dnyipropetrovszki régió vezetője, Dmitro Reznicsenko szerint is az orosz erők felelősek a térségében bekövetkezett áramszünetért.

    A Dnyipropetrovszki régióban több város és közösség áram nélkül maradt. Az oroszok eltalálták az energia-infrastruktúrát. Egyszerűen nem tudják elfogadni a vereséget

    – fogalmazott internetes nyilatkozatában.

  • Az ukrán biztonsági szolgálat ma reggel képeket tett közzé a közösségi médiában egy hátrahagyott orosz lőszerraktárról, azzal az üzenettel, hogy

    az orosz megszállók úgy menekülnek az ukrán katonák elől, hogy egész lőszerarzenálokat hagynak hátra. Mi pedig biztosan a rendeltetésüknek megfelelően – az oroszok ellen – fogjuk felhasználni őket.

  • Egy orosz szárnyas rakéta a zaporizzsjai atomerőmű közelében csapódott be – erről az Energoatom, az ukrán állami nukleáris vállalat adott tájékoztatást vasárnap.

    Nem kizárt, hogy a megszállók által kilőtt rakéta az erőmű ellen irányult

    – áll a közleményben.

    A rakéta egy polgári létesítményt talált el, négy ember megsérült – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 6269-en léptek be vasárnap Magyarországra, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 7785-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

    A beléptetettek közül a rendőrség 291 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 263-an érkeztek – köztük 87 gyermek – az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Orosz támadás ért egy ukrán lakóépületet Harkivban, amelynek következtében egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek – értesült az Ukrajinszka Pravda.

    Egy lakóépületet ért támadás Novobavarszki negyedben. Jelenleg egy halottról és két sérültről már biztosan tudunk, az épület pedig szinte teljesen megsemmisült

    – írja Ihor Terekhov, a város polgármestere Telegram-bejegyzésében.

    Terekhov arról is beszámolt, hogy Harkivban éjszaka helyreállt a vízellátás, valamint a közlekedés is a megszokott módon működik már.

  • Megvalósulnak Oroszország azon céljai, amelyeket Vlagyimir Putyin az ukrajnai különleges hadművelettel szeretett volna elérni – közölte Medvegyev a vasárnapi választások eredményeit értékelve – írja a TASZSZ

    Az ország elnöke által ebben a hadműveletben kitűzött célok megvalósulnak 

    – mondta. 

    Az a támogatás, amelyet a pártunk a választások alatt kapott és érzékelt, a legjobb garancia arra, hogy mi mindent megteszünk, amit csak szükséges

    – tette hozzá. 

    Medvegyev szerint az Egységes Oroszország csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely a „kijevi rezsim akciói által” érintetteket segíti. 

    Minden szinten csináltuk, ahol csak lehetett, és az emberek látták ezt. Lehetetlen nem látni. Legyünk őszinték, talán ez volt a kampány legerősebb oldala 

    – tette hozzá.

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke éjszaka ismét videóüzenetben jelentkezett. Amint mondta, az ukrán ellenállás már kétszáz napja kitartóan harcol, de a legnehezebb napok még előttük állnak.

    Ezt a beszédet most azoknak szentelem, akik kétszáz napja bátran helytállnak, és pontosan ezért tartja még magát Ukrajna. Ezek az emberek erősek, ezért vagyunk szabadok, törhetetlenek, és ezért vagyunk függetlenek. A mi harcosaink kiűzik az orosz megszállókat északon, délen és keleten, de csak egy irányba haladnak, előre, a győzelem felé

    – mondta Zelenszkij.

  • Indonézia annak érdekében, hogy megregulázza a hazai piacon uralkodó energiaárakat, az orosz olajimportot fontolgatja – közölte az ország elnöke, Joko Widodo hétfőn. Arra a kérdésre, hogy Indonézia fog-e orosz olajat vásárolni, az elnök igennel felelt. 

    Mindig figyelemmel kísérjük az összes lehetséges lehetőséget. Ha van olyan ország, amelyik jobb árat ajánl, akkor természetesen. A kormánynak kötelessége, hogy különféle energiaforrásokat találjon az ország energiaigényének kielégítésére. Megoldást akarunk találni

    – magyarázta Joko Widodo. Ha Indonézia harmadik félként csatlakozna Kínához és Indiához, ahhoz a két országhoz, amelyek az árengedmények miatt jelentősen növelték az orosz olajbevételüket, az segítene Oroszországnak kompenzálni az európai piac elvesztéséből származó hátrányokat – írja a TASZSZ

  • Ramzan Kadirov, Csecsenföld Kreml által kinevezett vezetője bírálta az orosz hadsereg vezetését, miután úgy tűnt, hogy váratlanul érte őket az északkeleti orosz invázióval szembeni ukrán ellentámadás – írja a Guardian.

    Kadirov egy Telegramon közzétett videóban fejtette ki véleményét, ahol úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin nem biztos, hogy tisztában van a dolgok valós állásával.

    Ha ma vagy holnap nem történik változás a stratégiában, kénytelen leszek beszélni a védelmi minisztérium, valamint az ország vezetésével, hogy elmagyarázzam nekik a valós helyzetet

    – mondta Kadirov.

  • Az orosz állami tulajdonú vállalatok és az oligarchák új utasítást kaptak Vlagyimir Putyintól, miszerint hozzanak létre katonai magáncégeket, ezzel is támogatva az Ukrajna elleni háború új szakaszát – írta közösségi oldalán az egyik legismertebb oknyomozó újságíró, Christo Grozev.

    Mint fogalmazott, Putyin szerint minden orosz kudarc, amely a harctéren történt, a katonák korrupciójából fakad. Emiatt szólította fel az állami vállalatokat és az oligarchákat a katonai magáncégek létrehozására.

    Az oknyomozó szerint a háború „új szakaszát” októberben kezdik meg az oroszok.

  • Az ukrán fegyveres erők kísérletei, hogy támadást indítsanak Bahmut közelében, kudarcot vallottak – jelentette Gyenisz Kulaga, az Izvesztyija katonai tudósítója, aki a de facto Donyecki Népköztársaság területén tartózkodik.

    A katonai tudósító szerint arról beszélhetünk, hogy véget értek Kijev kísérletei, hogy ellentámadást indítson a bahmuti és a szoledári vonalon. „Ez a művelet kudarccal és az ukrán katonaság menekülésével végződött” – mondta.

    Miután visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők támadási kísérletét, a tüzérség felderítést végez, átfésüli a terepet

    – jelentette Kulaga.

  • Az amerikai hadsereg egykori európai parancsnoka, Ben Hodges tábornok úgy véli, nem valószínű, hogy Oroszország atomfegyvert használna a háborúban – vette észre az Ukrajinszka Pravda.

    „Fennáll annak a veszélye, hogy a Kreml nukleáris fegyvereket használna ebben a helyzetben, de nem tartom valószínűnek, ahogy azt sem hiszem, hogy Putyin vagy a legközelebbi tanácsadói öngyilkosok akarnának lenni” – írta Hodges Twitter-bejegyzésében.

  • Oroszország vasárnap este infrastrukturális létesítményeket vett célba Közép- és Kelet-Ukrajnában, válaszul a Harkiv tartományban indított ukrán ellentámadásra – írja a Guardian.

    Harkiv város polgármestere, Ihor Terehov elmondta, hogy a csapás következtében a város nagy részében megszűnt az áram- és vízellátás, amit Oroszország „bosszújának” nevezett Ukrajna közelmúltbeli harctéri sikereiért. Jelentések szerint Dnyipróban, Poltavában és más keleti városokban is áramszünet volt, ami civilek millióit érintheti.

    Volodimir Zelenszkij az „orosz terroristákat” okolta az áramkimaradásokért. Elmondása szerint nem támadtak katonai célpontokat.

    A cél az, hogy megfosszák az embereket a fénytől és a melegtől

    – fogalmazott.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok