Index Vakbarát Hírportál

Szöul megerősíti védelmét Észak-Koreával szemben

2022. október 11., kedd 08:30

A kommunista állam az utóbbi két hétben hét rakétát lőtt Dél-Korea felé, így Szöul megerősíti védelmét és igyekszik mélyíteni a biztonsági együttműködést az Egyesült Államokkal és Japánnal.

Észak-Korea semmit nem nyerne nukleáris fegyverekkel, mindazonáltal Szöul megerősíti a védelmét – jelentette ki kedden a dél-koreai elnök.

Észak-Korea következetesen fejleszti fegyverarzenálját, és így nukleáris fenyegetést jelent nem csak Dél-Koreára, hanem az egész világra nézve

– fogalmazott Jun Szok Jol újságíróknak.

Hétfőn a KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt közölte, a kommunista állam az utóbbi két hét rakétakilövéseit Dél-Korea felé küldött figyelmeztetésnek szánta, kiemelve, hogy a kilövések alatt egyebek között „amerikai és dél-koreai célpontok megsemmisítésére is képes” nukleáris fegyverek fellövését is tesztelték.

A fellövésekre – ahol egyébként nukleáris robbanófej-utánzatokat használtak – Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is ellátogatott, aki egyúttal jelezte: folytatják a teszteket.

Dél-Korea erősíti kapcsolatát Japánnal és az Egyesült Államokkal

Jun Szok Jol leszögezte: növelik védelmi kapacitásaikat, egyebek között az Egyesült Államokhoz és Japánhoz fűződő biztonsági kapcsolatok erősítésével is. Ez irányú törekvései miatt viszont ellenzéki bírálatok kereszttüzébe került, és azt vetették a szemére, hogy „japánbarát politikát folytat”, mely ahhoz vezethet, hogy japán katonák állomásoznának Dél-Koreában.

Japán 1910-től 1945-ig megszállva tartotta a Koreai-félszigetet, ez pedig a mai napig is árnyékot vet Tokió és Szöul kapcsolataira.

Rovatok