Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok bábjának nevezte az ENSZ-főtitkárt Észak-Korea

2022. november 21., hétfő 21:58

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter az Egyesült Államok bábjának nevezte António Guterres ENSZ-főtitkárt, amiért elítélte a kommunista ország legutóbbi ballisztikusrakéta-tesztjét.

„Gyakran hangoztatom, hogy a Fehér Ház vagy az amerikai külügyminisztérium emberének tartom az ENSZ főtitkárát” – jelentette ki Cso Szon Hui, akit az MTI idézett az észak-koreai állami hírügynökségre hivatkozva.

Mély sajnálatomat fejezem ki az ENSZ-főtitkár hozzáállása miatt. Erősen elítélendő nyilatkozatokat tesz. Fittyet hány az ENSZ Alapokmányának elveire és céljaira, miszerint pártatlanságot, tárgyilagosságot és méltányosságot kellene fenntartania minden ügyben

– tette hozzá a tárcavezető.

Cso Szon Hui azzal vádolta António Guterrest, hogy szemet hunyt afelett, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé vitték a rakétateszt ügyét. Mint mondta: „ez világosan bizonyítja, hogy az Egyesült Államok bábja”.

Mindemellett a tárcavezető védelmébe vette hazája rakétatesztjeit, mondván, hogy azok az önvédelemhez való jog törvényes gyakorlásának számítanak az Egyesült Államok és szövetségesei „provokatív atomháborús gyakorlatozásai” tükrében.

Hozzáfűzte: számára „a legmegdöbbentőbb és elítélendőbb az”, hogy Guterres Észak-Koreát hibáztatja a feszültség fellángolása miatt a Koreai-félszigeten, nem pedig az Egyesült Államokat.

Az ENSZ főtitkára korábban közleményben határozottan elítélte Észak-Korea múlt pénteki rakétaindítását, és felszólította a phenjani vezetést, hogy haladéktalanul hagyjon fel a további provokatív cselekményekkel. Az ENSZ BT Japán kérésére hétfőn ül össze rendkívüli tanácskozásra.

Észak-Korea pénteken interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, amely a japán parti őrség és Hamada Jaszukazu nemzetvédelmi miniszter beszámolója szerint több száz kilométert tett meg, majd Hokkaido szigettől körülbelül 210 kilométerre csapódott be a tengerbe.

Szuperszonikus amerikai bombázók és vadászgépek hada indult útnak Észak-Korea miatt

Az Egyesült Államok szuperszonikus bombázókat és vadászgépeket vetett be válaszul Észak-Korea közelmúltbeli rakétakísérleteire. A B–1B bombázók múlt hétvégén más dél-koreai és amerikai harci gépekkel közös légi gyakorlatot hajtottak végre – közölte a dél-koreai vezérkari főnök.

A gyakorlatokkal az Egyesült Államok Dél-Korea iránti elkötelezettségét akarták igazolni, miközben a szövetségesek így demonstrálták közös védelmi pozíciójukat Észak-Koreával szemben.

Rovatok