Index Vakbarát Hírportál

Kutatja a kínai rendőrség a koronavírus-intézkedések ellen tüntetőket

2022. november 29., kedd 13:05

A kínai hatóságok vizsgálatot indítottak néhány ember ellen, akik részt vettek a koronavírus-intézkedések elleni hétvégi tüntetéseken. A rendőrség a vasárnapi tüntetések óta folyamatosan felügyeli a tüntetések helyszíneit a különböző városokban.

Kína több városában felerősödtek a példátlanul szigorú, koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések elleni több ezer résztvevős tiltakozások. Egyesek nyilvánosan bírálták a kommunista párt vezetését, és attól sem riadtak vissza, hogy a harmadjára is megválasztott Hszi Csin-ping lemondását követeljék.

Egy magát fővárosi rendőrként azonosító férfi telefonon keresett meg egy tüntetőt arra kérve, hogy kedden menjen el a rendőrőrsre, és adjon át egy írásos beszámolót a vasárnap esti eseményekről. Egy másik esetben egy diákot a főiskoláján kerestek meg, és arról kérdezték kérték, hogy járt-e azon a területen, ahol az események zajlottak, és ő is adjon írásos beszámolót.

„Mindannyian kétségbeesetten töröljük a csevegési előzményeinket” – mondta a Reutersnek egy pekingi tüntető, aki nem kívánta magát megnevezni. „Egyszerűen túl sok a rendőr. Rendőrök jöttek, hogy ellenőrizzék az egyik barátom személyi igazolványát, majd indoklás nélkül elvitték őt. Nem tudjuk, hogy miért. Néhány órával később elengedték” – tette hozzá az egyik tüntető.

Az egyik pekingi lakótelepet egy videó szerint körbe akarták keríteni a „nagy fehérek” – ahogy a kínaiak nevezik a védőruhába öltözött hatósági dolgozókat –, pedig a lakótelep lezárásáról nem adtak ki törvényes határozatot.

Hszi Csin-ping számára ez az eddigi legnagyobb polgári engedetlenségi hullám

A szigorú koronavírus-megelőzési politikával szembeni elégedetlenség három évvel a járvány kitörése után a hétvégén szélesebb körű tüntetésekbe torkollott egymástól több ezer kilométerre fekvő városokban.

Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomra kerülése óta ez a legnagyobb polgári engedetlenségi hullám Kínában, mivel a megbetegedések száma napi rekordot ért el, és több város nagy részén újabb lezárások vannak érvényben, tehát a korlátozások látszólag nem működnek.

Egy egészségügyi tisztviselő szerint azonban a koronavírus megfékezését célzó intézkedésekre azért panaszkodnak az emberek, mert azok végrehajtása rugalmatlan. A tüntetők nem magával a járvány megelőzésével és ellenőrzésével elégedetlenek, hanem a megelőzési és ellenőrzési intézkedések rugalmatlanságára panaszkodnak.

A koronavírus annak ellenére terjedt el, hogy Kína elszigetelte magát a világtól, és jelentős áldozatokat követelt a lakosságtól a gyakori vizsgálatokkal és az elhúzódó izoláció betartatásával. A zárlatok súlyosbították a gazdasági növekedés lassulását, megzavarva a globális ellátási láncokat és a pénzügyi piacokat. Kedden a részvények Kínában és máshol is emelkedtek, miután november közepén az ország megkezdte a korlátozások enyhítését. A hatóságok bejelentették, hogy az oltási arány növelését tervezik az idősek körében.

(Borítókép: Rendőrök őrködnek a Liangma folyó melletti úton Pekingben 2022. november 29-én. Fotó: Noel Celis / AFP)

Rovatok