Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz erők 33 rakétát lőttek ki civil célpontokra az ukrajnai Herszon városában szerda kora reggelig az elmúlt 24 órában – közölte az ukrán hadsereg Telegramon.

    Oleg Zsdanov ukrán katonai elemző szerint a harcok fokozódtak, Oroszország több harckocsit és páncélozott járművet telepített a frontvonalakra – írja a Reuters.

  • Légiriadót rendeltek el Harkivban, majd reggel 9.17-kor Ukrajna közepén és keleti részén is. Mindenkit arra utasítottak azonnal, hogy vonuljon fedezékbe, és maradjon ott, amíg nincs vége a riadónak, miután folyamatosak voltak a bombázások szerda reggel.

    A helyi hatóságok megerősítették a város és a régió elleni orosz támadásról szóló információkat – írja az Unian. Igor Terekhov, Harkiv polgármestere azt írta,

    Harkivot tűz alá vették. Kérek mindenkit, hogy maradjon fedezékben, és tegye meg az óvintézkedéseket.

    Rakétákat lőttek ki Harkivra

    Oleg Szinyehubov, a harkivi területi katonai közigazgatási vezetője azt írta, hogy az orosz megszállók Harkivra és a térségre csapnak le. Az elnöki hivatal megerősítette a Harkiv elleni rakétatámadást.

    A helyszínre a Sürgősségi Szolgálat alosztályait küldték ki. Rakétákat lőttek ki Harkiv Szloboda nevű kerületére, ahonnan áldozatokról egyelőre nincs hír, viszont egy sebesültről számoltak be.

    A megszállók Harkiv elleni reggeli támadásai következtében egy 48 éves férfi repeszsebet kapott, közepesen súlyos állapotban van a kórházban

    – írta később Szinyehubov.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy 2023 döntő lesz az Oroszországgal vívott háború frontvonalában.  

    Az ukránokhoz intézett beszédében az államfő megjegyezte, hogy ülést tartott a Legfelsőbb Parancsnokság Főhadiszállásán, amire egy év alatt 44 alkalommal került sor – írja az Unian

    „Először is Bahmutról, Kreminnáról és általában Donbászról van szó. Az ellenség lehetséges akciói keleti irányban történnek” – mondta Zelenszkij az ülésen tárgyalt témákról. A parancsnokokkal döntöttek a legközelebbi lépésekről. 

    Továbbra is felkészítjük Ukrajna védelmi és biztonsági erőit a következő évre. Ez egy sorsdöntő év lesz. Tisztában vagyunk vele, milyen veszélyek fenyegetnek télen, tudjuk, mit kell tennünk tavasszal és milyen eredménnyel jár az egész. A védelmi és biztonsági szektornak demonstrálnia kell az erejét

    – hangsúlyozta az ukrán elnök. Megjegyezte, hogy a lőszerellátás és a katonai felszerelések fejlesztése külön szóba került.

    „Egyébként ezúton is szeretnék köszönetet mondani szakembereinknek, minden partnerünknek, mindenkinek, aki részt vett az ezzel kapcsolatos munkában. Sikerült egy ilyen rendszert kialakítanunk nemcsak a megjavított felszerelések visszajuttatására a harctérre, hanem az elkobzott eszközök elszállítására is. A csatateret államunk szolgálatába állítjuk. Ez nagyon fontos eredménye lesz az évnek” – tette hozzá az államfő.

  • 42, Ukrajnáért harcoló elesett katona holttestét szállították haza – közölte az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium december 27-én Telegramon. 

    Az elesett katonák hazaszállítását egy hosszú és bonyolult folyamat előzi meg – közölte Oleg Kotenko, a különleges körülmények között eltűnt személyek ügyeivel foglalkozó ukrán biztos. 

    A tárgyalások összetettsége és hosszadalmassága ellenére igyekszünk felgyorsítani a folyamatot. Minden családdal együtt érzünk, akik arra várnak, hogy visszakapják a szeretteik testét

    – szögezte le. Legutoljára december hatodikán szállították haza 49 elesett ukrán katona holttestét – írja a The New Voice of Ukraine.

  • December 26-án terjedt el egy videó, amelyben a Wagner harcosainak tűnő katonák Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökhöz fordultak segítségért. A Wagner jelét viselő harcosok több lőszert követeltek Geraszimovtól, de a videó szerint trágár kifejezésekkel is illették az orosz vezérkari főnököt – írja az Insider oknyomozó portál. 

    A videó hitelességét egészen mostanáig senki nem erősítette meg, december 27-én azonban maga Jevgenyij Prigozsin, a Wagner tulajdonosa közölte, hogy a videó valós. A Wagner zsoldosai szerint nincs mivel harcolniuk, és azt kifogásolták, hogy mások hiába esnek el a harcban, nem tudnak segíteni, mert nincs mivel.

  • Az orosz kormányhoz közel álló személyek, valamint a kormánypárti média is előszeretettel emlegeti, hogy Európa lakossága milyen nehézségekkel néz szembe a télen az orosz gázszállítás csökkentése miatt. 

    Vlagyimir Szolovjov, a Kreml legfőbb propagandistája például arról beszélt egyszer, hogy az uniós országok tisztviselői fagyoskodnak az irodáikban, kormánypárti tévécsatornák szerint pedig az EU lakossága „álmában fagy meg az ágyában”. 

    Mindeközben azonban Oroszországban civil szervezetek és önkéntesek gyűjtöttek tűzifára valót a magányos idősek számára, de a Verstka Media szerint az állam által biztosított tüzelő a mozgósított katonák családjának sem volt elég. 

    Egy 2020-as népszámlálás szerint az orosz lakosság jelentős része kályhával fűti az otthonát – ez nagyjából 10 millió embert jelent. 

  • A Független Államok Közösségének (FÁK) országai nem hivatalos szentpétervári csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan gyűrűket ajándékozott a FÁK államfőinek, amelyek úgy néznek ki, mintha sárga és fehér aranyból készültek volna. Mindegyik gyűrű mintáján a FÁK emblémája és a „Boldog új évet 2023” felirat szerepel.

    A megajándékozott vezetők a következő országok élén állnak: Azerbajdzsán, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Örményország. Közülük csak a belorusz elnök, Alekszandr Lukasenka húzta fel a gyűrűt, amint megkapta.

    Putyin a kilencedik gyűrűt megtartotta magának – írja a Meduza.

  • Az ENSZ emberi jogi főbiztosa (OHCHR) közzétette az Oroszország által Ukrajna ellen vívott háború eddigi civil áldozatainak számát, és közölte, hogy 2022. február 24. és december 26. között 6884 ember, köztük 429 gyermek halt meg Ukrajnában.

    Az ügynökség szerint a tényleges szám valószínűleg jóval magasabb lehet, mivel az információk beérkezése néhány olyan helyszínről, ahol intenzív ellenségeskedések folytak, késik, és számos jelentés még megerősítésre vár – írja a The Guardian.

  • Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság elnöke Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy a megszállt donbászi területek felszabadítására irányuló különleges művelet a tervek szerint halad. Mint írja, a csecsen egységek harcosai nem észlelnek jelentős akadályokat.

    Úgy tűnik, az új hadviselési módszerek és az erők időben történő átcsoportosítása előnyös volt csapataink számára

    – véli Kadirov.

    Hozzátette, az elmúlt napokban az ukrán csapatok és a NATO-alakulatok súlyos veszteségeket szenvedtek, mind az embereket, mind a felszereléseket illetően.

    Az ukrán parancsnokság a veszteségeket olyan képzetlen újoncokkal próbálja pótolni, akik nem tudják, hogyan kell fegyvert fogni. Ennek eredményeképpen egyre több az áldozat, és egyre kevesebb ember hajlandó ellenállni az előrenyomuló orosz csapatoknak. Egyszerű számtan

    – tette hozzá.

  • Ez a hét politikai szempontból fontos lesz Ukrajna számára – vélekedett Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök leszögezte, hogy az új évben is fenntartja céljait országa:

    • továbbra is az ukrán föld felszabadítása,
    • Ukrajna újjáépítése és
    • az új lehetőségek megnyitása lebeg szemük előtt.

    Zelenszkij hamarosan Ukrajna legfelsőbb tanácsához intézett éves beszédében ismerteti álláspontját e feladatok végrehajtásáról. Beszéde végén köszönetet mondott mindenkinek, aki Ukrajna érdekében dolgozik, továbbá az ország védelmi erőinek.

  • Magyarország területére december 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 5807 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5253 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 218 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • „Az orosz parancsnokság elrejti bombázóit, mert tudja, hogy Ukrajna megsemmisítheti őket” – mondta Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, aki szerint Oroszországban nem nagyon van olyan alkalmas repülőgép, amely képes lenne Ukrajna területét a levegőből bombázni.

    Mára az ellenség elkezdte rejtegetni a bombázóit. Megérti, hogy rendszeresen kiiktathatjuk őket még azokon a területeken is, ahol nem számítottak erre

    – közölte Olekszij Danilov az Unian szerint.

    A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára hozzátette, egyelőre nincs garancia arra, hogy Oroszország nem indít hatalmas ágyúzást az újév előtt, viszont nem lesz elég harci eszköze hozzá.

    Biztosan tudjuk, hogy nem maradt elég rakétája egy hatalmas lövöldözéshez. Ezzel az ellenség is tisztában van

    – szögezte le az ukrán védelmi tanács titkára. 

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok