Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábra helyezését kérte a menesztett perui elnök

2022. december 29., csütörtök 06:52

Szabadlábra helyezését kérte, és tagadta az ellene felhozott vádakat szerdai bírósági meghallgatásán Pedro Castillo menesztett perui elnök, aki december eleje óta van őrizetben lázadás és összeesküvés vádjával.

Dina Boluarte lett a megválasztott új perui elnök, akit elődje, a baloldali Pedro Castillo elmozdítása után iktattak be.

„Kérem, hogy legyen vége a gyűlöletnek, igazságos jogomként kérem a szabadságomat. Soha nem követtem el a lázadás bűnét” – mondta az 53 éves, tanítóból lett politikus a legfelsőbb bíróságon tartott virtuális meghallgatáson.

A volt elnök ügyvédei az elrendelt 18 hónapos előzetes őrizet visszavonását kérték, amelyet a volt elnök egy limai rendőrkaszárnya börtönében tölt le.

A 2021-ben megválasztott radikális baloldali politikust az MTI szerint azután vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus államcsínykísérletnek minősített.

Pedro Castillo őrizetbe vétele után erőszakos tüntetések rázták meg a latin-amerikai országot. A válság enyhítésére a parlament 2026-ról előrehozta az általános választásokat 2024 áprilisára.

Rovatok