Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz védelmi minisztérium szerdán a katonái által illegálisan használt mobiltelefonokat tette felelőssé a halálos ukrán rakétacsapásért, amely  közlése szerint  89 katona halálát okozta.

    Moszkva korábban azt közölte, hogy a december 31-i csapásban 63 orosz katona halt meg.

    Bár hatósági vizsgálat indult, a támadás fő okának egyértelműen az illegális mobiltelefon-használatot nevezte meg a minisztérium.

    Ez a tényező lehetővé tette az ellenség számára, hogy nyomon kövesse és meghatározza a katonák helyzetét

    – áll a közleményben, amelyet a Reuters hírügynökség vett észre.

  • A hivatalos riasztási térkép szerint szerda délelőtt légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén, beleértve a Krím félszigetet is.

    Legutóbb 2022. december 27-én számoltunk be arról, hogy Ukrajna minden régiójában légiriadó volt.

  • Január 4-én éjjel robbanások dördültek az oroszok által megszállt Szevasztopolban – értesült az Ukrajinszka Pravda. A város polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko szerint a légvédelmi rendszereket legalább kétszer aktiválták a városban.

    Szevasztopol városának orosz közigazgatású kormányzója, Mihail Razvozsajev elmondása szerint a légvédelmi rendszerek két, pilóta nélküli repülőgépet is lelőttek a tenger felett, Belbek térségében.

  • Charles de Gaulle volt francia elnök unokája, Pierre de Gaulle elmondta, hogy a nyugati országok előre kitervelt összeesküvésre készülnek Oroszország ellen – számolt be az orosz MK.

    Rámutatott a gazdasági intézkedések számára és mélységére, és úgy véli, ezek az intézkedések tervszerűek voltak.

    Ez valójában egy valóságos gazdasági háború, amelyből az amerikaiak profitálnak

    – vélekedett a francia képviselő, aki szerint „az oroszok csak védekeznek az ellenük érvényben lévő számtalan szankció ellen”.

  • Tiltakozik a bukaresti ukrán nagykövetség amiatt, hogy egy Bákó megyei faluban orosz katonának öltöztek a hagyományos szilveszteri jelmezes felvonulás résztvevői.

    Az orosz agresszió jelképeit be kell tiltani az egész civilizált világban

    – írta kedd esti Facebook-bejegyzésében az ukrán diplomáciai képviselet, és arra kérte a román hatóságokat, hogy vizsgálják ki a történteket.

    A moldvai Berzunc (Berzunti) községben hagyományosan megszervezett jelmezes felvonuláson több résztvevő orosz katonának öltözött, és katonai gépkocsikat imitáló, Z betűvel feliratozott mezőgazdasági járművekkel vonult fel. A közösségi médiában elterjedt felvételek szerint a „harckocsikra” „rakétákat” is szereltek.

    A bukaresti ukrán nagykövetség bejegyzésében azt írta: sajnálattal veszi tudomásul, hogy miközben Ukrajnát aznap is súlyos orosz rakétatámadások érték, Bákó megyében „egy viccesnek szánt felvonulást szerveztek az orosz terroristák szimbólumait használva”.

    Meggyőződésünk, hogy az ilyen cselekedetek ellentmondanak a román nép álláspontjának, miszerint feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az ellene indított orosz háborúban

    – idézte az ukrán nagykövetség üzenetét az Agerpres hírügynökség. A kijevi diplomácia hozzátette: reméli, hogy a román társadalom a helyén fogja kezelni az ügyet.

    A Bákó megyei rendőrség korábban közölte, hogy nyomozást indított a rendezvénnyel kapcsolatban. Az Agerpres szerint a rendőrség hivatalból vizsgálódik a szélsőséges szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján – adta hírül az MTI.

  • Az ukrán hadsereg közelmúltbeli, fronton elért sikereiből nem következik, hogy a nyugati országok csökkentik az Ukrajnának szánt támogatás mértékét, vagy visszaszorítják a fegyverszállításokat – olvasható a Financial Times vezércikkében, melynek szerzője szerint Moszkva új, nagyszabású offenzívát tervez, de akár még az is Vlagyimir Putyinnak kedvezhet, ha patthelyzet alakulna ki.

    A brit lap szerint a következő hónapokban olyan helyzetet kell teremteni a fronton, hogy az ukránok a saját feltételeiknek megfelelően tudjanak jelentős katonai eredményeket elérni. Hozzáteszik, hogy az ukránok már több tízezer életet áldoztak hazájuk védelméért, miközben több mint 35 milliárd dollárnyi kár keletkezett az ország ökológiájában, több millió ukrán ember vált földönfutóvá, és Ukrajna területének egyhatoda továbbra is orosz megszállás alatt van.

    A vezércikk kitér arra is, hogy a háború változásokat idézett elő a nemzetközi trendeket illetően is: számos ország kormánya felülvizsgálta biztonságpolitikáját, és a demokráciák egyesítették erejüket az autokráciákkal szemben. „A konfliktusok ráirányították a figyelmet Tajvanra, amely könnyen szuperhatalmak összecsapásának gyújtópontjába kerülhet, habár lehet, hogy a kínai elnök kivár, mivel látja, hogy az orosz hadsereg kutyaszorítóba került” – áll az elemzésben.

    A cikk szerzője szerint az ukránok erkölcsi fölényben vannak, és nem szabad engedni, hogy katonáik bosszúból az erőszak vagy a mészárlás útjára lépjenek. A brit lap elemzése szerint az orosz támadás teljesen az ellenkezőjét váltotta ki annak, amit eredetileg célul tűzött ki.

    „A hatalmas orosz hadsereg megszégyenült, a vélt ellenség, a NATO viszont új életre kelt” – írja a Financial Times.

  • Marc Touati, az ACDEFI független tanácsadó cég elnöke azt nyilatkozta a francia BFMTV-nek, hogy India az orosz olajszállításoknak köszönhetően profitált az Ukrajnában zajló háborúból.

    „A jelenlegi körülmények között India azon kevés országok egyike, amelynek jól teljesít a gazdasága. Jól jöttek ki az ukrajnai konfliktusból, mert Oroszország olajat ad el nekik, ami korábban nem történt meg” – mondta a szakértő.

    Touati hozzátette: az indiaiak a kedvező áron megvásárolt orosz nyersolajat a finomítóikban átalakítják, és az így előállított orosz kőolajtermékeket eladják az európai országoknak.

    A közgazdász szerint „India azok közé az országok közé tartozik, amelyek hasznot húztak a jelenlegi válságból”. Touati azt jósolja, hogy India gazdasága a 2023-as évben növekedést mutat – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka  kétségbeejtőnek nevezte a helyzetet a Kelet-Ukrajnában található Bahmut körül, ahol az orosz erők továbbra is áttörésre törekednek.

    Valerij Zaluzsnij tábornok tájékoztatása szerint a fronton különösen komplikált és embert próbáló a helyzet. Elmondása szerint az orosz csapatok tagjai sokszor saját katonáik holttestén haladtak át a város elfoglalására tett erőfeszítéseik során. „A térségben tartózkodó ukrán erők kitartanak” – tette hozzá.

    Bahmut kulcsfontosságú célponttá vált Oroszország számára, mivel a szomszédos Luhanszk és Donyeck régiók közötti stratégiai ellátási vonalon található. Az oroszok pedig abban reménykednek, hogy Bahmut elfoglalása esetén szélesebb körű offenzíva indítható Ukrajnában – közölte a Sky News.

  • Oroszország úgy döntött, hogy fokozza támadásait Ukrajna ellen a téli, ünnepi időszak alatt – jelentette ki Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője a Twitteren közzétett bejegyzés szerint.

    Bár a téli ünnepnapok hagyományosan az öröm és a béke időszaka, Oroszország úgy döntött, hogy fokozza Ukrajna ellen irányuló támadásait. Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyja abba a támadásokat, vonja ki csapatait Ukrajnából, és kötelezze el magát a 2023-as béke mellett

    – mondta. Hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi videóbeszédében megismételte azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint Oroszország nagyszabású offenzívát készül indítani, hogy javítson a helyzetén – írja a The Guardian.

    Nincs kétségünk, hogy Oroszország jelenlegi urai mindent bevetnek majd, amijük még van, és mindenkit, akit csak össze tudnak gyűjteni, hogy megpróbálják megfordítani a háború menetét, és legalább késleltetni a vereségüket

    – mondta Zelenszkij esti videóbeszédben.

    „Meg kell akadályoznunk ezt az orosz forgatókönyvet. Erre készülünk. Az új offenzívájuk minden kísérletének kudarcot kell vallania”  tette hozzá az ukrán elnök.

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkarának beszámolója szerint Zaporizzsja régió négy településén szenvedett vereséget az orosz hadsereg, egyúttal 260 katona meghalt vagy megsebesült – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ellenség vereségét január 2-án megerősítették a Zaporizzsja régióban található településeken: két lőszerraktár és legfeljebb tíz különböző típusú katonai felszerelés megsemmisült. A fegyveres erők a megszállók 260 katonáját megsemmisítették vagy megsebesítették

    – áll a jelentésben.

  • Magyarország területére január 3-án, kedden az ukrán–magyar határszakaszon 6054 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 9360 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 204 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderült az is, hogy az ukrajnai háború elől kedden 106 ember, közülük 47 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, készítsen jelentést arról, hogyan szándékoznak javítani az ukrajnai „különleges hadműveletben” részt vevő csapatok ellátását fegyverzettel és más eszközökkel – közölte a Kreml kedden a honlapján.

    A védelmi minisztérium nyújtson be jelentést az orosz hadseregnek a különleges katonai műveletben részt vevő fegyveres egységei és alegységei fegyverzettel, felszereléssel, katonai és különleges technikával, anyagi és más eszközökkel, egyebek mellett egyenruhával és felszereléssel, mobil felderítési eszközökkel, egyéni golyóálló eszközökkel és védőálarcokkal történő ellátásának javításáról, valamint a védelmi tárca e területen hozott intézkedéseiről

    – áll a Szergej Sojguhoz intézett államfői utasításban. Az MTI beszámolója szerint a végrehajtás időpontjaként február 1-jét jelölték meg.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök azt tervezi, hogy szerdán telefonbeszélgetést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukrajnai válság rendezésének kérdéseiről – jelentette be Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője a TASZSZ beszámolója szerint.

    Holnap az elnök azt tervezi, hogy telefonon beszél Putyinnal és Zelenszkijjel

    – mondta az NTV adásában kedden.

  • Az orosz erők egyszerre két irányból – keletről és északról – indulhatnak támadásba Ukrajna ellen – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Olekszandr Musijenko, a Katonai Jogi Kutatóközpont vezetője szerint Oroszország a megszállt ukrajnai területek megtartására, valamint a Krím felé vezető szárazföldi folyosó megőrzésére törekszik. Emellett az orosz vezetés megpróbálhatja elérni a donyecki és luhanszki régió közigazgatási határait.

    Annak érdekében, hogy Oroszország megakadályozza az ukrán seregek délen történő csoportosulását, északról és keletről fognak támadni. Segítséget nyújthat Belarusz is az orosz támadó hadjáratoknak, hogy megossza az ukrán csapatok figyelmét

    – vázolta fel az egyik lehetséges forgatókönyvet Musijenko.

    Egy másik lehetséges alternatíva lehet, hogy az ukrán fegyveresek áttörik az oroszok védelmét, majd szétszóródnak a teljes frontvonalon, megosztva az orosz csapatok figyelmét, akik nem tudnak majd egyetlen területre összpontosítani 

    – vélekedett a szakértő.

  • Nagy bajban vannak az orosz katonák, ugyanis az orvosaik tömegesen menekülnek el a megszállt Melitopolból. A zaporizzsjai városban most ukrán orvosokat toboroznak, ők azonban nem hajlandók együttműködni az ellenséggel – írja az Unian ukrán hírügynökség. A beszámoló szerint az oroszok vesztegetéssel próbálják rávenni az egészségügyi dolgozókat a megszálló hadsereg ellátására.

    Ivan Fedorov melitopoli polgármester szerint nem meglepő, hogy az orosz orvosok felálltak, hiszen rendkívül sok sebesült katonát kell ellátniuk, miközben túl kevés az ápoló vagy a kórházi ágy. Továbbá a harcosok viselkedése is hagy némi kivetnivalót maga után, hiszen sokszor ittasan vagy bedrogozva kerülnek kórházba.

    A városvezető azonban kiemelte, hogy az oroszok hiába próbálják megfenyegetni és megvesztegetni az ukrán orvosokat, azok nem hajlandók együttműködni az ellenséggel.

  • Teljes körű mozgósításra és a határok lezárására szólították fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háborús özvegyek – írja a Sky News.

    Arra kérjük elnökünket, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, hogy engedélyezze az orosz hadsereg nagyszabású mozgósítását. Kérjük elnökünket, legfőbb főparancsnokunkat, hogy tiltsa meg a hadköteles korú férfiak távozását Oroszországból

    – írta az Oroszország Katonáinak Özvegyei elnevezésű csoport a Telegramon.

    Bejegyzésükben hozzáteszik: ehhez erkölcsi joguk van, hiszen férjeik azért haltak meg, hogy az oroszokat megvédjék. Ha a hadköteles korú férfiak elmenekülnek az országból, ki fogja megvédeni az oroszokat? – tették fel a kérdést.

    Vlagyimir Putyin 2022. szeptember 21-én rendelt el részleges katonai mozgósítást, ami azt jelentette, hogy csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok, tehát akik katonai gyakorlattal rendelkeznek. A katonai szakértők már arról beszélnek, hogy az orosz elnök egy második mozgósításra készülhet, amely sokkal rosszabb lehet az elsőnél, és Putyin minden orosz katonát bevetne a háborúban.

  • Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka telefonbeszélgetést folytatott kedden Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, akit tájékoztatott a fronton kialakult helyzetről. Zaluzsnij a megbeszélésről a Facebookon számolt be.

    Szavai szerint súlyos csaták zajlanak az ország keleti részén, a Szvatove–Kreminna-vonalon, valamint Liszicsanszk irányában. A legnehezebb helyzet továbbra is a Szoledar–Bahmut–Majorszk-szakaszon van, ahol az orosz erők „tulajdonképpen saját katonáik tetemei felett” próbálnak előrehaladni, de az ukrán csapatok komoly erőfeszítések árán visszatartják az ellenséges offenzívát – írta.

    Hozzátette: az ukrán hadseregnek sikerült megtartania a pozícióit Donyeck megyében, Avgyijivka környékén és folytatni az ellentámadást.

    Megbízhatóan tartjuk a védelmi vonalakat Zaporizzsja irányában, és erőfeszítéseket teszünk Herszon védelmére, elsősorban a civilek és a város létfontosságú infrastruktúrája elleni orosz ágyúzásokkal szemben

    – fogalmazott az ukrán katonai vezető. Kiemelte, hogy az ukrán–belarusz államhatáron a helyzet „teljes mértékben ellenőrzés alatt áll”.

    Zaluzsnij tájékoztatta továbbá az amerikai vezérkari főnököt arról, hogy december 31-től január 3-án reggelig az orosz erők 14 rakétacsapást mértek, és 94 iráni gyártású drónt vetettek be ukrán területeken. Köszönetet mondott Mike Milley-nek az Ukrajnának nyújtott külföldi légvédelmi rakétarendszerekért, amelyeket – mint írta – az amerikai vezérkari főnök aktív közreműködése révén bocsátottak az ukrán fegyveres erők rendelkezésére.

  • Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok