Index Vakbarát Hírportál

Rishi Sunak előhozakodott azzal, amibe Liz Trussnak beletört a bicskája

2023. január 4., szerda 20:48

Az inflációs ütem felére csökkentését és a gazdasági növekedés beindítását ígérte 2023-ra szerdán elmondott első idei programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Rishi Sunak ötpontos intézkedési csomagja tartalmazza emellett az államadósság csökkentését, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) várólistáinak rövidítését és az európai kontinensről csónakokkal érkező illegális határátlépők feltartóztatását.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7 százalékos volt a 12 havi infláció Nagy-Britanniában. Az októberi infláció több mint négy évtizedes rekord volt. A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a múlt év végén a jegybanki célt több mint ötszörösen haladta meg az éves összevetésben számolt infláció Nagy-Britanniában.

A brit miniszterelnök által szerdán bejelentett intézkedési csomagterv megvalósulása esetén az inflációs ütem az év végére öt százalék környékére csökkenne. Ez a célkitűzés óvatosabb a már érvényben lévő előrejelzéseknél.

A brit kormány számára hivatalos prognózisokat készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) és a Bank of England egyaránt azzal számol, hogy a fogyasztói árindex éves összevetésű növekedésének üteme 2023 végére 4 százalék alá lassul. Szerdai beszédében Rishi Sunak a gazdasági növekedés beindítását is ígérte, jóllehet ehhez nem jelölt meg konkrét határidőt. 

Munkára bírná a munkanélkülieket

A brit miniszterelnök a növekedés lehetséges forrásai között megemlítette ugyanakkor az adócsökkentések lehetőségét és az aktív foglalkoztatottak arányának növelését. Sunak elképesztőnek nevezte, hogy a brit munkaerő-állomány negyede gazdaságilag inaktív, miközben a vállalatok munkaerőhiánnyal küszködnek. A miniszterelnök kijelentette: éppen ezért a kormány a növekedési terv keretében megvizsgálja, hogy miképp lehetne támogatni azok visszatérését a munkaerőpiacra, akik erre képesek. Rishi Sunak hozzátette: amint erre lehetőség nyílik, a kormány a dolgozó emberek adóterheit is mérsékli, ugyancsak a növekedés ösztönzése érdekében.

A kormányfő azonban az adócsökkentés lehetséges időpontjára és mértékére nem tett utalást.

Közvetlen hivatali elődje, Liz Truss volt kormányfő alig 45 nap hivatali idő után abba bukott bele tavaly ősszel, hogy a kormánya által előterjesztett nagyszabású adócsökkentési programot a piaci szereplők finanszírozhatatlannak ítélték, és ez évtizedek óta példátlan pénzügyi-gazdasági felfordulást okozott. Jeremy Hunt pénzügyminiszter a volt kormányfő távozása előtt néhány nappal gyakorlatilag a teljes adócsökkentési csomagot visszavonta.

Rishi Sunak szerdán bejelentett terve a gazdasági növekedés idei újraindításáról derűlátóbb, mint a Bank of England jelenleg érvényben lévő előrejelzése. Legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében a brit jegybank az MTI szerint azt valószínűsítette, hogy 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben további 1 százalékkal csökken.

Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal elkezdődött az 1920-as években.

(Borítókép: Rishi Sunak 2020. szeptember 14-én. Fotó: Andrew Fox / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok