Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megrongálódott az orosz erők által ellenőrzött két hőerőmű az ukrán Donyecki területen az ukrán hadsereg rakétatámadásában − közölték moszkvai tisztségviselők vasárnap.

    Az első információk szerint a zuhresi és novij szviti erőműveket érte találat, a helyszínen tartózkodó emberek közül néhányan megsérültek − írta meg a The Guardian.  

    A Novij Szvitben lévő Sztarobeszej erőműben két ember a törmelékek alatt rekedhetett − jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Tisztségviselőkre hivatkozva azt írták, hogy a csapást egy többszörös rakétavető rendszerrel hajtották végre.

    Ukrajna, amely soha nem vállalja nyilvánosan a felelősséget az Oroszországon belüli vagy az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai területeken elkövetett támadásokért, nem kommentálta a cselekményt. 

  • Ukrajna szankciós listára helyezett több mint száz – túlnyomó többségében  orosz művészt és más közéleti személyiséget, köztük az opera, a filmművészet és a popzene néhány kiemelkedő alakját  derült ki az ukrán elnöki hivatal által szombaton közzétett rendeletből.

    A listán szerepel a Bécsben élő, 2006 óta osztrák állampolgársággal is rendelkező Anna Nyetrebko világhírű operaénekes, akit korábban amiatt ért bírálat, hogy túlságosan közel áll a Kremlhez, és hogy nem eléggé kritikus Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben – írja az MTI. 

    Szankciókkal sújtják továbbá Filipp Kirkorov bolgár-orosz popénekes-zeneszerzőt, Nyikita Mihalkov Oscar-díjas orosz filmrendezőt, Alekszandr Dugin orosz filozófust és közéleti szereplőt, valamint Marita Szimonjant, az orosz állami televízió vezetőjét is.

    Összesen 119 személy  köztük három ukrán állampolgár  nem léphet be Ukrajna területére a rendelet értelmében, ukrajnai vagyonukat pedig befagyasztják.

  • Az orosz megszállók szombatról vasárnapra virradóra ágyúzták a dnyipropetrovszki régióban Nikopol körzetét – értesült az Unian.

    Valentin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki területi katonai közigazgatás elnöke szerint az ellenséges csapatok kétszer is nehéz tüzérségüket küldték Nikopol térségébe.

    „Két települést  Krasznogrigorjevszkaját és Mirovszkaját  találtak el. Másfél tucat lövedék csapódott be ott”  mondta el Reznyicsenko.

  • Bűnbocsánatban részesültek azok a katonák, akik a „Nagy Honvédő Háborúban” áldozták életőket (vagyis a II. világháborúban küzdöttek a náci Németország ellen – mondta Kirill orosz pátriárka szombaton egy karácsonyi ünnepségen. 

    A ceremóniára az ukrajnai „különleges hadműveletben” részt vevő katonák gyermekeit is meghívták. A pátriárka azt mondta: bízik abban, hogy egy napon ők is készek lesznek megvédeni a hazájukat.

    Hangsúlyozta azt is, hogy ma ilyen áldozatokra nincs szükség, ugyanakkor „vannak olyan helyek, a történelemi Oroszországon belül, ahol fegyvereket használnak, és ahol az emberek békeidőben halnak meg a hazájuk védelmében.

    Nekik azt üzenjük: nincs annál nagyobb szeretet, mint amikor valaki az életét adja másokért

    – mondta az orosz ortodox egyház vezetője.

     

  • Az orosz megszállók továbbra is támadó hadműveleteket folytatnak Bahmut, Avdejevszk és Limanszk térségében, és megpróbálják javítani taktikai helyzetüket Kupjanszk irányában − derül ki az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának reggeli összefoglalójából.

    Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett, miközben támadó hadműveleteket folytat a Bahmut, Avdejevszk és Limanszk irányában és megpróbálja javítani taktikai helyzetét Kupjanszk irányában. Novopavlovszkban és Herszonban a megszállók védekeznek. A volinszki és polesszki irányokban a helyzet nem változott jelentősen, az ellenség fenntartja katonai jelenlétét a határ menti területeken, támadó csoportok alakítására utaló jeleket nem azonosítottak. Szeverszkij és a Szlobozsanszkij irányában a Harkovi területen Sztarica és Dvukrecna településeinek területét lőtték. Emellett az ellenség csapásmérő drónokkal támadott Alekszandrovka közelében

    − áll a jelentésben.

  • Az Egyesült Államok 50 gyalogsági harci járművet és több száz más katonai járművet küld Ukrajnába egyebek mellett, a héten bejelentett 3,75 milliárd dolláros katonai támogatás részeként – derül ki az amerikai védelmi minisztérium részletes tájékoztatójából.

    Laura Cooper orosz, ukrán és eurázsiai ügyekért felelős védelmi államtitkár-helyettes még pénteken azt közölte, hogy értékét tekintve az eddigi legnagyobb támogatási csomagról van szó a háború kitörése óta.

    A védelmi minisztérium részletes közlése alapján a szállítmány tartalmaz 50 Bradley típusú gyalogsági harci járművet tankelhárító rakétával és lőszerrel, 100 páncélozott csapatszállítót, 55 aknaálló járművet, valamint 138 Humvee-t, 18-18 önjáró tarackot és lőszerszállító járművet, 36 vontatott tarackot csaknem 100 ezer hozzá való lőszertárral – értesült az MTI.

    Emellett szerepel a csomagban több tízezer tár tüzérségi lövedék, precíziós tárak, 1200 páncéltörő tarack, kiegészítő lőszer rakétarendszerekbe, valamint légvédelmi rakéták, 4000 repülőgép-rakéta, 2000 páncéltörő rakéta.

    A részletes számok megnevezése nélkül az Egyesült Államok emellett eljuttat Ukrajnába kézifegyvereket, köztük mesterlövész-puskákat, géppuskákat, valamint gránátvető és kézifegyverlőszert, tovább egyéb eszközöket, például gyalogsági aknákat, éjjel látó készülékeket és pótalkatrészeket.

  • Magyarország területére 2023. január 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4887 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 18440 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett − közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI Országos Sajtószolgálatával. 

    A beléptetettek közül a rendőrség 192 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. január 7-én 71 ember, közülük 22 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás egy pénzmosási rendszer − jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen államfő vasárnap Telegram-csatornáján.

    Látom, hogy egyesek aggódnak az Ukrajnának nyújtott külföldi segélyek miatt. Ne aggódjanak! Ez egy pénzmosási rendszer. A nyugati és ukrán tisztviselők elsikkasztják ezeket a pénzeket, és a teljes segélynek legfeljebb 15 százaléka jut el a lövészárkokba

    − mondta.

  • Szombaton este az orosz megszállók megtámadták a Harkivi területet. A támadás alatt a Harkovtól 30 kilométerre fekvő Merefa városába rakéták csapódtak − írta meg az ukrán Unian hírügynökség

    Oleg Sinegubov , a harkivi területi közigazgatás elnöke szerint a becsapódás helyszínén a mentők dolgoznak. 

    Merefában két ellenséges rakéta „érkezését” regisztrálták. Az előzetes információk szerint egy áldozat van. A mentők a helyszínen vannak

    − mondta.

  • Egyes híresztelések szerint az orosz hadsereg áttörte a frontot a kelet-ukrajnai Szoledar településénél. Az ukránok cáfolnak.

    A városban heves harcok zajlanak, már a minap is érkezett egy videó onnan.  Az orosz közösségi médiás oldalakon azt állították már péntek este (vagyis az oroszok által meghirdetett karácsonyi fegyverszünet idején) , hogy a Wagner-zsoldoscsoport katonái behatoltak a település központjába.

    Azt a zsoldosok sem állították, hogy az egész város az ő kezükön van, de az orosz oldalakon áttörésként kommunikálták az eseményt. Egyes értesülések szerint az ukránok északi irányban visszavonultak a városból. 

    Az ukránok ezzel szemben azt állították, hogy szombat hajnalban visszaszorították a Wagner katonáit, közben az ukrán katonák is egy videót posztoltak a városból.

    Az orosz hadibloggerek aztán mindezt cáfolták. Közben az egyik, a háborút aktívan követő ukránpárti oldalon azt feltételezik, hogy

    a Wagner valóban előrenyomulhatott a városban, de nem olyan mértékben, mint ahogy azt el akarták hitetni.

    Eszerint elképzelhető, hogy a város déli fele orosz kézre került, és a központja felett is meggyengült az ukránok irányítása, de emellett Szoledar északi felét még mindig az ukránok irányítják.

    Biztosnak csak az tűnik, hogy intenzív harc folyik Szoledarért, amelyet már régóta el akarnak foglalni az oroszok. 

  • Az orosz állami hírügynökség tett közzé egy videót, amelyen három orosz tank és két ukrán harckocsi párbaja látható.

    Közlésük szerint két orosz tank elterelte az ukránok figyelmét, miközben a harmadik oldalba támadta őket. 

     A párbaj azért is volt nehéz, nagy veszélyes, és, őszintén szólva, ijesztő, mert a tankpárbaj kevesebb, mint 500 méteren belül zajlott le

    – mondta a hírügynökség forrása. Az utóbbi hónapokban számos videó érkezett tankcsatákról, tankok megsemmisítéséről.

  • Jó reggelt kívánunk! 

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el. 

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok