Index Vakbarát Hírportál

Kiterjeszti és rendszeresíti hadgyakorlatait Észak-Korea

2023. február 7., kedd 15:58

Kiterjeszti és rendszeresíti hadgyakorlatait az észak-koreai hadsereg a lehetséges háborúra való készülődés jegyében – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A hadgyakorlatok kiterjesztéséről szóló döntést a Kim Dzsongun elnöklésével tartott hétfői megbeszélésen hozták meg, nem sokkal a múlt héten rendezett, két újabb közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat után.

Mindeközben a kaliforniai székhelyű Planet Labs magánvállalat január végén közzétett műholdas felvételei szerint nagyszabású előkészületek indultak Phenjanban, a kommunista államban ugyanis február 8-án ünneplik a hadsereg fennállásának 75. évfordulóját, majd néhány nappal később, február 16-án Kim Dzsongun apja, a 2011-ben elhunyt Kim Dzsongil egykori észak-koreai vezető születésnapját.

Előző héten az Egyesült Államok és Dél-Korea két légi hadgyakorlatot is tartott, a Koreai-félszigettől nyugatra rendezett manőverben amerikai, F–22-es és F–35-ös, valamint dél-koreai F35A típusú vadászgépek is részt vettek.

Észak-Korea jelezte, nem válogat az eszközökben, ha válaszlépésre lesz szükség

Phenjan mindkét műveletet élesen bírálta, és azzal vádolta meg Washingtont, hogy aláássa a térség stabilitását és biztonságát, továbbá figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok bármely katonai tevékenységére az atomot atomért elve jegyében ad választ.

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Kim Dzsongun január elsején, a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén elmondta: Phenjan „egyértelmű ellenségnek” tekinti a szomszédos Dél-Koreát, ezért „exponenciálisan növeli” országában az atomfegyverek számát.

Rovatok