Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai képviselőház határozatban ítélte el Kínát a kémléggömb miatt

2023. február 10., péntek 08:56

Az amerikai képviselőház határozatban ítélte el Kínát az amerikai szuverenitás megsértésével és a nemzetközi közösség félrevezetésével vádolva az ázsiai nagyhatalmat az Egyesült Államokban lelőtt kínai hírszerző léggömb körül kialakult vita részeként.

Az alsóház tagjai ellenszavazat nélkül fogadták el a dokumentumot, ugyanakkor a vitában a republikánus képviselők bírálták Joe Biden elnököt, amiért nem cselekedett időben a kínai eszköz megsemmisítésének érdekében.

A múlt heti incidens részleteiről a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a hírszerzés illetékesei csütörtökön zárt ajtók mögött tájékoztatták a kongresszus tagjait. A meghallgatásról kiszivárgott információk szerint a kormányzati tisztségviselők azt állították, hogy a léggömb megsemmisítésével azért vártak több mint egy hetet, mert 

el akarták kerülni a katonai feszültség fokozódását, illetve nem akartak katonai konfliktust kockáztatni Kínával.

A Pentagon illetékese ezt azzal támasztotta alá, hogy szombaton a kínai védelmi miniszter visszautasította, hogy telefonon tárgyaljon amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal az esetről.

Elektronikai megfigyelést végezhetett

Magas rangú külügyminisztériumi tisztviselők arról számoltak be, hogy jelenlegi tudásuk szerint a kínai eszköz képes volt elektronikai megfigyelésre. Az is elhangzott, hogy a léggömbről amerikai U–2-es kémrepülőgépek gyűjtöttek információkat, és megállapították, hogy miután az amerikaiak felfedezték jelenlétét a légtérben, már nem továbbított adatokat. A kínai hírszerzés légi eszközét a keleti partvidék közelében, a tenger felett semmisítették meg szombaton, 8 nappal azután, hogy Alaszka felett megjelent az Egyesült Államok légterében.

A haditengerészet egységei azóta gyűjtik az eszköz maradványait. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csütörtökön azt közölte, hogy a léggömb első darabjai megérkeztek a Virginia állambeli Quanticóban működő laboratóriumába, ahol a részletes vizsgálatot folytatják.

A kínaiak továbbra is tagadnak

A kínai külügyminisztérium szóvivője a héten megismételte azt a pekingi állítást, hogy nem kémléggömbről, hanem civil meteorológiai léghajóról volt szó, amely letért pályájáról. Mao Ning felelőtlennek nevezte az amerikai válaszlépést a megsemmisítéssel, amelyet az Egyesült Államok információs hadviselése részének mondott Kína ellen. A kínai kormány követeli, hogy az Egyesült Államok adja át Pekingnek az amerikai légtérbe tévedt és ott lelőtt kínai „meteorológiai léggömb” roncsait.

Rovatok