Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa kerekesszékben tartott misét nagyszombaton

2023. április 9., vasárnap 07:12

Ferenc pápa vezette a szombat esti vigíliát a Szent Péter-bazilikában, bírálva „a háború jeges leheletét” és a világ más igazságtalanságait. Az egyházfő komoly betegséggel küzd, így a szentmisét kerekesszékben tartotta meg a vatikáni szentélyben.

A nyolcvanhat éves egyházfőt a múlt héten hörghuruttal kezelték a kórházban, ezért a szokatlanul hideg időjárás miatt péntek éjjel nem vett részt a nagypénteki keresztúton a római Colosseumban. Ferenc pápa március végén került kórházba, miután légúti gyulladást diagnosztizáltak nála.

A Vatikán tájékoztatása szerint a pápa állapota fokozatosan javul, így nagyszombaton már részt vett az esti virgílián.

A szombati szertartáson a pápa a húsvéti gyertya hagyományos meggyújtása után kerekesszékben jelent meg a bazilikában, és így vezette a szentmisét.

A szertartáson nyolc katolikus hitre áttért felnőttet is megkeresztelt.

Reményre biztatott 

Mintegy nyolcezer hívő előtt elmondott szentbeszédében a pápa a napjainkban sokak által érzett keserűségről, döbbenetről és kiábrándultságról beszélt.

Lehetséges, hogy elhagyatottnak, csüggedtnek érezzük magunkat a gonosz hatalma, a kapcsolatokat széttépő konfliktusok, a számító és közönyös magatartás láttán, amely elhatalmasodni látszik a társadalomban, a korrupció rákfenéje, az igazságtalanság terjedése és a háború jeges lehelete előtt

– mondta.

Ferenc pápa a háborúk befejezésére szólított fel, Ukrajnára és népére – amely ellen tavaly orosz invázió indult – ismét mint mártírokra utalt.

A pápa hangsúlyozta: még ha úgy is érezzünk, hogy kiszáradt a remény forrása, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a vereség érzése kővé dermesszen bennünket, keresnünk kell a „belső feltámadást” Isten segítségével.

Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren pontifikál szentmisét, és a bazilika erkélyéről elmondja hagyományos Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) áldását.

Hamarosan Magyarországra érkezik

Az egyházfő megerősítette, hogy az eddigi tervnek megfelelően április végén Magyarországra látogat, és mint mondta, a görögkatolikusokkal is találkozik.

Ferenc pápa április 28-án érkezik Rómából Magyarországra, ahol három napig vendégeskedik. A hivatalos program szerint a pápát április 28-án, pénteken délelőtt, kora délután fogadja majd Novák Katalin és Orbán Viktor.

A szentatya aznap a Karmelita kolostorban és a Szent István-bazilikában, szombaton az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban és a Papp László Budapest Sportarénában, az utolsó napon pedig a délelőtti, Kossuth Lajos téri szentmisét, homíliát követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán mond beszédet.

A katolikus egyházfő legutóbb 2021 szeptemberében, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából járt Magyarországon.

(Borítókép: Ferenc pápa 2023. április 8-án. Fotó: Andreas Solaro / AFP)

Rovatok