Index Vakbarát Hírportál

Mindkét fél közölte, milyen feltételek mellett hajlandó tárgyalni a békéről

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Élő
GettyImages-1471252657

A legfontosabbak

Index
2023.05.27. 08:42
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nyugati drónokkal támadták az ukránok az Ivan Khurs nevű orosz hadihajót néhány napja – írja az RIA Novosztyi.

    Az orosz hírügynökség szerint a drónokat a Starlink műholdas rendszerén keresztül irányították, és Ocsakovóból indították őket. Állításuk szerint az amerikaiak segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a drónok célba érjenek. 

    Az oroszok korábban tagadták, hogy a drónok eltalálták volna a hajót, az ukránok által publikált videóból azonban úgy tűnik, hogy ez megtörtént. 

  • Az orosz hadsereg egy támadásra készül az Zaporizzsjai Atomerőmű ellen – közölte péntek éjjel az ukrán katonai hírszerzés (HUR).

    Azt írták, hogy az oroszok órákon belül egy támadást hajthatnak végre az erőmű ellen, amelyet követően azt tervezik bejelenteni, hogy szivárogni kezdtek a radioaktív anyagok, és mindezért Ukrajnára hárítanák a felelősséget.

    A HUR szerint az oroszok már pénteken is egy szabotázst hajtottak végre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) megfigyelő missziója ellen, amely az atomerőműnél tartózkodik. Az ukránok szerint az oroszok célja az, hogy a nemzetközi közösséget provokálják, és végső soron kiharcoljanak egy tűzszünetet a térségben, amelynek ideje alatt rendezhetik a soraikat, és megpróbálhatják megállítani az ukránok ellenoffenzíváját.

  • Az ukrán kormányzat nem egyeztette a nyugati partnerekkel azt a dróntámadást, amelyet május elején hajtottak végre a Kreml ellen – mondta Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes.

    A TASZSZ szerint Galuzin terrorista támadásnak nevezte a műveletet, amelynek célja szerinte az orosz elnök meggyilkolása lehetett az UNESCO világörökségéhez tartozó Kreml épületében. A TASZSZ szerint a politikus azt mondta, hogy értesüléseik szerint a május 3-ai támadást az ukránok nem egyeztették le a nyugati államokkal, de utóbbiak ennek ellenére sem ítélték el az akciót. 

    Az orosz politikus hozzátette, hogy a nyugatiakkal ellentétben Kína elítélte az akciót, valamint informális csatornákon a nyugatiaktól is azt az információt kapták, hogy megdöbbentette őket ez a lépés.

  • Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség közzétette egy „jól értesült moszkvai forrás” jelentését, aki figyelmeztette a The Wall Street Journal című amerikai lapot, hogy Oroszországban letartóztatott újságírójuk, Evan Gerskovics milyen következményekkel számolhat – írja a Meduza.

    Ha a Wall Street Journal továbbra is az újságíráshoz nem kapcsolódó tevékenységet folytat, dezinformációkat közöl Oroszországgal kapcsolatban, az azt jelenti, hogy a szerkesztőséget egyáltalán nem érdekli Geraskovics sorsa

    – írják.

    A „forrás” szerint a The Wall Street Journal az elmúlt napokban „számos, Oroszországgal kapcsolatos hamis állításokat tartalmazó cikket tett közzé”. Hogy pontosan mely publikációkról van szó, azt nem pontosították.

  • Oroszország eddig dokumentáltan 10 462 páncélozott harcjárművet veszített a háborúban. Ezek közül 6871megsemmisült, 350 megsérült, 400-at a személyzete ott  hagyott a harctéren, 2821-et pedig az ukránok elfogtak.

    A számokat az Oryx nevű, nyílt forrású hírszerzési és hadászati elemzőintézet tette közzé, és csak azokat a járműveket tartalmazza, amelyek pusztulásáról vagy sérüléséről vizuális megerősítés is elérhető. A honlapon minden egyes, a számításba bekerült eszközről látható fotó vagy videó. 

    Az elveszített harcjárművek között 1984 tank van. A harckocsik közül 1221 megsemmisült, emellett 106 megsérült, 114-et magára hagytak a harctéren, 543-at pedig az ukránok zsákmányoltak.

    Mivel a honlapon csak a hitelesen megerősített esetek szerepelnek, a megsemmisült berendezések mennyisége valószínűleg lényegesen nagyobb, mint ami a listán szerepel.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére május 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 6829 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4774 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. május 26-án nem érkeztek Budapestre vonattal.

  • Az oroszok ellenőrzőpontokat állítottak fel, hogy megakadályozzák az Azovsztal acélüzembe való bejutást. Helyi munkásokat vonnak be, hogy segítsenek a törmelék eltakarításában az orosz katonák megmentése érdekében.

    Az acélművet (amelyet tavaly hosszú ostrom után foglaltak el az orosz csapatok) péntek éjjel érte egy rakétatámadás

  • Az oroszok legmodernebb, a háborúban is részt vevő harckocsija, a T-90M megpróbált a elrejtőzni az ukrán drónok elől, de ez nem sikerült neki.

    Az ukrán 54. dandár. Szoledar-Siverszk térségében semmisítette meg a járművet.  Az erről készült videó az ezred Facebook-oldalán tették közzé. 

    Korábban az oroszok azt állították, hogy a legújabb fejlesztésű harckocsijukat, az Armatát is a frontra küldték, de arra vonatkozóan még nem érkezett bizonyíték, hogy tényleg használták volna a harcban is. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok