Index Vakbarát Hírportál

Áttörték a frontvonalat az ukránok, sorra jönnek a bizonyítékok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója.

Vége
K  AP20230610022

A legfontosabbak

Index
2023.06.11. 09:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Dnyeper folyó déli szakaszának vízszintje valószínűleg június 16-ig visszatér a medréhez – közölte Vlagyimir Saldo orosz tisztviselő. Elmondása szerint ez az orosz RusHydro vízerőműgyártó vállalat előzetes számításain alapul – írja a Sky News.

    Mint ismert, a kahovkai gát átszakadása után Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy az erőmű belsejéből robbantotta fel a gátat, Moszkva pedig Ukrajnát hibáztatta.

    Az áradás elárasztotta a gát alatti városokat és falvakat, csapdába ejtve a lakosokat, és elsöpörve a házakat a Dnyeper mindkét oldalán, amely elválasztja az ukrán ellenőrzésű Herszon tartományt az orosz erők által ellenőrzött déli résztől.

  • Újabb ezer orosz katonát és mintegy száz felszerelést semmisítettek meg az ukrán fegyveres erők – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ukrán védők 980 orosz megszállót, 17 harckocsit és 24 páncélozott járművet semmisítettek meg.

    – összegezték.

    A lap ismertette az ukrán hadsereg által közölt adatokat, amely a háború kitörése óta június 11-ig részletezi az orosz veszteségeket:

    • személyi állomány – körülbelül 215 640 fő (+980) ember halt meg,
    • harckocsik  3926 (+17) egység,
    • páncélozott harcjárművek  7631 (+24) egység,
    • tüzérségi rendszerek  3736 (+19) egység,
    • MLRS  601 (+1) egység,
    • légvédelmi rendszerek  362 (+0) egység,
    • repülőgépek  314 (+0) egység
    • helikopterek  299 (+0) egység,
    • operatív és taktikai szintű UAV-k  3300 (+37) egység,
    • cirkálórakéták  1183 (+7),
    • hajók/hajók  18 (+0) egység,
    • járművek és tartálykocsik  6461 (+33) egység,
    • különleges felszerelések  509 (+2).
  • Miközben az ukrán fegyveres erők délen nyomulnak előre, az oroszok a Donbászt próbálják elfoglalni – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    A lap ismertette az ukrán vezérkar reggeli összefoglalóját, amely alapján az elmúlt 24 órában 35 ellenséges támadást állítottak meg az ukrán védők.

    Mint írták: Marinka irányában az ukrán védők minden ellenséges támadást visszavertek. Zaporizzsjában az ukrán fegyveres erők nyomulnak előre, miközben keleten az oroszok próbálják elfoglalni a donyecki és a luhanszki régiókat – tették hozzá.

  • A NATO-tagok a júliusi vilniusi csúcstalálkozón fognak megállapodni Ukrajna esetleges csatlakozásának „egyes részleteiről” – közölte Volodimir Havrilov ukrán védelmi miniszterhelyettes.

    A védelmi minisztérium Telegram-posztjában Havrilov azt írta:

    Minden jel arra mutat, hogy Ukrajna egy bizonyos formában megkapja, amit akar.

    Ukrajna már régóta törekszik a NATO-tagságra, és a szeptemberi teljes körű orosz háború után fél évvel hivatalosan is kérvényezte azt – írja a The Kyiv Independent beszámolója.

    Hónapokig tartó viták és nézeteltérések után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár áprilisban azt mondta, minden tag egyetértett abban, hogy Ukrajna végül csatlakozhat a szövetséghez, ha a háború véget ér. 

  • Az ukrán hadsereg taktikai sikereket ért el Zaporizzsja térségében, ahol az ukrán ellentámadás kezdeti szakasza zajlik. Erről az amerikai Institute for the Study of War (ISW) számolt be.

    A megfigyelők szerint június 10-én az ukrán erők legalább négy frontszakaszon – a luhanszki területen, Bilohorivka közelében, Bahmutnál, illetve a donyecki és a zaporizzsjai régió határán – hajtottak végre ellentámadási műveleteket.

    Az ISW megjegyzi, Bahmut közelében 1400 métert haladtak előre az ukrán fegyveresek.

    Az intézet beszámolójában arról is ír, az orosz katonai parancsnokok azt állítják, a térségben lévő orosz erők sikeresen védekeznek. 

    Mint Szerhij Kuzan katonai szakértő kifejtette, az ukrán hadsereg jelenleg az orosz védekezés feltérképezését végzi, mielőtt fokozná ellentámadását. Szerinte az ellentámadás akkor tekinthető sikeresnek, ha az ukránoknak sikerül elérniük az Azovi-tengert.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére június 10-én az ukrán–magyar határszakaszon 6877 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7458 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 10-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reméli, hogy Franciaország, Németország és Lengyelország vezetői a hétfői találkozón elgondolkodnak azon, hogyan lehetne felgyorsítani Ukrajna NATO-csatlakozását – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lap szerint Zelenszkij elmondta, hogy vasárnap telefonon keresi fel Andrzej Duda lengyel elnököt, hogy megvitassák a közelgő találkozót.

    Beszélni fogok a lengyel elnökkel, úgy gondolom, hogy elmondja majd, miről szól ez a találkozó

    – közölte az ukrán elnök, majd hozzátette, hogy reméli, hogy „elgondolkodnak majd azon, hogyan lehetne felgyorsítani Ukrajna NATO-csatlakozását.

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője egy német nyelvű Twitter-posztban üzent a Rheinmetallnak.

    A hadiipari vállalatról még május elején írta meg a német sajtó, hogy a következő hetekben több ukrán vállalattal is szerződést köthetnek harckocsik, tüzérségi lőszerek és légvédelmi eszközök közös gyártásáról. 

    Medvegyev most azt írta, hogy a Rheinmetall nemrég megerősítette, hogy ők maguk is építenek egy gyártóüzemet Ukrajna területén.

    Kérem, küldjék el ennek az üzemnek a pontos koordinátáit. Köszönöm!

    – írta gúnyosan. 

    Oroszország korábban arra is figyelmeztette a NATO tagországait, hogy az Ukrajnának szánt katonai szállítmányokat legitim célpontoknak tartják.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok