Index Vakbarát Hírportál

Fékevesztett, zabolátlan, vandál turisták keserítik nem csak a helyiek életét

2023. július 2., vasárnap 18:20

Néhány turistának semmi sem szent. Fittyet hánynak a szakrális kegyhelyekre, az évezredes műemlékekre, és a figyelmeztetések ellenére a természet törvényeivel sem törődnek.

Ha elcsípik, akár öt évet és tizenötezer eurós büntetést is kaphat az a vandál turista, aki kulccsal vésett a kétezer éves római Colosseum falába. Elfogásához szinte minden feltétel adott volt: a durva rongálás közben megörökítették az arcát, nevét pedig maga karcolta a kövekbe: „Ivan + Haley 23”. A fiatalember Ivan, barátnője Haley, a szám pedig a sokak számára feledhetetlen római látogatásuk évére utal.

Az olasz kulturális miniszter ugyanis szintén felháborodottan reagált a történelmi kegyhely rongálására. Arra szólította fel a hatóságokat, hogy próbálják meg kézre keríteni és megbüntetni a műkedvelő vésnököt.

Az arcátlan neveletlenség jele

fakadt ki Gennaro Sangiuliano.

Nem ez az első eset, hogy Róma egyik leglátogatottabb nevezetességét megrongálják a turisták annak ellenére, hogy 2018 óta városi rendeletbe foglalták: a viselkedési normákat megszegőket büntetni fogják. A szabályozás egyik kiváltó oka az volt, hogy egyesek kényükre-kedvükre mártóztak meg a Trevi-szökőkútban.

A Colosseum falába korábban egy ír turista véste be monogramját, két amerikai nő a J és N betűt hagyta emlékül, két másik amerikai pedig azért tört be az amfiteátrumba egy hajnalban, hogy ott költsék el első reggeli sörüket – emlékeztetett a Washington Post.

„Prepotens idióták!”

Egy szaúdi férfi éppen egy éve bérelt Maseratijával döcögött le a Spanyol lépcsőn. Az még csak hagyján, hogy megrongálta a drága verdát, de szinte javíthatatlan kárt okozott a jeles építészeti műremekben.

Velence 1986 óta próbálja féken tartani a rendetlen, mindenekelőtt azonban a zabolátlan látogatókat. Büntetik a galambok etetését, a szemetelést és a csatornákon való szörfözést. Mindhiába. Tavaly két ausztrál látogatót is alaposan megbírságoltak, miután vízisíeltek a Canal Grandén.

Ecco due imbecilli prepotenti che si fanno beffa della Città... chiedo a tutti di aiutarci a individuarli per punirli anche se le nostre armi sono davvero spuntate... servono urgentemente più poteri ai Sindaci in tema di sicurezza pubblica!
A chi li individua offro una cena! pic.twitter.com/DV2ONO3hUs

— Luigi Brugnaro (@LuigiBrugnaro) August 17, 2022

„Prepotens idiótáknak” nevezte őket Luigi Brugnaro polgármester.

A megbecstelenített szent helyek

Egyes úti célok egyenesen vonzzák a minden szabályra fittyet hányó turistákat. Baliról áprilisban kitoloncoltak egy orosz férfit. A közösségi médiában kérkedett fotójával, amelyen a hinduk számára szent helynek számító Agung-hegy tetején bokáig letolt nadrágban látható. Az indonéziai turistaparadicsom szent hegyeiről minden jel szerint kitiltják az idegeneket, miután a kormányzó és a helyiek megelégelték a turisták szentségtörő és illetlen viselkedését. Legutóbb egy balinéz szakrális táncelőadás közben egy 28 éves német nő magamutogatóan meztelenre vetkőzött, és felment a színpadra. A rácsok mögött végezte.

Egy francia táncosnő 2010-ben az ausztrál őslakosok szent hegyén, az Ulurun dobta le magáról ruháját.

Mit szólnának a franciák, „ha egy ausztrál félmeztelenül táncolna a Notre-Dame oltárán?” – reagált a helyi kormány egyik magas rangú tisztviselője.

A kambodzsai hatóságok 2018-ban kiutasítottak hét nyugati állampolgárt, akik „pornográf módon énekeltek és táncoltak” a 12. századból származó, híres Angkorvat-templomegyüttes közelében. A kambodzsai rendőrség fotóin egy csoport félig felöltözött, földön lejtő és hempergő ember látható.

Természetvédelem?

A turisták a népszerű helyeken az élővilágot is károsítják. Az amerikai nemzeti parkok nem győzik hangoztatni, hogy a látogatók hagyják békén az állatokat.

Egy Hawaiiról érkezett turista májusban egy elkószált bölénybébit próbált visszaterelgetni a csordájához.

A kéretlen humán beavatkozás miatt a bocit teljesen kiközösítette a család, így a Yellowstone Nemzeti Park alkalmazottai kénytelenek voltak elaltatni a cseperedő bölényt. A férfi ezerdolláros büntetéssel úszta meg, hogy gyakorlatilag a vágóhídra küldte a szegény párát.

Az egyik virginiai nemzeti parkban a turisták vadlovakat etettek. Az egyik patás emiatt annyira agresszívvé vált, hogy át kellett költöztetni. Pedig „etetni, érinteni, ingerelni, megijeszteni vagy szándékosan megzavarni a vadon élő állatokat” szigorúan tilos – áll a Nemzeti Park Szolgálat kifüggesztett felhívásában.

(Borítókép: A Trevi-kút 2016. július 28-án. Fotó: Andrea Ronchini / Pacific Press / LightRocket / Getty Images)

Rovatok