Index Vakbarát Hírportál

Vajon mennyit keresnek a BBC sztárjai?

2023. július 17., hétfő 13:45

A BBC legjobban fizetett sztárja a márciusban felfüggesztett Gary Lineker. A sportkommentátort egy rádiós celeb és egy másik fociszakértő követi a tízes listán.

A brit közszolgálati médiumot minden idők egyik legsúlyosabb botránya rázza meg. Napok elteltével tisztázódott csak, hogy Huw Edwards az a műsorvezető, akit egy három éve még kiskorú, 17 éves fiú szülei azzal vádoltak meg a sajtóban, hogy több tízezer fontért szeméremsértő fotók készítésére kérte áldozatát.

Miközben az üggyel már a brit kormány is foglalkozott, a BBC meghonosodott gyakorlatával összhangban ismertette legjobban kereső alkalmazottainak a listáját. A 2022–23-as idényben a brit közmédiumban hat férfi – köztük a megrontással gyanúsított Edwards – és négy nő került a tízes listára. Ezzel valamelyest javult a tavalyi hét:hármas arány. Gary Lineker mögött a második helyen, csaknem egymillió fontos fizetéssel a rádiós Zoe Ball szerepel, majd jócskán lemaradva Alan Shearer.

A ranglista már csak azért is érdekes, mert Gary Lineker szereplését márciusban felfüggesztette a BBC vezetése azok után, hogy a hihetetlenül népszerű volt válogatott labdarúgó nemcsak hogy bírálta a brit kormány bevándorlási politikáját, amely szigorította az illegális migrációt, hanem azt „mérhetetlenül kegyetlennek” nevezte, amely a legkiszolgáltatottabb emberek ellen irányul. „Nem sokban különbözik a retorika annál, amit Németország használt a harmincas években” – írta Lineker.

A kormánypolitika ostorozása miatt a független BBC szabadságoltatta népszerű kommentátorát, azzal azonban nem számolt, hogy ezzel kényszerszünetek láncát szabadítja el.

Linekerrel szinte minden kollégája szolidaritást vállalt, így a sportműsorok egy hétvégére műsorvezetők és stábok nélkül maradtak.

A ranglista

A felfüggesztés dacára ismét Gary Lineker a műsorszolgáltató legjobban fizetett alkalmazottja, aki ebben az idényben ugyanannyit keresett, mint tavaly: összesen 1,35 millió fontot, csaknem 600 millió forintot. A havi ötven milláért Lineker A nap meccse és az Év sportolója című műsorok vendéglátója, továbbá a focivébé és a kupameccsek szakértője volt.

Csaknem egymillió, egészen pontosan 980 ezer fontot, több mint 430 millió forintot keresett egy év alatt Zoe Ball, a BBC rádió második csatornájának reggeli műsorvezetője. Linekerhez hasonlóan az ő fizetése sem változott az eltelt 12 hónapban.

Kettőjük mögött – évi 450 ezer fontos, 200 millió forintos bérével – messze lemarad Alan Shearer futballkommentátor, Huw Edwards és Fiona Bruce hírműsorvezetők, valamint a rádiós sztárok, Lauren Laverne és Greg James.

A lista azonban – amint azt a rivális, kereskedelmi Sky News csatorna is megjegyzi – nem ad teljes képet, mivel a BBC nem köteles közzétenni azoknak a celebeknek a juttatásait, akiket a filmgyártási részleg vagy független, külső produkciós irodák közvetítésével fizetnek.

Mennyit keres a főnök?

Az eltelt időszakban egyébként többeknek csökkent a bére. A híradós Ken Bruce és Sophie Raworth azonban kivétel. Az előző 12 hónaphoz képest huszonötezer fonttal többet kap a legjobban fizetett Huw Edwards is, akinek éves bére elérte a 435 ezer fontot, napi árfolyamon a 192 millió forintot.

Shearer éves keresete viszont ezzel párhuzamosan csekély mértékben, éves szinten ötezer fonttal csökkent.

Gary Lineker a juttatások tekintetében már öt éve is listavezető volt, 2020-ban pedig beadta a derekát, és kolleginái követelésére elfogadott egy szerény bércsökkentési javaslatot. A hölgyek azzal érveltek, hogy túl nagy a fizetéskülönbség a férfiak és a nők között.

Az éves jelentésben részletezni kell a főnökök fizetését is. Tim Davie főigazgató 2022–23-ban összesen 525 ezer fontot, valamivel több mint 230 millió forintot vitt haza.

„Büszke vagyok az általunk szállított tartalomra” – mondta a fizetési jelentés közzététele kapcsán a BBC vezetője, aki a legjobbak közül kiemelte az uralkodói házhoz köthető adásokat, a „csodálatos” sporteseményeket, az ukrajnai háborúról szóló tudósításokat, az élő közvetítések közül pedig a koronázást, a nézettségi rekordot döntő Eurovíziós Dalfesztivált és a Glastonbury fesztivált.

(Borítókép: A BBC épülete Londonban 2023. június 25-én. Fotó: Peter Dazeley / Getty Images)

Rovatok