Index Vakbarát Hírportál

„Minden lángokban állt, majd kihúztak valakit” – szemtanúk vallottak a Prigozsin-gép zuhanásáról

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Vége
33QD6LQ-highres

A legfontosabbak

Index
2023.08.24. 10:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Párizs csütörtökön közölte, hogy „észszerű kétségek” merültek fel a Prigozsin halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség körülményeivel kapcsolatban.

    Olivier Veran francia kormányszóvivőt a France 2 televízióban a balesetről és Joe Biden amerikai elnök azon állításáról kérdezték, hogy

    kevés olyan dolog történik Oroszországban, ami mögött ne állna Putyin elnök.

    Majd hozzátette, hogy még nem ismerik a baleset körülményeit, de azért vannak észszerű kétségeik – közölte az al Dzsazíra.

  • A fehérorosz hatóságok lekapcsolták az internetet a Wagner-csoport fő táborának területén, a fehéroroszországi Tale faluban – közölte a Visegrad 24 az X-en (korábban Twitter).

    Úgy tűnik, Putyin és Lukasenka megpróbálja megakadályozni, hogy a Wagner-csoport kommunikáljon egymással, és összehangolja a gyors válaszlépéseket

    – olvasható a bejegyzésben.

    Közben kiderült, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen. Ukrajna szerint Wagner-konvojok indultak meg Oroszország felé, és a belorusz különleges erők próbálják őket feltartóztatni.

     

  • A tények még csak most kezdenek tisztázódni, eddig annyit lehet tudni, hogy szerdán délután egy Embraer Legacy típusú üzleti repülőgép, amely a Wagner-zsoldosfőnök nevén volt regisztrálva, lezuhant az oroszországi Tver régióban található Kuzhenkinskoe falutól délre. A fedélzeten tartózkodó mind a 10 személy életét vesztette. 

    Az orosz állami légügyi hivatal szerint Prigozsin is a fedélzeten volt. El is kezdődtek a találgatások, hogy mi történhetett a levegőben, mi okozhatta a balesetet.

    A CNN emlékeztetett, hogy már látszólag nem volt probléma Putyin és Prigozsin között, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Wagner-vezér csapatainak Moszkva elleni sikertelen bevonulását követő napokban az orosz állami televízió felfedte Prigozsin titkait, az előszeretettel használt parókákat, álruhákat és több útlevelet, amelyeket az egyik lakásában találtak.

    Jóbarát és hű harcostárs

    Prigozsinra egyébként a lázadása előtt mindig számíthatott Putyin, akár katonai, akár kommunikációs hadviselésről volt szó. A 2016-os elnökválasztásba való beavatkozásban részt vevő hírhedt „trollfarmokat” is ő működtette.

    De arra is rámutatott a lap elemzése, hogy eddig az orosz nyomozószervek szólaltak csak meg a Wagner-vezér halálával kapcsolatban, így elviekben az is lehetséges, hogy a halála megrendezésével trollkodik a világgal.

    Azonban ez sem változtat semmin, ahogyan a halála sem, ugyanis már nem volt tényező az orosz politikában Prigozsin.

    Bár kétségtelen, hogy ő is sokat tudhatott Putyinról, illetve jó kapcsolatokkal rendelkezett Oroszországon kívül is.

  • Oroszország gáztermelése 302 milliárd köbméter volt az idei első hét hónapban, 14,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte az orosz statisztikai hivatal.

    Júliusban a gáztermelés 34,3 milliárd köbmétert tett ki, ami 6,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 0,9 százalékkal kevesebb júniushoz képest.

    A cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése a júliussal záródott idei első hét hónapban 4,4 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál és 18,7 millió tonnát tett ki. Júliusban az LNG-termelés 2,2 millió tonna volt, 7,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és 4,3 százalékkal elmaradt júniussal összevetve.

    Oroszország gáztermelése tavaly 11,7 százalékkal, 673,8 milliárd köbméterre esett.

    Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter szerint az orosz gáztermelés jelenleg 8-10 százalékkal alacsonyabb a tervezettnél, míg az LNG-termelés idén 32 millió tonnára nő a tavalyi 30 millió tonnáról – írja az MTI.

    A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint az orosz gáztermelés tavalyhoz képest 9,2 százalékkal, 610 milliárd köbméterre csökken az idén.

  • Két Tu–22-es típusú orosz bombázó megsemmisült, további kettő pedig megrongálódott az orosz repülőterek elleni közelmúltbeli ukrán támadásokban – közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke.

    „Kettőt megsemmisítettek, kettőt megrongáltak” – mondta Budanov a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió ukrán szolgálatának adott szerda esti tévéinterjúban. Szerinte egy ötödik orosz repülőgépet is találat érhetett – adta hírül az MTI.

    Budanov azt mondta, hogy a repülőtereket orosz területről támadták meg olyan személyek, akik közvetlen kapcsolatban állnak az általa irányított hírszerző főigazgatósággal. Olyan emberek voltak, akik bizonyos feladatokat hajtottak végre orosz területről” – mondta.

  • Gitanas Nauseda litván elnök Kijevben ismét országa támogatásáról biztosította Ukrajnát.

    Támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg győzelmet nem arat a gonosz fölött. Litvánia folytatja az Ukrajnának nyújtott segítséget fegyverekkel, ellátmánnyal, kiképzéssel és finanszírozással. Ez a szabadságért folytatott közös harcunk

    – hangsúlyozta Nauseda, miután szerdán Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

    Nauseda közlése szerint Vilnius elfogadott egy mintegy 200 millió eurós (77 milliárd forint) hosszú távú katonai segítségnyújtási tervet.

    Zelenszkij Nausedának, Litvániának és a litván népnek is köszönetet mondott a Telegramon az országát és népét támogató jelentős segítségért.

    A vilniusi kormány tájékoztatása szerint az ukrajnai háború kezdete óta Litvánia már több mint egymilliárd euró (383 milliárd forint) értékű – a tavalyi litván GDP 1,4 százalékát meghaladó mértékű – katonai, humanitárius és pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának.

  • Ukrajna csütörtökön ünnepli függetlenségének napját, pontosan 18 hónappal azután, hogy Oroszország teljes körű inváziót indított egykori szovjet szomszédja ellen. Augusztus 24-én van a 32. évfordulója annak, hogy Ukrajna 1991-ben kinyilvánította, hogy elszakad a Szovjetuniótól – emlékeztetett a CNN

    Íme, a legfrissebb fejlemények Oroszország ukrajnai háborújában:

    • Belgorodi támadások: három ember meghalt egy ukrán dróntámadásban az oroszországi délnyugati Belgorod régióban szerdán – közölte annak kormányzója. A dróntámadások szinte mindennapossá váltak a határ menti tartományban, amely mindössze 80 kilométerre fekszik az ukrán északkeleti Harkiv régiótól.
    • Gyermekáldozatok: a háború 2022. februári kezdete óta mintegy 541 gyermek vesztette életét Ukrajnában - közölte szerdai jelentésében a Save the Children brit jótékonysági szervezet. Az idei június volt az eddigi leghalálosabb hónap a gyermekek számára, 11 gyermek halt meg és további 43 megsebesült.
    • Szumi támadás: két tanár meghalt és négy ember megsebesült, amikor egy Shahed drón csapást mért egy iskolára az északkelet-ukrajnai Szumi régióban található Romnyban – közölték szerdán a helyi hatóságok. Az ukrán rendőrség szerint legalább két további iskolai alkalmazott holtteste lehet a romok alatt. 
    • Gabona megsemmisült: a dunai Izmail kikötője elleni orosz támadás 13 ezer tonna exportra szánt gabonát semmisített meg – közölte Oleksandr Kubrakov ukrán közösség-, terület- és infrastruktúra-fejlesztési miniszter. A gabonát Egyiptomnak és Romániának szánták.
    • Az EU vezetői Kijevben: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten Kijevben fogadja Portugália, Litvánia és Finnország vezetőit, miután hazatért saját európai körútjáról. 
    • Az ukrán hadsereg közölte, hogy szerdán megsemmisített egy orosz Sz–400-as rakétarendszert az oroszok által megszállt Krímben. A robbanás „teljesen megsemmisítette” a nagy és közepes hatótávolságú Sz–400 Triumph rakétarendszert, valamint a rakétákat és a személyzetet.
    • Oroszország óvodát bombázott: hat ember megsérült, miután az orosz erők irányított bombákat dobtak egy óvodára és lakóépületekre a dél-ukrajnai Herszon városában – közölték ukrán tisztviselők szerdán.
    • Putyin a BRICS-országok találkozóján: Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy Moszkva azért indította meg ukrajnai invázióját, hogy véget vessen a „Nyugat által elszabadított” háborúnak. 
  • „Örömmel üdvözöltem Novák Katalint Ukrajnában” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en (korábban Twitter), miután tegnap megbeszéléseket folytattak Kijevben.

    Hálás vagyok Novák Katalin látogatásáért és a harmadik Krími Platform csúcstalálkozón való részvételéért

    – írta bejegyzésében Zelenszkij.

    „Megvitattuk Ukrajna EU- és NATO-integrációját, valamint a kétoldalú kapcsolataink fejlesztésének módjait” – tette hozzá.

    Szerda délután légiriadó volt Kijevben, így egy óvóhelyre kellett menekülnie Novák Katalinnak is, aki mezítláb menekült. Végül sor kerülhetett a találkozóra, amin Novák Katalin is kiállt amellett, hogy a háború a Krímben kezdődött, ott is kell véget érnie.

  • Az orosz Szövetségi Légi Szállítási Ügynökség szerdán közzétette annak a két pilótának és egy légiutas-kísérőnek a nevét, akik a Wagner-főnök Jevgenyij Prigozsin magánrepülőgépének fedélzetén tartózkodtak, amikor az lezuhant, és a fedélzeten tartózkodók meghaltak – közölte a CNN.

    A légitársaságra hivatkozva az ügynökség a következőképpen nevezte meg az eltűnt személyzetet:

    • Alekszej Levshin kapitány 
    • Rustam Karimov másodpilóta 
    • Kristina Raspopova légiutas-kísérő

    Korábban a Szövetségi Légi Szállítási Ügynökség megosztotta azoknak az utasoknak a nevét, akik szerinte Prigozsin mellett a fedélzeten tartózkodtak. Nevük a következő:

    • Szergej Propustin 
    • Jevgenyij Makarjan 
    • Alekszandr Totmin 
    • Valerij Csekalov, Prigozsin egyik vezető tanácsadója.
    • Dmitrij Utkin, Prigozsin megbízható hadnagya a Wagner-csoport kezdete óta.
    • Nikolay Matuseev 

    Az orosz állami média közben megerősítette, hogy meghalt Prigozsin.

  • Az Oroszországban lezuhant magánrepülőgép, amely a jelentések szerint megölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport főnökét és kilenc másik embert, egy Embraer Legacy 600-as volt.

    A brazil székhelyű Embraer Legacy 600-as 2002-ben állt szolgálatba, és eddig közel 300 darabot gyártottak belőle.

    A típus nagyon jó biztonsági adatokkal rendelkezik – az International Aviation HQ/ weboldal szerint több mint 20 évnyi üzemelés alatt mindössze egy baleset történt vele.

    Az eset, amely 2006-ban történt, amikor az egyik repülőgép az Embraer brazíliai gyárából az Egyesült Államokba repült, a honlap szerint inkább emberi hibára, mint mechanikai meghibásodásra vezethető vissza.

    A repülőgép gyártását 2020-ban leállították.

    Az Embraer közölte, hogy tudomása van egy Legacy 600-as repülőgép oroszországi balesetéről, de további információkkal nem rendelkezett az esetről – írja a BBC.

  • Rakéta robbant az ukrán Dnyipro város felett, hét ember megsebesült – közölte csütörtökön Szerhij Lisak, Dnyipropetrovszk régió kormányzója.

    A támadásban három férfi és négy nő sebesült meg – írta a The Guardian.

  • Ha Jevgenyij Prigozsint valóban megölték, akkor egy szakértő szerint ez

    Putyin eddigi legkegyetlenebb és legdemonstratívabb bosszúgyilkosságának tűnik

    – írja a Sky News

    A portál szerint David Lewis professzor, az Exeteri Egyetem világpolitikai szakértője nyilatkozott így. A szakértő hozzátette: 

    A repülőgép lelövése még Oroszország számára is szokatlan, de beleillik Putyin stílusába, hogy ellenfeleivel szemben a bosszú szimbolikus formáin keresztül lép fel, még jóval az esemény után is.

    Véleménye szerint ennek politikai következményei lesznek. Prigozsin halála sok Wagner-katonát feldühít majd. Egy sokkal szélesebb csoportot is fel fog dühíteni, akik elégedetlenek a jelenlegi katonai vezetéssel, 

    Prigozsinban olyasvalakit láttak, aki legalább megértette az aggodalmaikat.

    „De a gyilkosság szemléletes figyelmeztetés minden más potenciális elégedetlenkedő számára a Kreml elleni lázadási kísérlet várható következményeiről” – fogalmazott a szakértő.

  • Az Egyesült Államok határának biztosítását nevezte legelső elnöki feladatának Donald Trump a jövő évi újraválasztása esetén – a volt elnök szerdán Tucker Carlson közösségi médiában elérhető műsorának adott interjút. Trump elmondta azt is, az ukrajnai háborúnak „azonnal véget kell érnie, és nem az egyik, vagy másik oldal miatt, hanem azért, mert több százezer ember már életét vesztette”.

    Utódját, Joe Bident az ország történetének legrosszabb elnökeként jellemezte, és inkompetensnek nevezte többek között az ukrajnai háború kezelését illetően.

    Ennek a háborúnak azonnal véget kell érnie, és nem az egyik, vagy másik oldal miatt, hanem azért, mert több százezer ember már életét vesztette

    – fogalmazott, hozzátéve: szerinte nagyon könnyen véget lehetne vetni a háborúnak, és ha ő lett volna az elnöki székben, a háború soha nem tört volna ki – írja az MTI.

  • Már megkezdődött a szerdai repülőgép-baleset kivizsgálása az orosz állami média szerint – értesült a Sky News.

     A portál szerint azt is részletezték egy közleményben, hogy pontosan mit vizsgálnak

    Egy külön erre a célra létrehozott bizottság […] megkezdte a tényanyag gyűjtését a személyzet kiképzéséről, a repülőgép műszaki állapotáról, a repülési útvonal meteorológiai helyzetéről, a diszpécserszolgálat munkájáról és a földi rádióberendezésekről

    – írták.

    Hozzátették: a szakembereknek a fedélzeten bizonyos eszközöket is meg kell majd találniuk a „fekete doboz” felvételeinek későbbi dekódolásához és elemzéséhez.

  • Egy magas rangú ukrán tisztviselő azt állította, Vlagyimir Putyin „csak a pillanatra várt”, hogy megölje Jevgenyij Prigozsint – írja a Sky News.

    Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója arra figyelmeztetett,

    érdemes megvárni, amíg a háború köde eloszlik, mivel még mindig nem világos, hogy Prigozsint megölték-e.

    Közben nyilvánvaló, hogy Putyin senkinek sem bocsátja meg a saját bestiális terrorját – írta az X-en, korábbi nevén Twitteren.

    Azt is nyilvánvalónak tartotta, hogy Prigozsin külön halálos ítéletet írt alá saját maga számára abban a pillanatban, amikor hitt Lukasenko bizarr „garanciáinak” és Putyin ugyanilyen abszurd „becsületszavának”.

    Podoljak hozzátette,

    véleményem szerint Prigozsinnak esélye sem volt a túlélésre

    – mondta az Unian hírügynökségnek. Kiemelte, az eset legfontosabb tanulsága, ha Putyin fél valakitől, az előbb vagy utóbb meg fog halni.

  • Szerda este a Sky News szólaltatott meg egy szakértőt, miután lezuhant egy repülőgép, amely Jevgenyij Prigozsint szállította.

    Dr. Alan Mendoza, a Henry Jackson Society alapítója és ügyvezető igazgatója azt mondja, nem lepte meg a hír.

    Prigozsin okozta Putyin uralkodásának legnagyobb sokkját azzal, hogy lázadást vezetett Oroszország legfelsőbb katonai vezetői ellen

    – mondta.

    Hozzátette: Putyinnak újra meg kell erősítenie a tekintélyét. Akik Prigozsinnal utaznak, azok a társai, és nem semlegesek, így az ő kiiktatásuk valójában Putyinnak segít, mivel csökkenti az ellenségei számát.

    Röviden, ez túl jó lehetőség volt ahhoz, hogy Putyin ne éljen vele. Minden egyes nap, amikor Prigozsin még élt, egy olyan nap volt, amely Putyin uralmának gyengeségére emlékeztetett – zárta nyilatkozatát a szakértő. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok