Index Vakbarát Hírportál

Lőtávolságon belül van Ukrajna, jöhet az újabb hatalmas áttörés

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.08.27. 09:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kijev két drónnal támadt meg orosz célpontokat szombat éjjel és vasárnap hajnalban – írta a TASZSZ. 

    Kijev ismét terrortámadást kísérelt meg az Orosz Föderáció területén pilóta nélküli repülőgépek, drónok segítségével – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    Mint írták, az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítették a drónokat Brjanszk és Kurszk térségek felett.

  • Sokszínű tűzijátékot lőttek fel a magasba egy japán fesztiválon, amely az ukrajnai békére hívta fel a figyelmet – írja a Sky News.

    A tűzijátékban virág formájában szerepeltek az ukrán nemzeti színek.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az F–16-osok segítségével a polgári repülés visszatérése az ukrán égboltra egyre közelebb lesz – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    Videóüzenetében megjegyezte, hogy már 30 éve augusztus utolsó szombatján ünneplik szakmai ünnepüket az ukrán légi közlekedés – katonai és polgári – dolgozói.

    Az elnök megjegyezte, hogy „csak azoknak az államoknak van igazi erejük, amelyek tudják, hogyan kell megvédeni a saját égboltjukat, és megbecsülni a saját légi közlekedésüket”.

    Most, ebben az évben Ukrajnának minden szükséges munkát el kell végeznie, hogy F–16-osok legyenek az égboltunkon. Ez pedig az ukrán katonai repülés új szintje lesz. És közelebb hozza majd a polgári repülés visszatérését az ukrán égboltra, mert közelebb hozza a győzelmet, és nagyobb biztonságot ad Ukrajnának

    – fogalmazott Zelenszkij.

  • Ramzan Kadirov csecsen vezető szerint az Ukrán Nemzeti Gárda rohamdandárja elvesztette állománya 75-80 százalékát – számolt be róla a TASZSZ.

    Kadirov a Telegramon arról ír, hogy asszisztense beszélt az ukrán foglyokkal, akik szerint az Ukrán Nemzeti Gárda 4. rohamdandárjának 20-25 százaléka lehet harcra képes állapotban. A csecsen vezető úgy véli, hogy az egyetlen helyes döntés az ukránok részéről a fegyver letétele lenne.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindenkit biztosított arról, hogy a három pilóta halálát okozó zsitomiri repülőgép-szerencsétlenség minden körülményét tisztázni fogják – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A történtek kivizsgálása folyamatban van. Túl korai lenne még a részletekről beszélni. Természetesen minden körülményt tisztázni fognak. Természetes az is, hogy Ukrajna soha senkit nem felejt, aki megvédte a szabadságot

    – írta az ukrán elnök Telegramon.

    Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajnának idén mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az F–16-osok végre szolgálatba állhassanak. Mint mondta, „ez közelebb fogja hozni a győzelmet, és növelni fogja Ukrajna biztonságát”.

  • Augusztus 27-én éjjel légiriadót jelentettek be Kijevben és számos más régióban Ukrajna-szerte – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Hajnali 3 óra után légiriadót jelentettek be Ukrajna keleti, északi és középső régióiban, majd később a déli régióban is.

    Helyi idő szerint 03:30 után riasztást hirdettek Kijevben. 3:39-kor a légierő azt írta:

    rakétaveszély van azokon a területeken, ahol elrendelték a légiriadót. Tu–95MS stratégiai bombázókról indítanak cirkálórakétákat.

    4 óra után a nyugati régiókban is légiriadót hirdettek.

  • A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Friedrich Merz a Bild am Sonntagnak adott interjúban kijelentette, hogy nagy hatótávolságú, német Taurus rakétákat is kellene Ukrajnának adni, mert tart tőle, hogy Németország túl keveset tesz Ukrajnáért – írja az Eurointegration.

    A CDU vezetője úgy véli, hogy Németországnak Taurus cirkálórakétákat kellene szállítania Ukrajnának, de azokat úgy kellene korlátozni, hogy csak Ukrajna területének védelmére lehessen használni.

    Attól tartok, hogy egy napon rá fogunk jönni, hogy túl későn tettünk túl keveset Ukrajna és így a biztonságunk érdekében. Ez a határozatlanság még nagy történelmi hibának bizonyulhat

    – vélekedett a politikus.

    Ha a Taurusok szállítása megvalósul, Németország lesz a harmadik olyan ország, amely nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát a már leszállított Storm Shadow (Nagy-Britannia) és SCALP (Franciaország) rakéták után.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére augusztus 26-án az ukrán–magyar határszakaszon 8122 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 15 322 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó nem kételkedik abban, hogy a Wagner vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint valóban az orosz hatóságok likvidálták – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    A tanácsadó szerint nincs arra lehetőség, hogy Prigozsin túlélte volna a repülőgép-szerencsétlenséget, mert a kudarcba fulladt lázadás „teljesen lejáratta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az elit előtt”.

    Podoljak úgy véli, hogy ha kiderül, hogy Prigozsin likvidálása megrendezett volt, az Vlagyimir Putyin tekintélyének végét fogja jelenteni.

    Egyszerűen megszűnik létezni ezután. Egyszerűen lelövik az irodájában. Mert rá fognak jönni, hogy ő egy balek. Így fogják Putyint megítélni, ha Prigozsin valahol felbukkan

    – fogalmazott.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok