Index Vakbarát Hírportál

Putyinnak esze ágában sincs leállni, inkább magasabb fokozatra kapcsol

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.09.29. 09:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint, az ukrán–magyar határszakaszon 6631-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 5985-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

    A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke csütörtökön fontos megbeszéléseket folytatott a hírszerzés vezetőivel, valamint a hadsereggel – írja az RBC.

    Az ukrán elnök köszönetet mondott a katonáknak.

    Azért dolgoznak, hogy több fegyverük legyen, erősebb és hatékonyabb fegyverek!

    – mondta Zelenszkij.

    Az ukrán fegyveres erők elérték a Zaporizzsjai terület Verbovojától nyugatra lévő lövészárok vonalát, és valószínűleg páncélozott járművekkel áttörést értek el a RabotinoVerbovoj vonalán is.

    Pavlo Kovalcsuk vezérkari szóvivő arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg sikeresen visszaverte az orosz csapatok támadását a Donyecki területen.

  • Az észt kormány csütörtökön jóváhagyta az Oroszország elleni 12. szankciócsomagra vonatkozó javaslatokat. Ezek között szerepelnek a teljes kereskedelmi embargó bevezetésére vonatkozó javaslatok – írja az RBC. Ezt Margus Tsahkna észt külügyminiszter jelentette be.

    Hozzátette, hogy egy olyan helyzetben, amikor Oroszország folytatja az Ukrajna és az egész nemzetközi jogon alapuló világrend elleni illegális agressziós háborúját, tovább kell erősíteni a Kreml elleni szankciókat, hatékonyabbá téve azok végrehajtását.

    E három célkitűzés alapján a kormány jóváhagyta Észtország álláspontját az Európai Unió 12. szankciócsomagjával kapcsolatban, amelyhez azonnal megkezdjük az uniós tagállamok és a hasonlóan gondolkodó partnerek támogatásának keresését

    – mondta Tsahkna.

    Észtország úgy véli, hogy a lehető legszélesebb körben elfogadott intézkedések is hatékonyak lesznek.

    A külügyminiszter elmondta, hogy Észtország követeli, hogy az uniós szankciócsomag tartalmazzon teljes kereskedelmi embargót Oroszországgal szemben. Hozzátette, hogy minden Oroszországgal folytatott kereskedelem észszerűtlen.

  • Rakétadarabokat találtak egy tóban a moldovai Farladan falu közelében.

    Erről az RBC-Ukraine számolt be a moldovai belügyminisztériumra és a Newsmakerre hivatkozva.

    Az alkatrészeket a falusiak vették észre a tóban. A hatóságok megerősítették, hogy a roncsok egy rakétából származnak, a szakértők még vizsgálják a rakéta típusát és eredetét.

    A falu kevesebb mint 40 kilométerre fekszik az ukrán határtól, így elképzelhető, hogy a rakétát az oroszok lőtték ki.

  • Az amerikai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium eltérően vélekedik az Ukrajnának történő fegyverszállításokról – írja az Ukrajinszka Pravda a Politico nyomán.

    „A külügyminisztérium a lehetőségeket, míg a védelmi minisztérium a fenyegetés mértékét tartja szem előtt. A Pentagon tisztviselői azt mondják, hogy minden, fegyverekkel kapcsolatos döntésnél mérlegelniük kell az összes pro és kontra érvet, és azt is hozzáteszik, hogy a felelősség őket terheli” – mondta egy magas rangú tisztviselő.

    A cikk szerint az ATACMS nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnának történő átadása egy friss példája annak, hogyan születnek a döntések Washingtonban, mert a Pentagon kezdetben ellenállt a fegyver leszállításának, mivel a saját arzenáljában nem volt szabadon felhasználható rakéta.

  • Szlovákia öt aknaszedő robotot ajándékoz Ukrajnának, melyre közadakozásból gyűjtötte össze a pénzt. Közel 7500 adományozó nagylelkűségének hála sikerült összegyűjteni 650 ezer eurót és beszerezni a robotokat – írja a BUMM.

    A gyártó megerősítette, hogy decemberben elkészül az Ukrajnának szánt aknaszedő, és az év végéig döntés születik az átszállítás időpontjáról. Herszon térségében fogják használni legkésőbb jövő tavasztól

    – fogalmazott Dodo Dobrík, a gyűjtés egyik kezdeményezője. 

    A gyűjtést még májusban kezdték el Ajándék Putyinnak néven, később pedig csatlakozott hozzájuk a Béke Ukrajnának, a Ki segít Ukrajnának és a Post Bellum szervezet is. 

  • Yun Jong Ho észak-koreai külkereskedelmi miniszter munkalátogatásra érkezett Moszkvába – közölte egy diplomáciai forrás a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

    A külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszter Moszkvába érkezett

    – mondta a forrás.

    Elmondta, hogy a látogatás programját nem hozták nyilvánosságra. A miniszter látogatására azt követően kerül sor, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető szeptember 12–17. között Oroszországba utazott. Kim tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és találkozott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök Halífa Haftart, a Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokát fogadta. A felek megvitatták az észak-afrikai ország és a régió egészének helyzetét – írta az MTI Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének nyilatkozata alapján. 

    Haftar, aki ellenőrzése alatt tartja Líbia keleti régióit, kedd óta tartózkodik Oroszországban, ahol fogadta őt Junusz-Bek Jevkurov védelmiminiszter-helyettes. A líbiai tábornok és az orosz elnök legutóbb 2019-ben találkozott egymással.

    Líbiában kettős hatalom alakult ki, a nemzetközi közösség által elismert, Abdulhamid Mohammed Dbeibah miniszterelnök vezette kormányzat a nyugat-líbiai Tripoliban működik, a másik pedig az ország keleti részében.

  • A svéd ügyészek öt évig terjedő börtönbüntetést sürgetnek egy oroszsvéd állampolgárra, akit azzal vádolnak, hogy nyugati technológiát adott át az orosz hadseregnek – írja az al-Dzsazíra.

    Szergej Szkvorcov, akit 2022 novemberében, hajnalban tartóztattak le Stockholm külvárosi otthonában tartott razzia során, az 1990-es évek óta Svédországban élt, ahol import-exportcégeket vezetett.

    A 60 éves férfit azzal vádolják, hogy a letartóztatását megelőző évtizedben kétrendbeli „jogellenes hírszerzési tevékenységet” követett el az Egyesült Államok és Svédország ellen.

    A svéd vád „törvénytelen hírszerzési tevékenység” egy fokkal alacsonyabb szintű a kémkedésnél.

    Az ügyészek azzal érveltek, hogy Szkvorcov egy hatalmas orosz szervezet része volt, amelyet azért hoztak létre, hogy a nemzetközi szankciók miatt Moszkva számára tiltott technológiát szerezzen.

    Az ítéletet október 26-án hirdetik ki – közölte a bíróság.

  • Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter csütörtökön Kijevbe látogatott, és a közös fegyvergyártás lehetőségéről tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte az elnöki hivatal.

    A The Guardian szerint Lecornu azt mondta Zelenszkijnek, hogy „megbeszéltem a minisztereivel, hogy a francia ipar miként tud Önnek segíteni. Természetesen folytatni fogjuk ezt a munkát” – tette hozzá.

    A Reuters szerint Lecornu és Zelenszkij többek között arról is tárgyaltak, hogy a két ország miként tudná megerősíteni Ukrajna légvédelmét még a tél előtt. Kijev ugyanis attól tart, hogy Oroszország a télen több légicsapást hajt majd végre a kritikus energetikai infrastruktúrák ellen.

  • Ramzan Kadirov csecsen vezető, akit sokan Vlagyimir Putyin orosz elnök „vérebeként” is emlegetnek, csütörtökön Moszkvába látogatott, ahol személyes megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

    A találkozóra azután került sor, hogy a nemzetközi médiában felröppentek olyan hírek, miszerint Ramzan Kadirov állapota súlyos. Ezeket az állításokat Andrej Juszov, az ukrán hírszerzés egyik képviselője tette.

    Kadirovtól aztán azt kérték, reagáljon az egészségi állapotáról szóló híresztelésekre. Megkérdezték tőle, hogy érzi magát most, mire a csecsen hadúr megvillantotta a bicepszét, és csak annyit mondott:

    Ahmat Erő!

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok