Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli hadsereg videón mutatta meg, hogyan vonult be a Gázai övezetbe

Háború Izrael és a Hamász között – az Index szombati hírösszefoglalója

Élő
GettyImages-1745176597

A legfontosabbak

2023. október 28., 19:40
Üzent a Hamász: várunk rátok
2023. október 28., 17:30
Újabb fázisba lépett a hadművelet
Index
2023.10.28. 21:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szombati élő hírfolyama az izraeli eseményekről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk máskor is. Jó pihenést kívánunk!

  • Benjamin Netanjahu sajtótájékoztatót tartott az izraeli védelmi miniszter és a háborús kabinet hadügyminiszterének társaságában, miközben a háború újabb szakaszba lépett. Az izraeli miniszterelnök szerint a háború legfőbb célja Izrael állam létének biztosítása.

    Tegnap csapataink a gonosz kapuján keresztül léptek be a Gázai övezetbe. A hadművelet célja, hogy teljesen legyőzzük a gyilkos ellenséget, és garantáljuk a létezésünket. Gondoskodunk róla, hogy a gyilkosok megfizessenek a mészárlásért

    – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Izrael az egész emberiség érdekében megsemmisíti ezt a gonoszt. Netanjahu felszólította a Gázai övezet civil lakosságát, hogy vonuljon biztonságos területre.

  • A Gázai övezet elleni, nagyszabású izraeli szárazföldi hadművelet veszélyeire figyelmeztetett szombaton Egyiptom, Szaúd-Arábia és az ENSZ, miután Izrael légi és tengeri rakétatámogatással harckocsikat és gyalogságot vezényelt a palesztin területre – adta hírül az MTI.

    Az egyiptomi külügyminisztérium szombati közleményben figyelmeztetett egy nagyszabású szárazföldi hadművelet súlyos veszélyeire, a humanitárius és a biztonsági kockázatokra.

    FELELŐSSÉ TETTE IZRAELT AZ ENSZ-KÖZGYŰLÉS ÁLTAL PÉNTEKEN ELFOGADOTT HATÁROZAT MEGSÉRTÉSÉÉRT, AMELY AZONNALI, TARTÓS ÉS FENNTARTHATÓ TŰZSZÜNETET KÖVETELT.

    A kairói minisztérium ismét felszólította az izraeli felet, hogy könnyítse meg a humanitárius segélyek biztonságos, maradéktalan és tartós eljuttatását a Gázai övezetbe.

    Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is elítélte a palesztin civilek életét veszélyeztető, tervbe vett gázai szárazföldi hadműveletet.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szintén tűzszünetet követelt szombaton arra hivatkozva, hogy a kórházak nem képesek evakuálni betegeiket az állandó izraeli légitámadások közben és a szárazföldi hadművelet fenyegetésének árnyékában.

    A WHO szerint mély aggodalomra adnak okot a kórházak környékét érő izraeli légicsapások. A szervezet szerint a gázai övezeti kórházak máris a teljesítőképességük határán vannak a nagyszámú sebesült miatt, miközben több ezer polgári személynek is menedéket nyújtanak.

  • Mint írtuk, az izraeli légicsapások miatt megszűnt az internetkapcsolat Gázában. A közösségi médiában többen is azt kérték Elon Musktól, hogy bocsássa a palesztinok rendelkezésére a Starlink műholdhálózatot, amely Ukrajnát is segítette a háborújában.

      A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy

    a terület kommunikációs blokádja miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudnak kommunikálni egymással, és ez tovább nehezíti a dolgukat.

    A legsúlyosabb körülmény, hogy a mentők nem tudnak a sebesülésekről, így segíteni sem képesek. A kórházba szállítást a közelben lévő civilek próbálják megoldani saját járműveikkel – írja az MTI.

    Elon Musk amerikai üzletember erre reagálva közölte, hogy a SpaceX nevű vállalata által működtetett Starlink műholdas internetszolgáltató fog segíteni a kommunikációs infrastruktúra pótlásában a Gázai övezetben.

  • Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette egy szombat esti isztambuli pártnagygyűlésen az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háborúra utalva, hogy „a Nyugat a főbűnös a gázai mészárlásokban”.

    A szavát felemelő néhány lelkiismeretes embert leszámítva a mészárlás teljességgel a nyugatiak bűne

    – jelentette ki az államfő az Atatürk repülőtér területén megtartott palesztinpárti nagygyűlésen. Erdogan azzal vádolta a nyugati nagyhatalmakat, hogy keresztes háborús hangulatot szítanak a muszlimok ellen.

    „Mindenki tudja, hogy Izrael egy lépést sem tesz nélkülük” – folytatta a török elnök, a nyugati nagyhatalmak szemére vetve, hogy még csak tűzszünetre sem szólítanak fel.

    Nyilvánvaló, hogy Izrael csak egy gyalog a térségben, amelyet feláldoznak, ha eljön annak a napja. Megsiratták a meggyilkolt ukrajnai gyermekeket, miért hallgatnak most a meggyilkolt gázai gyermekek láttán?

    – mondta a török elnök, aki kijelentette, hogy másfél millióan vesznek részt a nagygyűlésen, és Izraelt háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta. Hozzátette: „minden országnak joga van védekezni, de ami Gázában zajlik, az nem önvédelem, hanem mészárlás”.

  • Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense interjút adott az Indexnek, amelyben elmondta, hogy Izrael még nem indította el teljes körű szárazföldi invázióját. A szakértő úgy véli, hogy az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF) nem lesz könnyű megállapítania, ki a civil, és ki a terrorista. 

    Megoldhatatlan feladat, hogy ez a pusztítás csak a Hamász vezetőit és tagjait pusztítsa el

    – mondta a szakember. A háború előrehaladtával Izraelnek egy észak felől érkező támadásra, a Hezbollah belépésére is fel kell készülnie.

  • Eli Cohen izraeli külügyminiszter elrendelte az izraeli diplomaták visszahívását Törökországból, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök egy palesztinbarát gyűlésen Izraelt megszállónak nevezte.

    Tekintettel a Törökországból érkező súlyos kijelentésekre, elrendeltem az ottani diplomáciai képviselők visszatérését, hogy újraértékeljük az Izrael és Törökország közötti kapcsolatokat

    – fogalmazott Cohen.

  • Abu Obeida, a Hamász katonai szárnyának szóvivője kijelentette, hogy előrelépés történt a fogolycseréről szóló tárgyalásokban, de Izrael megakadályozta a megállapodást.

    Voltak különböző tárgyalások a fogolycserével kapcsolatban, de Izrael nem vette őket komolyan. A nagyszámú foglyunk szabadon bocsátásának ára az lett volna, hogy minden palesztin rabot engedjenek ki az izraeli börtönökből

    – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a Hamásznak nincs kifogása az ellen, ha a foglyokat szakaszosan engedik szabadon, amennyiben Izrael így dönt. 

    Abu Obeida bírálta az arab országokat. „Nem várjuk el az arab országoktól, hogy mozgósítsák a hadseregüket, de még segélykonvojokat sem tudnak mozgósítani. Olyan gyengék és alárendeltek vagytok, hogy még humanitárius segélyt sem tudtok Gázába juttatni” – fogalmazott a Hamász szóvivője, aki szerint a terrorszervezet nem fél Izrael szárazföldi inváziójától.

    Felkészültek vagyunk, és azt üzenjük az ellenségnek, hogy várunk rátok

    – mondta.

  • A páncélosokból és gyalogságból álló egyesített erők péntek kora este óta tevékenykednek a Gázai övezet északi részén – közölte az IDF.

    Az izraeli erők terrorista sejteket azonosítottak, amelyek páncéltörő rakétákat és aknavető gránátokat próbáltak kilőni, de csapást mértek rájuk. Az izraeli hadsereg a Hamász egyik támaszpontját is célba vette.

  • Izraelnek a Hamász felszámolásához szárazföldi invázióra van szüksége – mondta Herzi Halevi vezérkari főnök. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által kiadott közleményben a vezérkari főnök azt mondta, hogy a legjobb izraeli katonák most Gázában tevékenykednek.

    Az IDF szárazföldi erői jelentős és összetett műveletet hajtanak végre. Nincsenek eredmények kockázatok nélkül, és mint tudjuk, nincs győzelem áldozatok nélkül. Az ellenség leleplezéséhez, megsemmisítéséhez nincs más választásunk, mint erőszakkal behatolni a területükre

    – mondta Halevi, hozzátéve, hogy a szárazföldi művelet a háború céljainak elérését szolgálja.

  • Mintegy kétszáz tüntetőt őrizetbe vett a rendőrség New York belvárosában péntek este egy demonstráción, amelyen a szervezőcsoport (Zsidó hang a békéért) azt követelte Izraeltől, hogy tartson tűzszünetet a Hamász elleni háborújában.

    Több száz tüntető árasztotta el a manhattani Grand Central Terminal vasútállomás épületét az esti csúcsforgalomban, amivel jelentős fennakadást okozott.

    Egy héttel korábban hasonló demonstráció volt az amerikai törvényhozás egyik épületében. Ugyanez a zsidó csoport követelt akkor is tűzszünetet Izraeltől. A hatóságok akkor mintegy háromszáz résztvevőt vezettek el.

    Nagy amerikai elitegyetemek befolyásos és vagyonos adományozói közül többen bejelentették, hogy felfüggesztik alma materük támogatását, mert az intézmény falain belül hangos, antiszemita felhangú, Izrael-ellenes tüntetéseket szerveztek diákcsoportok.

  • Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője szerint „túl sok civilt, köztük gyereket öltek meg, és ez ellentétes a nemzetközi humanitárius joggal”.

    Sürgős szükség van az ellenségeskedések szüneteltetésére, hogy lehetővé váljon a humanitárius segítségnyújtás. Elítélünk minden egyes civilek elleni támadást, beleértve az Izrael elleni folyamatos, válogatás nélküli rakétatámadásokat, és kérjük a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását

    – fogalmazott Borrell.

  • A Hamász egyik magas rangú tisztviselője szólította fel a világ vezetőit arra, hogy tegyék lehetővé az ENSZ Közgyűlésének azon határozatát, amely engedélyezi, hogy bejussanak a humanitárius segélyek a Gázai övezetbe – írja a Sky News.

    Az ENSZ Közgyűlés pénteken elsöprő többséggel szólított fel az azonnali humanitárius tűzszünetre Izrael és a Hamász között, hogy eljuttathassák a segélyszállítmányokat a Gázai övezetben tartózkodó ostromlott civilekhez.

  • António Guterres, az ENSZ főtitkára azonnali humanitárius tűzszünetre, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására szólította fel a feleket. 

    A főtitkár szerint humanitárius katasztrófa zajlik a Gázai övezetben, és a segélyeket minél hamarabb el kell juttatni a térségbe. 

    Az ENSZ-főtitkárt „meglepte a bombázások példátlan fokozódása, amely aláássa a humanitárius célokat”.

  • Joav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint az újabb szakaszba lépett a háború, és a hadművelet további értesítésig folytatódik.

    Ma este megremegett a föld Gázában

    – fogalmazott Gallant.

    „Támadtunk a föld felett és alatt. Mindenhol, minden szinten támadtuk a terroristákat. Az erőknek szóló utasítások egyértelműek: a műveletek további intézkedésig folytatódnak” – tette hozzá a védelmi miniszter.

  • A Hamász szerint 7650-re emelkedett a halottak száma a Gázai övezetben. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a sérültek száma 19 450. A konfliktus október 7-i kezdete óta Ciszjordániában 111 ember vesztette életét, és 1950 ember sebesült meg.

    A Hamász terrortámadásában 1400-an vesztették életüket.

  • Hatalmas palesztinpárti tüntetést tartanak Londonban. Várhatóan több tízezren fognak rajta részt venni. 

    A legutóbbi tüntetésen 100 ezren vettek részt. 

  • Az Izrael és a Hamász közötti háborúban legkevesebb 29 újságíró vesztette életét – közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet.

    A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet helyi idő szerint pénteken New Yorkban kiadott közleményében azt írta:

    adataik szerint a háború eddigi három hetében halt meg a legtöbb haditudósító azóta, hogy 1992-ben elkezdtük regisztrálni a világszerte ilyen körülmények között életüket vesztő kollégákat.

    A szervezet hozzátette: „a halálos áldozatok mellett fel kell panaszolnunk az újságírók zaklatását, letartóztatását és az egyéb olyan intézkedéseket, amelyekkel akadályozzák munkájukat a palesztin területeken és Izraelben”.

    Az újságírók civilek, akiket védeni kell, és a szándékos károkozás nekik vagy a médiainfrastruktúrában háborús bűncselekménynek minősülhet – tette hozzá a CPJ.

  • Izrael azonnal hagyja abba ezt az őrületet! – követelte a török elnök. Az államfő az X-en közzétett üzenetében azt írta:

    Izrael az éjjel fokozta a Gázai övezet bombázását, amely ismét nők, gyermekek, ártatlan civilek ellen irányult, és még súlyosabbá tette a humanitárius válságot. Izraelnek azonnal fel kell hagynia ezzel az őrültséggel, le kell állítania a támadásait.

    Recep Tayyip Erdogan egyúttal felszólította pártja (Igazság és Fejlődés Pártja/AKP) szombat esti isztambuli nagygyűlésének résztvevőit, hogy adjanak hangot kiállásuknak a palesztin nép mellett az Izrael általi üldöztetéssel szemben.

    A török államfő bejelentette, hogy maga is részt vesz ezen a palesztinok melletti nagygyűlésen a régi Atatürk repülőtéren.

    Erdogan az elmúlt napokban egyre hevesebben bírálta Izraelt a Gázai övezet elleni támadásai miatt, amelyekkel az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i kegyetlen, izraeli adatok szerint ezernégyszáz ember halálát okozó támadását torolja meg.

    Először még önmérsékletre szólította fel a feleket, de a gázai kórházat ért múlt heti rakétacsapás után, amelyet ő Izraelnek tulajdonít, megváltoztatta a hozzáállását, népirtásnak nevezte a bombázásokat, és ezt az ítéletét azóta sem vizsgálta felül.

    Az elnök szerdán bejelentette, hogy lemond minden izraeli utazási tervéről, és elítélte a Nyugat képtelenségét a gázai háború megállítására.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Izrael gázai bombázása ellentétes a nemzetközi joggal, és évtizedekig tartó katasztrófát idézhet elő.

    Miközben elítéljük a terrorizmust, kategorikusan nem értünk egyet azzal, hogy a terrorizmusra a nemzetközi humanitárius jog normáinak megsértésével lehet válaszolni, beleértve az olyan célpontok elleni, válogatás nélküli támadásokat, ahol ismert, hogy civilek tartózkodnak, beleértve az elrabolt túszokat is 

    – mondta Lavrov, aki szerint ha Gázát elpusztítják, akkor 2 millió lakost űznek el, és évszázadokra szóló katasztrófát idéznek elő. 

    Oroszország azonnali tűzszünetet és békemegállapodást sürget. 

  • Több száz épület teljesen megsemmisült a Gázai övezetben az éjszakai izraeli bombázásokban – közölte szombaton a palesztin polgári védelem.

    Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott

    – mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek.

    Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra 

    – tette hozzá.

    Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.

  • Az izraeli hadsereg ismét felszólította Gáza lakóit, hogy egy közelgő hadművelet előtt azonnal hagyják el az övezet északi részét. 

    A közvetlen biztonságuk érdekében felszólítjuk Gáza északi részének és Gáza városának minden lakóját, hogy ideiglenesen költözzenek délre 

    – mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője.

    Hagari szerint a hadműveletek vége után a civilek visszatérhetnek a Gázai övezet északi részébe.

  • Izrael péntekre virradó éjszaka 11 körözött személyt tartóztatott le Ciszjordániában, köztük két Hamász-ügynököt, és lerombolt egy Hamász-tag által használt házat a Dzsalazone menekülttáborban – derül ki az IDF és a Shin Bet biztonsági szolgálat közleményéből, amelyet a Haaretz szemlézett.

  • Izrael megindította a teljes körű támadást a Gázai övezet ellen, hatalmas pusztítást okozva. A péntek éjszaka óta történteket ebben a cikkünkben szedtük össze.

  • Humza Yousaf elmondta, még mindig nem hallott a családjáról Gázában, miután péntek este megszűnt az internet és a telekommunikáció.

    A skót miniszterelnök korábban elmondta, felesége szülei „csapdába estek” a területen – írja a Sky News.

    „Nem hallottunk az apósomékról” – posztolta szombat reggel az X-en.

    Aggódom mindazokért az ártatlan emberekért, akik egy olyan bűncselekmény miatt szenvednek, amelyet nem követtek el. Ha nem a békére szavaznak, miközben gyerekek halnak meg, akkor nem tudom, hogyan alszanak éjszaka

    – fogalmazott a posztban, melyet a #CeasefireNow hashtaggel zárt.

  • A Hamász közölte, keresi a Gázában túszul ejtett nyolc embert, és kész kiszabadítani őket orosz kérésre.

    Abu Marzouk, a Hamász egyik tisztviselője elmondta,

    a külügyminisztérium átadott egy listát, amelyen nyolc név szerepel, mind kettős állampolgársággal rendelkeznek.

    „Nagyon figyeljük ezt a listát, és gondosan fogjuk kezelni, mert Oroszországot a legközelebbi barátunknak tekintjük” – mondta Marzouk.

    „Most keressük ezeket az embereket. Nehéz, de keressük őket. Amint megtaláljuk, szabadon engedjük őket.”

    Oroszország pénteken a heves izraeli bírálatokkal szemben megvédte döntését, és meghívta a Hamász küldöttségét az országba, mondván, hogy a konfliktusban részt vevő valamennyi féllel fenn kell tartani a kapcsolatot – írja a Sky News.

  • A Hamász és más gázai csoportok által fogva tartott több mint kétszáz túsz sorsát gyakran említették a jelentős szárazföldi műveleteket késleltető tényezők egyikeként.

    A túszok hazahozatala legfőbb nemzeti küldetésünk

    – fogalmazott az IDF szóvivője, Daniel Hagari tengernagy legutóbbi tájékoztatóján.

    Most egyre nagyobb az aggodalom az izraeliek és tucatnyi más nemzetiségű, köztük idősek és csecsemők sorsa miatt.

    „Közelinek tűnt egy megállapodás az összes civil szabadon bocsátására, mielőtt a tárgyalások bizonyos részletek miatt megakadtak” – mondja egy diplomata, akit tájékoztattak a rendkívül érzékeny tárgyalásokról, amelyeken az Öböl menti Katar állam közvetít, ahol a Hamász néhány politikai vezetője él.

    Eddig csak négy foglyot engedtek szabadon.

    Hagari a tájékoztatójában „cinikus kizsákmányolásnak és pszichológiai terrorizmusnak” nevezte a Hamász tárgyalásait – írja a BBC.

  • Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője közölte, hogy az IDF még mindig a Gázai övezetben van, és folytatja a harcot.

    A Haaretz tudósítása szerint Hagari arról tájékoztatott, hogy az izraeli erők nem szenvedtek veszteségeket, és hogy a kiterjedt támadásban gyalogsági, páncélos, műszaki és tüzérségi erők vettek részt a légierővel együttműködve.

    Kiterjesztjük humanitárius erőfeszítéseinket, még több gyógyszert és vizet hozunk be. Azok a gázai polgárok, akik a Gázai övezet déli részére költöztek, amely védett terület, segítséget kapnak

    – fogalmazott Hagari.

  • Többtucatnyi holttestet találtak a romok alatt az éjszakai izraeli légicsapások nyomán a Gázai övezet északi részén – közölték a mentőszolgálatok.

    A holttesteket a jelentések szerint a Gáza északi részén lévő Beit Lahia Kórházba szállították – írja a Haaretz.

  • Az Egyesült Államok 90 napra leállította a legtöbb polgári lőfegyver és lőszer kiviteli engedélyének kiadását minden nem kormányzati felhasználó számára – közölte pénteken a kereskedelmi minisztérium nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekekre hivatkozva.

    A tárca nem közölt további részleteket a szüneteltetésről, amely a sörétes puskákra és az optikai célzókészülékekre is vonatkozik, de azt mondta, egy sürgős felülvizsgálat keretében értékelik annak „kockázatát, hogy a lőfegyvereket olyan szervezetekhez vagy tevékenységekhez irányítják át, amelyek elősegítik a regionális instabilitást, megsértik az emberi jogokat vagy bűnözői tevékenységeket táplálnak”.

    A minisztérium a honlapján közzétett bejegyzésen túlmenően nem kívánt nyilatkozni.

    Az Ukrajnának és Izraelnek, valamint néhány más közeli szövetségesnek kiadott kiviteli engedélyek mentesülnek az export ideiglenes leállítása alól.

    Az exportőrök továbbra is benyújthatják az engedélykérelmeket a szünet alatt, de azokat „intézkedés nélkül” fogják visszatartani, amíg a szünet fel nem oldódik.

    A szünet nem érinti a korábban kiadott kiviteli engedélyeket, közölte a Kereskedelmi Minisztérium.

    A kormányzati ügyfeleknek történő szállítások esetében az exportőröknek konkrét végfelhasználókat kell megnevezniük, míg a meg nem nevezett kormányzati, katonai és rendőrségi felhasználókat tartalmazó kérelmeket „intézkedés nélkül visszaküldik” – írja az MTI.

Rovatok