Index Vakbarát Hírportál

Videókat tettek közzé a magyarok dandára elleni halálos csapásról; Zelenszkij hibás parancsokról beszél

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója.

Index
2023.11.05. 06:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter óva intett attól, hogy Ukrajna békemegállapodásra törekedjen Oroszországgal. Szerinte a békemegállapodás Oroszország számára csak „időt ad az újrafegyverkezésre”.

    A miniszter úgy véli, hogy a nyugati országok veszélyesen közel vannak ahhoz, hogy elszalasszák annak a lehetőségét, hogy véget vessenek a Kreml évszázados birodalmi agressziójának és egyúttal biztosítsák több kontinens jövőjét.

    Gyermekeink átkozni fognak minket a lövészárkokban, amelyeket mi ásunk nekik

    – összegezte Landsbergis az Unian ukrán hírügynökség szerint.

  • Ukrajnában az egyetemistáknak joguk van a mozgósítás elhalasztására, ez azonban ez bizonyos feltételektől függ.

    A diákok mozgósításával kapcsolatos részleteket Volodimir Fityo, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erők Parancsnoksága sajtószolgálatának vezetője mondta el.

    A mozgósításra jelenleg 27 éves kortól jogosultak a jelenleg katonai szolgálatra kötelezettek. A nappali tagozatos diákok halasztást kapnak a mozgósítás alól – magyarázta Fityo.

    Ha például egy egyetemen tanuló hallgatót kizártak az iskolából vagy tanulmányi szabadságot kapott, és a szabadság vagy a kizárás időpontjában 27 éves volt, akkor az ilyen diák mozgósítás alá tartozik. 

    Ami a külföldön tanulókat illeti, a külföldi egyetemről származó összes igazoló dokumentumot be kell nyújtaniuk a területi toborzási és szociális támogatási központnak, hogy engedélyt kapjanak a távozásra.

  • Oroszország aktívan végez nukleáris kísérleteket, hogy demonstrálja potenciálját és megfélemlítse a világot. Bár a Jarsz és a Bulava rakétakísérletek kudarcot vallottak, érdemes megjegyezni, hogy az oroszok még mindig képesek arra, hogy ezeket a fegyvereket a szükséges hatékonysági szintre hozzák.

    Előbb vagy utóbb reptetni fogják őket, tehát nem mondhatjuk, hogy minden teljes kudarc. (…) Az Orosz Föderáció aktívan készíti elő nukleáris triászát: nukleáris töltetű bombák szállítására alkalmas repülőgépek; tengeralattjáróflotta; és olyan stratégiai rakéták, amelyek több mint 5000 kilométerre képesek repülni. Az Orosz Föderáció demonstrációs atomrobbantásokra készül

    – mondta Ivan Stupak katonai elemző, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt munkatársa a FREEDOM TV csatorna műsorában.

  • Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb eseményei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok