Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs üzent egy keményet a horvát elnöknek

2023. november 7., kedd 20:42

Zoran Milanovic horvát elnök szerint a magyar határon olyan belépni, mintha egy vidámparkba menne az ember. Szavait nem hagyta válasz nélkül Orbán Balázs, aki csípős üzenetet küldött a horvát elnöknek.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán tett közzé egy posztot, amelyet Horvátország elnökének, Zoran Milanovicnak címzett.

A horvát elnök azt állítja, hogy a magyar határkerítés nem alkalmas az illegális bevándorlás megállítására. Nos, én azt javaslom Milanovic elnök úrnak, hogy próbáljon meg Szerbia felől illegálisan átjutni a magyar határon, majd aztán beszéljünk a kerítés hatékonyságáról

– üzente Orbán.

A történet előzményeiről a horvát 24sata számolt be. A lap Milanovicot idézi, aki szerint „Magyarországnak több ezer kilométeres kerítése lesz a határon, ezen azonban átmehetnek pockok, csirkék, vaddisznók, emberek, és igazából mindenki, aki akar”.

Magyarországra olyan belépni, mintha vidámparkba menne az ember

– tette hozzá.

Fokozódik a feszültség a magyar határnál

Az utóbbi időben Európa-szerte komoly kihívást jelent az illegális bevándorlás kezelése. Múlt hét szombaton több száz szerb rendőr vonult ki a szerb–magyar határra, illetve a közeli településekre az egy nappal korábbi, illegális bevándorlók között kitört horgosi fegyveres leszámolást követően. Az eseményeket megelőzően Alekszandar Vucsics egy televíziós interjúban kijelentette, a rendőrség teszi a dolgát, de ha szükséges, a katonaságot is bevetik a határon kialakult helyzet kezelése érdekében.

Nemrégiben Robert Fico jelentette be, hogy nagy erőket vonultat fel Magyarországgal közös határán az illegális bevándorlás miatt. A szlovák miniszterelnök a Gázai övezetben dúló háborúval és az emberek biztonságával indokolta a döntést, de nagyon hamar visszahívták az erőket. Az újonnan megválasztott szlovák kormány lefújta a műveletet, mondván, hogy ez csak egy egyszeri intézkedés volt.

Európában sem jobb a helyzet

De nem csak Magyarország közvetlen közelében jelentkezik a probléma. Németország szúrópróbaszerű határellenőrzést vezetett be a lengyel és a cseh határon, Csehország pedig november 22-ig meghosszabbította az ellenőrzéseket Szlovákiával közös határszakaszán az illegális bevándorlás miatt.

Hasonló okokból kényszerült határellenőrzésre Szlovénia is. Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter október végén közölte, hogy két hónapra meghosszabbítja Szlovénia a határellenőrzést a horvát és a magyar határon.

Olaszország már korábban jelezte, hogy várhatóan egész télen fenntartják az ellenőrzéseket a szlovén határon. Ausztria október közepén szintén ideiglenes ellenőrzést vezetett be a Csehországgal közös határán.

Rovatok