Index Vakbarát Hírportál

„Tüzes poklot” zúdítottak az ukránokra az oroszok, két zászlóalj elveszett

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2023.11.15. 07:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Védelmi Erők november 14-én, kedden újabb orosz Szu–25-ös repülőgépet lőttek le Avdijivka irányában. Ezt Alekszandr Sztupun, a Tavrija Operatív-Stratégiai Csapatok Csoportjának szóvivője közölte az RBC ukrán hírportállal. 

    Elmondása szerint az ukránoknak sikerült megsemmisíteniük egy újabb Szu–25-ös támadó repülőgépet. Azt azonban, hogy milyen fegyverrel találták el az ellenséges légi célpontot, egyelőre nem pontosították.

    Sztupun megjegyezte, hogy ez már a 8. megsemmisített orosz repülőgép Avdijivka irányában 2023. október 10-e óta. Ekkor az Orosz Föderáció aktív katonai műveleteket és offenzívát kezdett ebben a térségben. 

  • Magyarország területére 2023. november 14-én az ukrán–magyar határszakaszon 4308 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4059 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi kormányzati ülésen azt nyilatkozta, hogy körülbelül hétmillió orosz állampolgár életkörülményei javultak ebben az évben.

    Ez 3,2 millió családot jelent

    – mondta Putyin a RIA Novosztyi szerint, majd arról is beszélt, hogy 83,6 millió négyzetméternyi területen kezdtek új lakóházak építésébe Oroszországban ez idő alatt, amit részben az állam is támogatott. 

  • Az ország külügyminisztériumának vezetője megismételte Robert Fico miniszterelnök szavait, miszerint a szlovák kormány nem fog katonai eszközökkel segíteni Ukrajnának – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

    Az új szlovák kormány nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának, amely orosz agresszióval néz szembe, de tiszteletben tartja a magánfegyverkezési szerződéseket.

    Ezt Juraj Blanar szlovák külügyminiszter jelentette ki Brüsszelben az EU Külügyi Tanácsának ülése után. Megjegyezte, hogy Szlovákia tűzszünetet akar Ukrajnában annak érdekében, hogy békés és integrált országgá váljon, és támogatását fejezte ki azon törekvéseivel kapcsolatban, hogy Ukrajna az EU tagja legyen.

    Mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy a tűzszünettel és a konfliktus békés megoldásának keresésével kapcsolatos kezdeményezések minél hamarabb elinduljanak. Mert a háború jelenlegi menete befagyottnak tűnik, és nem vezet semmilyen eredményre. Legfőbb ideje, hogy hasonló kezdeményezésekkel álljunk elő, amelyeket Szlovákia támogatni fog

    – mondta Blanar.

  • Ukrajna szövetségeseinek két dolgot kell elfogadniuk ahhoz, hogy Oroszország elveszítse a háborút. Ezek leginkább a fegyverszállításokkal kapcsolatosak. Erről az RBC hírportál számolt be az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójára, Mihail Podoljakra hivatkozva a Telegramon.

    Szerinte Oroszország nehéz harcokban ragadt le, és nem fog sehol sem előrébb jutni, hadseregének híre pedig „rendkívül szalonképtelenné” vált.

    Oroszország kénytelen nyíltan militarizálni az egész országot, vég nélkül mozgósítani a szegény régiókból és a börtönökből felesleges embereket, őket golyófogónak használják. És mindezt csak azért, hogy Ukrajnában fennmaradjon. Oroszország már egyértelműen nem úgy néz ki, mint a tegnapi befolyásos világszereplő

    – tette hozzá Podoljak.

    Hozzátette, hogy „az agresszor ország most azon gondolkodik, hogyan álljon védekező állásba”, hogyan tartsa meg magát és hogyan tartsa fenn az ellenőrzést a megszállt területek felett. Szerinte Oroszország veszíthet és veszítenie kell, de ehhez nagyon sok fegyverre, lőszerre van szüksége Ukrajnának.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok