Index Vakbarát Hírportál

Kijev polgármestere beleszállt Zelenszkijbe: szerinte veszélyben van az ukrán demokrácia

2023. december 3., vasárnap 07:00

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a német Der Spiegelnek nyilatkozva közölte: attól fél, hogy Ukrajna a tekintélyelvűség útjára léphet, és egyre inkább Oroszországhoz hasonlóvá válik.

A kijevi városvezető az interjúban úgy fogalmazott: attól fél, hogy Ukrajna autoriter állammá válhat a jövőben. 

Egy bizonyos ponton nem leszünk különbek Oroszországnál, ahol minden egyetlen személy kényétől és kedvétől függ. Jelenleg egyetlen független intézmény maradt, de az is nagy nyomás alatt áll: az önkormányzatiság

– mondta Klicsko, aki egyben az ukrán Városszövetség vezetője is.

A Der Spiegel a cikkben Ukrajna általános helyzetéről próbált egy nagyobb helyzetképet adni, ennek részeként kérdezték meg a kijevi polgármestert. 

Klicsko arról is beszélt nekik: „A háború első hónapjaiban az ország vezetés nélkül maradt, és őszintén szólva teljes volt a káosz”.

Szerinte ebben az időszakban kulcsfontosságú szerepe volt azoknak a polgármestereknek, akik segítettek egy-egy város megvédésében. 

Szóvá tette, hogy azóta több választott polgármestert rendeleti úton távolított el a központi kormányzat (Csernyihiv polgármesterét például azért, mert nem megfelelően használta a szolgálati autóját). 

Szerinte a központban gyakran csak egyfajta régimódi ellenállókként tekintenek a polgármesterekre, akik akadályozzák az ország központosítását. 

A Der Spiegel később megkérdezte Klicskót arról is, hogy

SZERINTE VALÓBAN VESZÉLYBEN VAN-E AZ UKRÁN DEMOKRÁCIA – AMIRE HOSSZAS GONDOLKODÁS UTÁN IGENNEL FELELT.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy lehetetlenség lenne Ukrajnát egyik pillanatról a másikra tekintélyelvű állammá alakítani, mert az ukrán túlságosan szabadságszerető nép ehhez.

Beszédes volt az interjúban Klicskónak az a kijelentése is, miszerint a háború kezdete óta egyetlen alkalommal sem beszélt személyesen vagy telefonon Volodimir Zelenszkij elnökkel, holott alig pár száz méterre van egymástól kettejük hivatala Kijevben (bár az ismert, hogy kettejük közt nem a legjobb a viszony).

Mint azt a Der Spiegel összegezte: Ukrajna egy olyan ország, amely meglepő ellenállást mutatott ugyan a külső támadókkal szemben, de eközben az ország belső megosztottságát még a háborúban sem sikerült áthidalni.

Két ember hozhat döntéseket Ukrajnában? 

 A Der Spiegel szerint nem Klicsko az egyedüli, akit az ország tekintélyelvű tendenciái zavarnak.

Egész pontosan két ember van Ukrajnában, akik döntéseket hoznak: Zelenszkij elnök, valamint az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak

– ezt már Olekszij Honcsarenko ellenzéki politikus, a Petro Porosenko-féle Európai Szolidaritás pártjának tagja mondta a német lapnak.

Kitért arra is, hogy az ukrán parlament üléseit most már csak késéssel, utólagosan követheti a nyilvánosság, és szinte az összes ukrán tévécsatornán ugyanazok a hírek futnak – amelyekben csak nagyon kevés szerep jut a politikai vitáknak vagy az elnökkel szembeni kritikáknak.

Az ukránok fáradnak ugyan, de harcolni akarnak 

A német lap azt is megemlítette az írásban, hogy a Zelenszkij-kormányzat az idei év elején hamis reményeket keltett az ukrán népben. Többek közt azzal, hogy rendszeresen azt állították: a Krím félszigetet még az idei év végén visszaszerzik.

Ugyanakkor a lapnak egy fiatal ukrán katona, Ivan arról beszélt, hogy a hadsereg gerincét adó idősebb katonák – akik közül sokan súlyos sérüléseket is elszenvedtek a harcokban – nem támogatják azt, hogy béketárgyalásokat kezdjenek Oroszországgal (azzal együtt, hogy ők maguk egyre kevésbé szeretnének a fronton harcolni, és úgy látják, hogy most már másokon lenne a sor helyettük).

Ha győzelem nélkül zárjuk le a háborút, akkor az azt jelenti, hogy az egészségünket, a bajtársaink életét feleslegesen áldozták fel

– mondta a fiatal katona, aki szerint emiatt a (mindenkit beleszámolva) több mint 800 ezer ukrán fegyveres többsége még mindig Volodimir Zelenszkij mellett áll, folytatni akarják a háborút.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok