Index Vakbarát Hírportál

A NATO elismerte: kritikus a helyzet Ukrajnában, rossz hírek jöhetnek

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.12.03. 21:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ér az Index orosz–ukrán háborúról szóló élő hírfolyama. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos kitartó figyelmüket, tartsanak velünk holnap is, addig is jó pihenést kívánunk!

  • Az orosz erők rengeteg irányított bombát dobnak az ukránok állásaira és a frontterületekre – írja az RBK Ukrajina Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivőjének beszámolója alapján.

    A tisztviselő hangsúlyozta: hat hónappal ezelőtt még csak szórványosan indítottak irányított légibombákat, azaz KAB-okat, most azonban az oroszok egy nap alatt akár százat is ledobhatnak, különösen Dél-Ukrajnában.

    A hadsereg egyik szóvivője, Olekszandr Sztupun korábban azt mondta: az oroszok azért dobnak KAB-okat a frontterületekre, mert az orosz repülőgépek nem repülhetnek be az ukrán légvédelem akciózónájába.

    Lelőjük a támadó repülőgépeket és helikoptereket, például a Ka–52-eseket és a Mi–24-eseket, amint a légvédelmünk hatósugarába kerülnek. Kihasználva azt, hogy a légvédelem nem éri el azt a nagy távolságot, ahonnan a Szu–35 és Szu–34 irányított légibombákat ledobják, ez 50-70 kilométer a harcvonal mentén, így az ellenség ezt kihasználja

    – magyarázta a szóvivő.

    Ihnat úgy véli, hogy az F–16-os vadászgépek, amelyeket Ukrajna a partnerektől kap, segíthetnek a KAB-ok elhárításában. Ezek a repülőgépek hatékonyan képesek megsemmisíteni az orosz repülőgépeket.

    Ez egy üzenet a nyugati partnereknek is, hogy szükségünk van fegyverekre, nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre és minél hamarabb F–16-osokra, amelyekkel az orosz repülőgépek ellen tudunk fellépni

    – tette hozzá a légierő szóvivője.

  • Az ukrán fővárosban elrendelt kijárási tilalmat nem változtatják meg Kijevben a karácsonyi és újévi ünnepek idejére sem – jelentette be Szerhij Popko vezérezredes, a kijevi városi katonai közigazgatás vezetője. 

    Popko hozzátette, hogy vasárnap a Szofjevszkaja téren a tervek szerint megkezdődnek a karácsonyfa felállításának munkálatai. A megnyitó december 6-án, Szent Miklós napján lesz. A fát kizárólag a mecénások pénzeszközeiből fogják felállítani a villanyáramra szánt költségvetési források költségei nélkül.

    A kijevi közigazgatás vezetője hangsúlyozta, hogy

    karácsonykor és szilveszterkor Kijevben nem lesznek tömegrendezvények, sem vásárok, sem ünnepségek.

    Elmondása szerint ezt a döntést a kijevi védelmi tanács hozta meg. A kijárási tilalom Kijevben így továbbra is érvényben marad éjféltől hajnali öt óráig – írta meg az RBK Ukrajina.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében hangsúlyozta: a harc Ukrajna sorsáért nem a közösségi hálózatokban és a politikai vitákban és leszámolásokban, hanem az államot támogató konkrét tettekben folytatódik.

    Ebben a harcban mindennap szükségük van az ukránoknak támogatásra, konkrét dolgokra, amelyek megerősítik Ukrajnát, megerősítik államunk pozícióit, amelyek lehetővé teszik, hogy az ellenség csapásaira aktív, bátor cselekedeteinkkel válaszoljunk

    – hangsúlyozta Zelenszkij az Ukrajinszka Pravda szerint.

    Az ukrán elnök ezzel feltehetően arra reagált, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy interjúban azt mondta: szerinte Ukrajna a tekintélyelvűség felé halad.

  • A Kelet-Ukrajnában található Avgyijivka és Konsztantyinovka települések orosz tüzérségi ágyúzása vasárnap egy ember halálát okozta, két másik pedig megsebesült.

    A Donyecki Regionális Ügyészség szerint december 3-án az orosz hadsereg ágyúzta Avgyijivka városát. Egy 64 éves helyi lakos repeszek miatt szenvedett sérüléseket. A támadás idején a férfi a saját udvarán tartózkodott, amely a harci zóna közelében található.

    Konsztantyinovka falu szintén az orosz csapatok célkeresztjébe került. Itt egy 70 éves asszony repeszsérüléseket szenvedett, 69 éves társa pedig a helyszínen meghalt. Mindkét áldozatot az utcán érte a a tragédia. A területen magánháztartásokat is megrongáltak a robbanások.

  • A nyugati országok fokozzák a nyomást azokon az országokon, amelyeknek segítségével Oroszország a szankciókat megkerülve exportál kőolajat külföldre tengeri úton – értesült a Reuters.

    A hírügynökség forrása szerint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU országai többek közt Libériára, a Marshall-szigetekre, valamint Panamára is nyomást helyeztek emiatt. 

    Mint írták, ezen országok lehetővé teszik Oroszországnak azt, hogy az ő zászlajuk alatt kőolajat exportáljon külföldre. Egy korábbi statisztikában az állt, hogy a régi tankerhajókból álló orosz „sötét flotta” közel 40 százaléka a Marshall-szigeteken van bejegyezve. 

  • Egy ukrán veteránmozgalom sakkbajnoksággal összekötött adománygyűjtést indított, amelynek célja, hogy mesterlövészpuskákhoz használt lőszerekre gyűjtsenek pénzt – írja az rbc.ua.

    A gyűjtés célja az, hogy nagyjából 3-4 hónapra elegendő lőszert gyűjtsenek össze két dandárnak, valamint az ukrán hadsereg egyik, disszidens oroszokból álló légiójának. Megjegyezték azt is, hogy az ukrán mesterlövészek által használt lőszerek darabja körülbelül 300 hrivnyába (átszámítva kb. 2850 forint) kerül, de minél nagyobb mennyiségben vásárolnak belőlük, annál olcsóbb lesz a darabonkénti ár. 

    A sakkbajnokság fődíja egyébként nem akármi lesz:

    a győztes egy olyan sakkészletet kap, amelyet egy lelőtt orosz SZU–25-ös repülőgép maradványaiból állítottak össze.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn egy videókonferencián vesz részt – erről számolt be többek közt a RIA Novosztyi.

    Az orosz állami hírügynökség szerint Putyin egy, a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztéséért felelős orosz kormányzati tanács éves ülésén vesz részt hétfőn. A tanács tagjaival az idei évben elért eredményeket fogják átbeszélni a közlemény szerint. 

    Beszámoltak ezenkívül arról is, hogy Putyin a december 9-i Oroszország hősei ünnep alkalmából is részt vesz majd egy eseményen. Továbbá egy orosz régióban is látogatást tesz (hogy melyikben, azt nem árulták el), illetve több nemzetközi találkozója is lesz a következő héten. 

  • Áthelyezték az ukrán haderő déli hadseregcsoportjának szóvivőjét, Natalja Humenyukot – írja az rbc.ua.

    A portál szerint már napok óta azt pletykálják, hogy Humenyukot leválthatják, és a portál forrásai szerint ez most meg is történt. Feltételezések szerint a határőrséghez kerülhetett át.

    Ő maga sejtelmesen csak annyit posztolt a Facebook-oldalán vasárnap, hogy „izgalmas dolgok” állnak előtte. 

    A korábban újságíróként ismert Humenyuk még 2022 tavaszán került a posztjára, sokszor szerepelt az ukrán közvetítésekben, tévéműsorokban, de az utóbbi napokban eltűnt a tévéképernyőről. Legalább egy állami kitüntetést kapott a tevékenységéért, de arra is volt példa, hogy egy „metaforikus” kifejezéssel némi félreértésre adott okot azzal kapcsolatban, hogy mi történt a fronton. 

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az X-en gúnyosan megdicsérte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszert, amiért megnevezte az Ukrajnának nyújtott segítség valódi okát: a hadiipari megrendeléseket és ezen keresztül a munkahelyek teremtését az Egyesült Államokban.

    A posztban azt írta, hogy Austin szerinte gyakorlatilag nyilvánosságra hozott egy katonai titkot, és elismerte, hogy pusztán gazdasági érdekekből állnak Ukrajna mellett.

    Lloyd Austin korábban arról beszélt, hogy Washington a védelmi ipari bázisának négy évtizede legátfogóbb modernizálására vállalkozik, és  Ukrajna katonai igényeire már több mint 80 milliárd dollárt fordítottak a háború kezdete óta – számolt be az MTI.

  • Két frontszakaszon két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, a harcokban mintegy 815 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium az MTI szerint. 

    A tárca szerint a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt Donyeck térségében szenvedte el az ukrán fél. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett az ukrán légvédelem Vosztok irányító- és figyelmeztető-központjának egy föld alatti parancsnoki központját Dnyipro környékén, két üzemanyag- és egy lőszerraktárt, két páncélozott harcjárművet, egy HIMARS rakétát, két, földi célpontok megsemmisítésére átalakított Sz–200-as légvédelmi rakétát és nyolc drónt.

    A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeck központjában hat, Horlivkában egy civil sebesült meg ukrán csapások következtében.

  • Vasárnap a kijevi városháza előtt tartottak egy tüntetést, ahol azt követelték, hogy a háború kezdete óta a fronton harcoló katonákat engedjék haza.

    A Sztrana hírportál szerint a tüntetők azt is követelték, hogy az ukrán kormányzat mindent tegyen meg a hadifoglyok, különösen a mariupoli Azovsztál-üzem elfogott védőinek kiszabadításáért.

    A portál azt is megjegyzi, hogy novemberben több, ehhez hasonló demonstráció is volt Ukrajna városaiban. Emlékeztettek arra is, hogy az ukrán törvényhozás jelenleg tárgyal egy olyan javaslatról, amelynek értelmében hazaengedhetnék a régóta harcoló katonákat.

    A javaslat még nem végleges, és az sem, hogy mikortól történhetne ez meg: az egyik elképzelés szerint már 18 hónapnyi szolgálat után, míg a másik felvetés szerint 36 hónapnyi szolgálat kellene ehhez. Végül a Sztrana azt is megjegyezte, hogy ehhez hasonló tüntetésekre, amelyeken a katonák hazaengedését követelték, Oroszországban is sor került a közelmúltban. 

  • Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője elmondta: az oroszok a Dnyeper keleti partjáról csapást mértek Herszon központi kerületére.

    Egy többemeletes épületet ért találat következtében egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek. Őket orvosi ellátásban részesítik – közölte Mrocsko, aki egy fotót is közzétett a halott nőről.

    Ugyanakkor Olekszandr Prokudin, a herszoni régió katonai közigazgatásának vezetője arról számolt be, hogy az oroszok két kórházat is eltaláltak Herszonban – írta az Ukrajinszka Pravda.

  • Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szerint a megszállók házkutatásokat tartanak partizánokat keresve – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A polgármester azt írta, hogy szerinte megrendezett házkutatásokról van szó.

    Az oroszok fegyverek és lőszerek után kutatnak. Nem aprózzák el: 16 000 lőszer egy falusi házban a megszállók szerint nagyon is hiteles rejtekhely

    – írta Fedorov, aki azt is hozzátette: „Az utakon razziákat tartanak, a sofőröket állítólag a közlekedési szabályok betartása miatt ellenőrzik, ám a valóságban okmányokat ellenőriznek, és átkutatják az autókat”.

  • Rakétahordozó MiG repülők felszállása miatt riasztás van érvényben több térségben, köztük Kijevben is – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ország központi részén több régióban (kijevi, kirovohrádi és cserkaszi) rakétaveszély van érvényben – közölte a hadsereg. Ezenkívül több keleti és déli régióra is riasztást adtak ki.

    Az Ukrajinszka Pravda szerint a központi régiókban alig negyedóra elteltével megszüntették a riasztást (a többi területen azonban még érvényben maradt). 

  • Orosz lövedék csapódott be egy garázsba Herszonban, egy férfi meghalt – írja az Ukrinform.

    A nyomozás szerint december 3-án 11 óra 20 perc körül az orosz hadsereg valószínűleg aknavetőkkel lőtt egy települést Herszonban. A lövésekben meghalt egy 78 éves helyi lakos. A férfi a garázsában szenvedett halálos sérüléseket. A lövedék az épületet találta el

    –  áll a jelentésben.

    A Herszon Kerületi Ügyészség eljárási útmutatása szerint büntetőeljárásban előzetes vizsgálatot indítottak a háborús törvények és szokások megsértése miatt, szándékos emberöléssel kombináltan.

    A többi áldozattal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van.

  • Szombat este Ukrajna légvédelmi egységei nyolc drónt lőttek le a Mikolajivi terület felett – írja az Ukrinform.

    Az erről szóló nyilatkozatot a terület Regionális Katonai Adminisztrációjának vezetője, Vitalij Kim tette közzé a Telegramon.

    2023. december 3-án éjjel a légvédelmi erők és rendszerek megsemmisítettek nyolc ellenséges Shahed–131/136 típusú drónt

    – áll a jelentésben.

  • Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője telefonon egyeztetett Jake Sullivannel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával a fegyverszállítással kapcsolatos kérdésekről – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ukrán elnöki hivatal vezetője megemlítette Volodimir Zelenszkij elnök fronton történt látogatását, amelyen a katonák ismertették, milyen fegyverekre van igény.

    Az első ukrán–amerikai fegyverszállítási konferencia előkészületeit is megvitatták, a amelyre december 6–7-én kerül sor Washingtonban.

  • Alekszandr Szavcsuk, az orosz Centrum csoport sajtóközpontjának vezetője bejelentette, hogy a központi erők három ukrán gépesített dandárjának a támadásait verték vissza – számolt be róla a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Szavcsuk szerint az ukrán hadsereg 100 katonát veszített, további nyolc pedig megadta magát. Elmondása szerint az ukránok az ellentámadások alatt 30 tüzérségi legénységet, valamint több páncélozott járművet veszítettek.

  • Oroszország vasárnap megemlékezett az ismeretlen katona napjáról, amelyen az elesett, nem azonosított katonákra emlékeznek Oroszországban és külföldön egyaránt.

    Az orosz külügyminisztérium bejegyzésében arról írt, hogy „sajnálatos módon a szovjet katonáknak szentelt emlékműveket jelenleg néhány kelet-európai országban a történelemhamisítási kampány részeként megsemmisítik” – írja a The Guardian.

    „Az orosz külügyminisztérium felhívta a közvélemény figyelmét ezekre a felháborító tényekre, és aktívan dolgozik ezen emlékművek megőrzésén és helyreállításán. Azok emléke, akik életüket áldozták a jövőnkért, halhatatlan marad” – írták.

    A The Guardian szerint azt nem lehetett tudni, hogy az orosz külügyminisztérium mely kelet-európai országokra utalt.

  • A The Daily Telegraph birtokába került „nem hivatalos dokumentum” szerint Németország közölte, hogy az Európai Békealapnak figyelembe kellene vennie azt a több milliárd eurós katonai segélyt, amelyet Berlin nyújtott Ukrajnának – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Németország ugyanis úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt közvetlen fegyverszállításokat az alaphoz való hozzájárulásnak kell tekinteni.

    Olaf Scholz kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, teljes mértékben elkötelezett Ukrajna finanszírozása mellett.

  • Az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy nem hagyja győzni Oroszországot az ukrajnai konfliktusban, és célja, hogy továbbra is katonai segélyszállítmányokkal segítse Kijevet – jelentette ki szombaton Lloyd Austin, a Pentagon főnöke – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Nem fogjuk hagyni, hogy a Hamász vagy Putyin győzzön. Nem fogjuk hagyni azt sem, hogy ellenségeink megosszanak vagy meggyengítsenek bennünket

    – mondta Austin.

    Mint a Pentagon vezetője megjegyezte, az Egyesült Államok továbbra is képes arra, hogy teljesítse a szövetségesei felé vállalt kötelezettségeit, és egyszerre több hadszíntérre is küldjön segélyt. 

    Ennek a harcnak az eredménye évtizedekre meghatározza a globális biztonságot

    – jegyezte meg Austin.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők megerősítették, hogy az oroszok fegyvertelen, fogságban lévő ukrán katonákat lőttek agyon a donyecki Sztyepnoje közelében – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az Ukrán Fegyveres Erők kommunikációs hivatala szerint Oroszország ismét megsértette a háborús törvényeket, valamint a nemzetközi jogokat.

    „A közösségi médiában megjelent felvétel azt mutatja, ahogy az oroszok kivégeznek két hadifoglyot. Az áldozatok az Ukrán Fegyveres Erők tagjai voltak. Megerősített információink szerint az orosz megszállók alattomos módon fegyvertelen katonákat lőttek le” – áll a jelentésben.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint fel kell készülni az Ukrajnából érkező rossz hírekre. Ezt az álláspontját az ARD televíziós csatornának adott szombati interjújában fejtette ki – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Fel kell készülni a rossz hírekre is

    – mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára arra a kérdésre válaszolva, hogy tart-e attól, hogy az ukrajnai helyzet a jövőben romlani fog.

    Hozzátette, hogy támogatnunk kell Ukrajnát a jó és a rossz időkben egyaránt, és hogy a lőszergyártás növelése kulcsfontosságú. Ugyanakkor elismerte, hogy a NATO-országok nem tudták kielégíteni a megnövekedett keresletet.

    A főtitkár szerint Ukrajna kritikus helyzetben van. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy a kijevi parancsnokságnak hogyan kellene eljárnia egy ilyen helyzetben.

    Az ukránokra és a katonai parancsnokokra bízom, hogy meghozzák ezeket a nehéz operatív döntéseket

    – mutatott rá Stoltenberg.

    A front helyzetével kapcsolatban Stoltenberg elmondta, hogy az elmúlt hónapokban nem történtek jelentős fejlemények, és elállt attól, hogy továbbikat jósoljon.

    A háborúk természetüknél fogva kiszámíthatatlanok. De tudjuk, hogy minél jobban támogatjuk Ukrajnát, annál gyorsabban ér véget a háború

    – mondta Jens Stoltenberg, aki nemrég az Indexnek is nyilatkozott. 

  • Nyomozást indított az ukrán Legfőbb Ügyészség, miután az internetre felkerült egy olyan videó, amelyben orosz katonák ukrán hadifoglyokat lőnek le – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

    Az orosz katonák két fegyvertelen foglyot végeztek ki a Donyecki régióban. Az ügyészség szerint az oroszok megsértették a genfi egyezményt, így súlyos nemzetközi bűncselekményt követtek el.

  • A kedvezőtlen időjárási viszonyok lassítják a harcok intenzitását mind az ukrán, mind az oroszok oldalán – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Ukrajna szárazföldi erőinek szóvivője, Volodimir Fityo alezredes elmondta, hogy az oroszok főként légi úton támadnak Bahmutnál, ha azt az időjárási körülmények is lehetővé teszik. Hozzátette, az időjárás ugyanakkor nem befolyásolja jelentősen a tüzérség munkáját.

  • Oroszország az éjszaka 12 drónt és egy cirkálórakétát lőtt Ukrajnára. Az ukrán légvédelmi rendszerek 10 drónt semmisítettek meg, mielőtt azok elérték volna célpontjukat – közölte az ukrán légierő vasárnap. Hozzátették, hogy a cirkálórakéta nem semmisült meg, de nem érte el célját.

    A Reuters szerint nem tudni, hogy két drónt miért nem tudtak kiiktatni az ukránok. A portál hangsúlyozta, az ukrán légierő jelentését nem tudták független forrásokból ellenőrizni.

  • Az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők megsemmisítettek egy X59 típusú irányított rakétát, valamint két orosz katonai bázist – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    „Ennek eredményeként 1 irányítópontot, 3 lőszerraktárat és 4 tüzérségi fegyvert sikerült megsemmisíteni” – közölte december 3-i jelentésében az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

  • Egy ukrán katona néhány héttel ezelőtt egy oroszok által körülvett lövészárokban bujkált Bahmutban. Az orosz csapatok minden órában egyre közelebb és közelebb kerültek a pozíciójához, hallotta a hangjukat, és ismerte a tervüket is – írja a CNN.

    Szerhij, mivel azt hitte, hogy nem fogja túlélni, rádión kapcsolatba lépett a parancsnokával, és megsúgta neki az ellenség koordinátáit, lényegében tüzérségi csapást kérve a saját állására.

    Körül voltam véve ellenséggel. Amikor nem hallottak, újra megsúgtam a koordinátákat a rádión, és a tüzérségünk tüzet nyitott rájuk

    – mondta Szerhij.

    A parancsnoka elmondta neki, hogy az egyetlen kiút számára a kúszás és az imádkozás.

    A rádiót a bal kezemben, a térdemen tartva elkezdtem kúszni. (...) Az akkumulátor majdnem lemerült. A parancsnok rám kiáltott, hogy mozogjak. Így végül eljutottam az ukrán állásokhoz

    – mesélte.

    A CNN-nek elmesélve történetét, a katona semmi hősiességet nem lát a tetteiben.

    Látnod kellene, mit csinálnak a mi embereink a fronton. Hogyan harcolnak, evakuálnak, és mentik a barátaikat. A mi embereink nagyon nagy árat fizetnek. A vérükkel fizetnek

    – tette hozzá.

  • Több orosz tengerészgyalogos meghalhatott egy baleset következtében pár hete. Az eset még november 3-án történt, amikor a katonák ebédszünetük alatt tüzet gyújtottak a Rosztovi területen lévő Kuzmin katonai gyakorlótéren – jelentette a 161.ru orosz helyi hírportál a bűnüldöző szervek, az orosz hadseregnél és egy nyomozó ügynökségnél dolgozó forrásaira hivatkozva.

    Newsweek szemléje szerint a tengerészgyalogosok állítólag akkor haltak meg, amikor

    egy lőszer (vélhetően tüzérségi lövedék) véletlenül a tűzbe gurult, és felrobbant.

    Nyolc tengerészgyalogos állítólag azonnal meghalt. Négyen, akik kezdetben túlélték a robbanást, később a kórházban haltak meg, nyolc további ember pedig megsebesült a robbanásban.

    A tengerészgyalogosok a jelentések szerint mindannyian az oroszországi Távol-Keleten található Vlagyivosztok kikötővárosból érkeztek.

    A Newsweek nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentést, és e-mailben megkereste az orosz védelmi minisztériumot, hogy kommentálják azt, de a Kreml egyelőre hallgat az ügyről.

Rovatok