Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet a halálos fenyegetés által övezett Szijjártó–Kuleba-találkozó valódi célja

2024. január 29., hétfő 08:50

A magyar külügyminiszter nem titkolt célja a kárpátaljai magyarok jogainak helyreállítása, miközben az ukrán félnek mindenképp el kell érnie, hogy Orbán Viktor és Volodomir Zelenszkij között létrejöhessen az orosz invázió megindítása óta várt csúcstalálkozó. De a legfontosabb, hogy az uniós tagállamok vezetőinek meg kell egyezniük Ukrajna támogatásáról. A támogatás egyetlen gátja pedig éppen Magyarország.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungváron találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja még január első felében vált véglegessé. A magyar külügyminiszter akkor arról beszélt, hogy telefonon egyeztetett Andrij Jermákkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt.

Szijjártó szerint az ukránok erős delegációval érkeznek a tárgyalásra, mert az elnöki hivatal vezetője mellett az ukrán külügyminiszter is jelen lesz. A magyar külügyminiszter abban bízik, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyarok elvett jogainak ügyét, valamint a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét. Miközben az ukrán fél egyre rosszabb eredményeket ér el a hadszíntéren, nyilvánvalóan azt szeretné elérni, hogy Magyarország ne gördítsen akadályt Ukrajna uniós támogatása, valamint integrációja elé. A magyar miniszterelnök Ukrajna tagjelölti státusza elé nem gördített akadályt, de a háborúban álló országnak szánt 50 milliárd eurónyi támogatást, az uniós költségvetés módosítását megvétózta. 

A legfontosabb célok

A magyar vétó miatt február 1-jére hívták össze az Európai Tanács rendkívüli ülését. Brüsszelben azt remélik, hogy sikerül megváltoztatni a kifejezetten határozott és az unióban teljesen egyedülálló magyar álláspontot, a tagállamok pedig meg tudnak egyezni Ukrajna támogatásáról és a költségvetés módosításáról. Nem kell túl sok fantázia ahhoz, hogy ennek fényében mi lehet a magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó célja ukrán szempontból.

El kell érjék, hogy Magyarország valamilyen formában utat engedjen az orosz invázió alatt álló ország támogatásának, miközben Volodomir Zelenszkij nem titkolt célja, hogy Orbán Viktorral találkozhasson Budapesten vagy Kijevben.

Az ukrán elnök meghívását a miniszterelnök már elfogadta, de a pontos időpont még mindig homályba vész. A csúcs részleteit éppen a mai külügyminiszteri találkozón pontosíthatják. Az biztos, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij sem szeretne tárgyalóasztalhoz ülni előre egyeztetett eredmények nélkül. 

Halálos fenyegetés árnyéka vetül a találkozóra

A hétfői külügyminiszteri találkozóra halálos fenyegetés vet árnyékot. Egy Szijjártó Péternek szánt üzenetben azt írták: „Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk?”

Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem menti meg önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem

– olvasható a külügy ukrajnai képviseleteinek címzett e-mailben. Paczolay Máté külügyi szóvivő arról tájékoztatta az Indexet, hogy a kijevi nagykövetségükre érkezett egy halálos fenyegetés ukrán forrásból, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a jövő heti külügyminiszteri találkozóra árnyékot vessen, vagy megpróbálja annak megrendezését megakadályozni.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy jó legyen az együttműködésünk Ukrajnával, és a hétfői találkozó is ezt a célt szolgálja. Az ukrán hatóságok arról biztosítottak bennünket, hogy a legkörültekintőbb biztonsági intézkedéseket foganatosítják a látogatás során annak érdekében, hogy az ungvári találkozó biztonságban megrendezésre kerüljön

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar szolgálatok is folyamatosan kapcsolatban vannak az ukrán társhatóságokkal, és meghozzák a szükséges védelmi intézkedéseket, hogy az ukrán–magyar külügyminiszteri találkozó a valódi tartalomról, és ne másról szóljon.

(Borítókép: Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba. Fotó: Kaszás Tamás / Index, Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)

Rovatok