Index Vakbarát Hírportál

Nem nézik jó szemmel Oroszországban a megemlékezéseket Navalnijról

2024. február 18., vasárnap 15:40

Szerte Oroszországban emberek vonultak a politikai elnyomás áldozatainak emlékműveihez, hogy egy szál virággal emlékezzenek meg a pénteken meghalt volt ellenzéki vezérről, Vlagyimir Putyin legfőbb ellenfeléről, Alekszej Navalnijról. Úgy tűnik azonban, hogy a Kreml nem nézi jó szemmel a gyűléseket, ugyanis már több mint 400 embert vettek őrizetbe a megemlékezéseken.

Több mint 400 embert vettek őrizetbe Oroszországban azok közül, akik Alekszej Navalnij ellenzéki vezető előtt rótták le kegyeletüket – írja a The Guardian az OVD-Info jogvédő csoport adatközlésére hivatkozva.

A 47 éves Navalnij halála lesújtó csapás volt sok orosz számára, akik Vlagyimir Putyin elnök legismertebb ellenfeléhez fűzték a jövőre vonatkozó reményeiket.

A néhai ellenzéki vezető egy északi sarkkörön túli börtönben töltötte büntetését, amikor séta közben rosszul lett, majd meghalt. Nyugati politikai vezetők egyértelműen az orosz rezsimet és Putyint tartják Navalnij gyilkosának, de politikai szakértők is egyöntetűen állítják, hogy a politikus valóban egy tervezett, ám hosszú időn keresztül húzódó merénylet áldozata lett.

Alekszej Navalnij még azután is hangosan bírálta a Kremlt, hogy túlélt egy idegméreg-támadást, és többszörös börtönbüntetést kapott.

Emlékezni akarnak Navalnijra

Több tucat orosz városban emberek százai látogattak ki pénteken és szombaton virágokkal és gyertyákkal a politikai elnyomás áldozatainak emlékműveihez, hogy leróják tiszteletüket Alekszej Navalnij előtt.

Több mint 12 városban a rendőrség 401 embert vett őrizetbe szombat estig a politikai letartóztatásokat nyomon követő és jogi segítséget nyújtó OVD-Info jogvédő csoport szerint.

A csoport szerint több mint 200 embert tartóztattak le Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában.

Köztük volt Grigorij Mihnov-Vojtyenko, az apostoli ortodox egyház – az orosz ortodox egyháztól független vallási csoport – papja is, aki a közösségi médiában jelentette be, hogy megemlékezést tart Navalnijért, és akit szombat reggel saját otthona előtt tartóztattak le.

Gyűlés szervezésével vádolták meg, egy rendőrőrs fogdájába vitték, majd később agyvérzéssel kórházba szállították.

A szentpétervári bíróság a pénteken őrizetbe vett megemlékezők közül negyvenkettőt egytől hat napig terjedő börtönbüntetés letöltésére kötelezett, míg kilenc embert pénzbírsággal sújtott.

Moszkvában legalább hat embert 15 nap börtönbüntetés letöltésére köteleztek. Krasznodar városában egy, míg Brjanszkban további két embert vettek őrizetbe.

Alekszej Navalnij halála egy hónappal az oroszországi elnökválasztás előtt következett be, amely a széles körű várakozások szerint újabb hat évre hatalomra juttathatja Vlagyimir Putyin regnáló elnököt. Az ellenzéki politikus halálának oka továbbra is kérdéses, ahogy az sem világos, mikor adják át a férfi holttestét a családjának.

Rovatok