Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Putyin egy senkiházi, minket akar hibáztatni azért, ami Moszkvában történt

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2024.03.23. 07:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg az elmúlt 24 órában 87 rakéta- és 110 légicsapást mért, valamint 39 lövést hajtott végre több rakétavetőből – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ma az ellenség az utóbbi idők legnagyobb támadását hajtotta végre, a kombinált csapás során a megszállók 63 drónt és 88 különböző típusú rakétát indítottak. Ennek következtében számos régióban problémák léptek fel az áramellátásban, az ellenség célzottan csapást mért hazánk energetikai létesítményeire

    – írta a vezérkar.

    Ugyanakkor leírták, hogy az ukrán légierő 13 olyan területre mért csapást, ahol orosz személyi állomány, fegyverek és katonai felszerelések voltak koncentrálva.

    A rakétaerők egységei két olyan területet találtak el, ahol személyzetet, egy légvédelmi járművet és négy fontos ellenséges létesítményt összpontosítottak.

    Hozzátették, hogy az ukrán védelmi erők több mint 20 támadást vertek vissza Novopavlovszk irányában is.

  • Március 22-én éjszaka a Zaporizzsja ellen intézett orosz rakétatámadás következtében három ember meghalt, 25-en megsebesültek, közülük négyen kórházba kerültek, több mint 450 ház megrongálódott, hét teljesen megsemmisült.

    Ivan Fedorov, a zaporizzsjai regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője megjegyezte, hogy ezúttal nem az ukrán légvédelem által lelőtt rakéták törmelékei okoztak rombolást, hanem a károkat és áldozatokat közvetlen találatok okozták – írta az Ukrajinszka Pravda.

  • Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője reagált az Ukrajna elleni éjszakai orosz rakéta- és dróntámadásra – írja az Ukrinform.

    Oroszország folytatja brutális támadásait Ukrajna lakossága ellen az éjszakai drón- és rakétatámadásokkal, amelyekben több tucatnyian meghaltak és megsebesültek, és veszélybe került a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonsága. Ennek véget kell vetni! Minden felelőst felelősségre vonunk

    – írta.

    Margus Tsahkna észt külügyminiszter szintén határozottan elítélte az ukrán városok, kritikus infrastruktúrák és a vízerőmű elleni nagyszabású kombinált rakéta- és dróncsapásokat.

    Az osztrák külügyminisztérium veszélyesnek és felelőtlennek nevezte az orosz támadásokat.

    Határozottan elítéljük az ukrajnai energiaellátás és egyéb polgári infrastruktúra elleni mai masszív orosz támadásokat, beleértve a zaporizzsjai atomerőmű környékét is. Ezek a támadások veszélyesek és felelőtlenek

     áll a bejegyzésben.

  • Az Egyesült Királyság további 60 millió font (75,5 millió dollár) katonai segélyt jelentett be Ukrajnának, amely új megfigyelő drónokat és légvédelmi rendszereket biztosít – közölte X-bejegyzésében az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma március 22-én.

    Az Egyesült Királyság által kezelt Ukrajnáért Nemzetközi Alap új, 60 millió fontos katonai támogatási csomagja új, fejlett megfigyelő drónokat biztosít az ukrán fegyveres erők számára. Ez magában foglalja azt is, hogy 20 millió fontot biztosítanak légvédelmi rendszerek biztosítására Ukrajna égboltjának biztonságának megőrzése érdekében

    – áll a minisztérium bejegyzésében.

    Ukrajna európai szövetségesei számos segélybejelentést tettek az elmúlt napokban, mivel az amerikai katonai segélyek továbbra is zsákutcában vannak az Egyesült Államok Kongresszusában.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok