Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: szeretettel várjuk Magyarországra az oroszokat

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-2115791965

A legfontosabbak

Index
2024.03.31. 07:24
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2024. március 30-án az ukrán–magyar határszakaszon 4848 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5066 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tájékoztatott az MTI. 

  • Orosz határőrséget vezényeltek ki az örmény és azerbajdzsáni határra – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök személyesen kért segítséget Szergej Kopirkin orosz nagykövettől. 

    Az örmény–azerbajdzsáni határra Oroszország saját költségén rendelte ki a határőröket, hogy segítsék stabilizálni a 2020-as helyzetet. 

  • Egy márciusi szociológiai felmérés szerint az ukránok túlnyomó része a „teljes győzelmet” tartja a legelfogadhatóbb lehetőségnek Ukrajna számára a háború befejezésére – írja az Unian

    A szociológusok szerint az ukránok 61,21 százaléka adta azt a választ, hogy „a teljes győzelemig harcolunk – a területi integritás helyreállítása a ’91-es határokon belül, csatlakozás az EU-hoz és a NATO-hoz”. Ugyanakkor az ukránok 38,79 százaléka hajlik a béketárgyalások megkezdésére.

  • A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán politikus  akit 2022-ben az ukrán hadifoglyokért cserébe kiadtak Oroszországnak – azt jósolta, hogy „nagy valószínűséggel” atomcsapás következik, mivel a Nyugat továbbra is „érvényesíti jogát a globális dominanciára”.

    Ha a kollektív Nyugat továbbra is érvényesíti a globális dominanciához való jogát, Ukrajna humán tőkéje semmiképpen sem lesz elég… Ha a végsőkig folytatjuk a háború politikáját, előbb-utóbb külföldi csapatokat kell majd bevetni. És a legvalószínűbb, hogy [végül] nukleáris csapás elé nézünk

    – mondta.

    Medvedcsuk azonban nem zárja ki, hogy a konfliktus kiterjedése esetén Európán kívüli országok is bekapcsolódhatnak. „Egyértelmű, hogy az arab világot is bevonják a háborúba, és utána Kína és India is be fog kapcsolódni, mivel nekik nincs gondjuk a katonákkal” – mondta a Newsweek beszámolója szerint.

  • Oroszország razziákat tart olyan szállásokon, amelyekről ismert, hogy közép-ázsiai migránsoknak adnak otthont, és tömeges kitoloncolásokat hajt végre a közelmúltban történt moszkvai terrortámadás miatt – írja a The Kyiv Independent a Meduza független orosz lapra hivatkozva.

    Mint ismert, március 22-én lövöldözés történt egy Moszkva melletti koncertteremnél,  143 ember vesztette életét. A vérengzés elkövetésével négy tádzsik állampolgárt vádolnak, őket – négy további gyanúsítottal együtt – a moszkvai hatóságok már előzetes letartóztatásba helyezték.

    koncertterem elleni támadás elkövetésének felelősségét az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet vállalta.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok