Index Vakbarát Hírportál

Kamuvideót közöltek az iráni tévében az Izrael elleni támadásról

2024. április 14., vasárnap 14:53

Egy iráni állami tévében osztottak meg olyan felvételt az Izrael elleni támadásról, amelynek semmi köze nem volt a történekhez – ugyanis valójában hónapokkal ezelőtt készült, ráadásul a világ másik felén. De a másik oldalon az izraeli hadsereg is közölt egy olyan részletet a videójában, amely még évekkel ezelőtt készült.

Mint megírtuk, Izraelt szombaton késő este támadás érte Irán részéről. Ez az első alkalom, hogy a két állam közt ilyen szintű közvetlen összecsapás történt a gázai konfliktus kirobbanása óta (Irán eddig többnyire csak közvetve, vagyis az általuk támogatott milíciákon keresztül támadta Izraelt).

Azóta az is kiderült,

Miután az izraeli hadsereg szinte az összes támadóeszközt elfogta, nemigen készültek felvételek olyan robbanásokról, amelyek komoly kárt okoztak Izraelben. Az iráni állam egyik tévéjében ezért

egy jóval korábbi és teljesen másról szóló felvétellel próbálták meg bizonygatni azt, hogy a csapás károkat okozott Izraelnek.

A közösségi médiában meg is osztották az erről készült képernyőképet.

Csakhogy a felvétel jóval korábban készült:

a bemutatott képsorok idén február elején készültek Chilében, egy tűzvész idején.

Az eredeti videót többek közt egy chilei közösségi oldal is megosztotta akkor:

Az átverésre egy spanyol nyelvű tényellenőrző oldal, a Cazadores de Fake News hívta fel elsők közt a figyelmet. Ők azt írták, hogy a felvételt az iráni állam által felügyelt, de spanyol nyelvű HispanTV, valamint több venezuelai propagandaoldal is megosztotta (Venezuela régóta Irán szövetségesének számít). Megjegyezték azt is, hogy korábban többen tévesen írták azt, hogy a videó egy márciusi texasi tűzvész idején készült. 

Féktelenül terjednek a fake-ek, még a másik oldalon is 

Shayan Sardarizadeh, a BBC újságírója-tényellenőre több másik olyan felvételre is felhívta a figyelmet, amelyet szintén a támadással kapcsolatban osztottak meg, de nem most készült. Egy ilyen videórészlet látható az izraeli hadsereg (IDF) hajnali posztjában is, 34 másodpercnél.

Sardarizadeh szerint a videó jelentős része hiteles lehet, és tényleg most készülhetett, de a végén látható rakétakilövések nem mostaniak: az a részlet még 10 évvel ezelőtt készült, és orosz Grad rakéta-sorozatvetők tüzelése látható rajta. 

Ezenkívül felhívta a figyelmet egy másik kamuvideóra is, amelyről azt állították, hogy Irán Izrael elleni csapása látható rajta – miközben valójában egy oroszok elleni ukrán csapást ábrázol a felvétel.

Rovatok