Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Joe Biden amerikai elnök németországi látogatására Franciaország és Nagy-Britannia vezetőit is meghívják, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtott támogatást – számolt be róla kedden, berlini kormányzati információkra hivatkozva a német Der Spiegel hírportál.

    Értesülések szerint az Egyesült Államok elnöke még az amerikai választások előtt, október 10. és 12. között Németországba érkezik egy csúcstalálkozóra.

    Ez lesz Joe Biden hivatali idejének második német útja, a 2022-es G7-csúcs után az első állami látogatása. Az amerikai elnök várhatóan megtekinti a Ramsteinben található amerikai katonai bázist is, amely az USA légierejének legnagyobb külföldi támaszpontja.

    A kiadvány szerint a német kormány azt is tervezi, hogy amíg Joe Biden az országban tartózkodik, meghívja a látogatásra Emmanuel Macron francia elnököt és Keir Starmer brit miniszterelnököt is.

    A találkozón elsősorban Ukrajna támogatásáról lesz szó.

    Szeptember 24-én, az ENSZ Közgyűlésében tartott beszédében Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok addig folytatja az Ukrajnának nyújtott támogatását, amíg Ukrajna el nem éri az „igazságos és tartós békét”.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy szerinte az Oroszországgal vívott háború „közelebb van a végéhez”, mint sokan gondolták, és felszólította a szövetségeseket, hogy erősítsék meg Ukrajna hadseregét.

  • Az Egyesült Államok egy mintegy 375 millió dolláros katonai segélycsomag keretében meg nem nevezett mennyiségű közepes hatótávolságú kazettás bombát, valamint rakétákat, tüzérségi és páncélozott járműveket küld Ukrajnának – közölték kedden amerikai tisztviselők az Associated Press hírügynökség jelentése szerint.

    A tisztviselők szerdára várják a bejelentést, miközben a világ vezetői az ENSZ Közgyűlésen találkoznak, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök országa támogatásáért harcol.

    A mostani segélycsomaggal együtt az Egyesült Államok több mint 56,2 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának az orosz erők 2022. februári inváziója óta.

  • Az ausztrál kormány Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjával tárgyal arról a lehetőségről, hogy M1A1 Abrams tankokat küldjenek Ukrajnába – írja kormányzati forrásokra hivatkozva az Unian ukrán hírügynökség. 

    Felidézték, hogy 2004-ben Ausztrália 59 darab M1A1 Abrams harckocsit vásárolt az Egyesült Államoktól. A tankokat idén júliusban szerelték le az ország fegyvereinek modernizálására hivatkozva. Annak ellenére, hogy az említett harckocsik már 20 évesek, meglehetősen ritkán használták őket.

    Mint írták, tekintettel arra, hogy a tankok amerikai gyártmányúak, átadásukhoz Washington hivatalos jóváhagyása szükséges.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok