Index Vakbarát Hírportál

Ragyogó nap, zuhogó eső, feltámadó szél az Ultrabalatonon

Fut az Index az NN Ultrabalatonon

Vége
EF2C99FC-CDC8-4A07-A77C-89FCD58D13F2
Index
2019.05.11. 14:21

Összefoglaló

Rekord sokan, a tavalyi 11 ezer után már több mint 13 ezren futottak a XIII. NN Ultrabalatonon
Megint csak egy kört kellett teljesíteni, de az 221 km
Több mint háromszázan álltak rajthoz egyéniben, és 1500 2-13 fős váltó is futott
A leggyorsabb egyéni futó 20 óra 26 perc, a leggyorsabb csapat 13 óra 54 perc alatt ért célba
Az Index csapata is újból nekivágott a távnak, 22 óra 9 perc alatt futottuk körbe a tavat
Nappal a nap, éjszaka a vihar nehezítette meg a futók dolgát
Küldjön képet, beszámolót a futas@mail.index.hu-ra, vagy pedig rakja ki az Instagramra #indexultrabalaton-nal, és akkor bekerülhet a közvetítésbe!
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pont most 20 éves az Index, aminek az első tíz évének szubjektív visszaemlékezését írta meg Földes András kollégánk. Hogy történhetett, hogy egy csapat IRC-n nevelkedett hülyegyerek, plusz egy rocksztár státuszú főszerkesztő megcsinálta a lapot, amit most is olvas? Az Index 20 éves születésnapjához közeledve nem rejtegetjük tovább a sztorikat.

     Ha jönne a csütörtök-pénteki buliba, akkor bővebb információk erre:

    Esemény ---> https://www.facebook.com/events/867783110253079/

    Jegyek ---> https://tixa.hu/index20_051617_durerkert

  • Ahogy minden évben, most is a helyszínről közvetítjük az Ultrabalaton versenyt. Idén Balatonakaliban van az Index csapatának alaptábora, és itt rendeztük be az ideiglenes szerkesztőségünket is. Ahogy az Instagramra kitett képünkön is látszik, lázasan folyik a közvetítés, rajta tartjuk az ujjunkat a verseny ütőerén: Jenei Miklós igazi kapitányként vezényli a közvetítést, Előd Fruzsina rakja be a posztokat, én a futás kultúrtörténetét tanulmányozom, miközben a távját már lefutott kollégánk, Fábián Tamás éppen lenyújt.

  • Változás történt az egyéni futóknál a férfiaknál: Andrzej Radzikowski átvette a vezetést, 6 óra 2 perc 24-gyel elhagyta a balatongyöröki váltópontot.

    A nőknél továbbra is Stine Rex az élen, 5 óra 47 perc 48 másodperccel járt Badacsonytördemicnél.

  • Történelmi érdekesség következik. Az 1970-es évek második felében Jimmy Carter is futott, de 1979-ben fel kellett adnia egy 10 kilométeres futást , annyira kifulladt. A szánalmas eseményt később Carter elnöki hiányosságaival állították párhuzamba. Fizikai gyengesége rossz vezetői képességeinek metaforája lett. A félbehagyott futás az akaraterő hiányát jelzi, a párhuzamot utóda, Ronald Reagan ki is használta.

    (Forrás: A futás világraszóló története)

  • A Waze magyarországi csapata idén is segíti a váltópontok megközelítésének optimalizálását, a kódokat megtaláljátok az NN Ultrabalaton honlapján.

  • Két fajta futó van, a szerény és a bizonyítani vágyó. Előbbi elér a célig és egy jó élménnyel megy haza, utóbbi túlhajtja magát, és izomlázat vagy sportsérülést is kaphat. Fuss okosan! Legyen a verseny felkészülésed jutalma.

  • Érkeznek a fotók az instán is #indexultrabalatonra, a legutóbbit egy nem hivatalos frissítőpontról küldte a Happy Run Team. Ezzel a fotóval hívnám fel a figyelmet én is a frissítés fontosságára: szomjas emberek igyatok.

  • Fábián Tamást 14,4 kilométer után Stubnya Bence váltotta Zánkán. "Jól éreztem magam, tavaly az első felét kicsit elfutottam, de idén sikerült jól beosztanom az energiáimat, csak a végén volt egy kis holtpont az erős nap miatt" - mondta Tamás.

  • Az egyéni futók között a férfiaknál Radek Brunner vezet, 4 óra 44 perc 50-nel már elhagyta a badacsonyi váltópontot.

    A nőknél Stine Rex 4 óra 50 perc 57 másodperccel járt Badacsonyörs Varga pincészetnél.

  • Legalábbis anatómiai értelemben, állítják egyes kutatók. Az Index Ultrabalaton-közvetítő bázisra magunkkal hoztuk a Thor Gotaas A futás világraszóló története című könyvét, amiből borzasztóan sok ehhez hasonló kis érdekességet lehet kinyerni, a következőkben ezt meg is fogjuk tenni.

    De vissza az emberré váláshoz, szóval Dennis Bramble biológus és Daniel Lieberman antropológus állítása szerint azért fejlődött ki több mint kétmillió évvel ezelőtt a majomszerű testalkatú előemberből az ember, mert az éghajlatváltozás miatt kialakult, nagy kiterjedésű afrikai szavannákon vadászat közben futva nagy távokat kellett megtennie. Eszerint az elmélet szerint valójában a két lábon járás csak a futásra való képesség mellékterméke.

  • Emelkedőre felfelé futva figyelni kell rá, hogy ne emelkedjen meg túlzottan a pulzusunk, és így kerüljük el a légszomjas állapotot. Egy picit lassíthatunk, rövidebb lépéseket tegyünk, a törzset döntsük picit előre. Karral jóval intenzívebben kell dolgozni, miközben a térd magasabban jön előre. Az önkontroll fontos, egy rövidebb emelkedő elfutása is megbosszulhatja magát később, figyelmeztetett Vajda Zsuzsa profi futóedző.

  • Küldj fotót az Instán keresztül az #indexultrabalaton hashataggel, vagy a futas@mail.index.hu címre, utóbbira Ultrabalatonos sztorikat is várunk! 

  • Szombat reggel hétkor elrajtolt a Magyar Szervátültetettek Szövetségének szervezésében az a csapat is, amiben 40 szervátültetett és 2 dializált futó vágott neki váltóban a 221 km-es távnak. A céljuk, hogy megmutassák, ők is élhetnek teljes életet, valamint hogy támogatást és adományokat gyűjtsenek a szövetség új életre felkészítő programjához, amely 5 év után támogatás hiányában leállt.

  • Tenczer Gábor átadta a chipet Fábián Tamásnak Vászolynál 11:14-kor. Gábor 16 kilométert nyomott le:

    Fasza örömfutás volt a vászolyi emelkedőig, ott viszont a nap ereje megtöbbszöröződött, az aszfaltról is jobban verődött vissza. Na az kemény volt, de  aztán a vége előtt szerencsére megint jött egy lejtő. 

    Tomi 5:20-as kilométeridőt vállalt be előzetesen, összesen 14,4 kilométert fog lefutni, vagyis Zánkáig megy, ahol is Stubnya Bence, a gazdaság rovat egyetlen versenyzője váltja majd. 

  • Érkeznek már Instagramra az #indexultrabalaton hashtaggel ellátott olvasói képek, ismerkedjenek meg Panka kutyával, aki szintén nekiindul ma.

    És persze tegeljenek saját fotókat, hogy tudjunk miből szemezgetni a hangulatjelentésekhez.  

  • Mindenkinek más az anyagcseréje: akinek gyors, annak legfeljebb két órával, akinek lassú, annak legfeljebb három órával a verseny előtt szabad ennie, és akkor is csak valamilyen könnyű ételt, ajánlja Vajda Zsuzsa profi futóedző. Emellett folyamatosan inni kell, még közvetlenül a rajt előtt fél órával is érdemes, például izotóniás italt. De nem kell túl sokat, három óra alatt elég fél litert meginni. Kortyolgatni kell, többször, keveset inni, ez a legoptimálisabb.

  • Legalábbis a Balatonakali bázisunkon tartózkodó, még nem futó futók szerint. Vagy minimum 10/9: friss levegő, enyhe hűs szél, napsütés, egy kevés fátyolfelhő. A tavalyi rekkenő meleg biztosan keresztülhúzta pár versenyző számításait a tavaszi felkészülési időszak után, most viszont minden adott ahhoz, hogy mindenki kihozza magából a maximumot. 

  • Két fajta futó van, a szerény és a bizonyítani vágyó. Előbbi elér a célig és egy jó élménnyel megy haza, utóbbi túlhajtja magát, és izomlázat vagy sportsérülést is kaphat. Fuss okosan! Legyen a verseny felkészülésed jutalma.

  • Több mint háromszázan álltak rajthoz egyéniben, ők szombaton reggel 7-kor kezdik meg a körüket. A verseny 12 éves történetében Guilles Pallaruelo volt az egyetlen olyan egyéni induló, aki az összes Ultrabalatonon elindult, és célba is ért.

    Az eddigi 12 helyett idén már 13-an is indulhatnak egy csapatban, amikből összes 1500 vág neki a távnak csúsztatott rajtokkal.

  • Szombat délelőtt 10:10-kor így alakul az állás:

    • a csapatok között az első: No Fara
    • a legjobb időt futó férfi: Radek Brunner
    • a legjobb időt futó nő: Stine Rex
  • 9:30-kor az Index csapatának első futója, Tenczer Gábor elrajtolt Köveskálról. Gábor, az újság sztártúrázója előzetesen 6 perces kilométereket vállalt 16 kilométeres távon, eszerint valamivel több mint másfél óra múlva érkezik meg a vászolyi váltópontra. Hajrá!

  • A Balatonról mi is folyamatosan jelentkezünk majd, de percről percre közvetítésünkben nemcsak az Index csapatának teljesítményét követjük, hanem néhány kiemelt egyéni futót, másik csapatot is, és természetesen bárki hozzászólhat a versenyhez.

    Írják meg, ha lekésték a rajtot, másnaposan kell futniuk, ha van érdekes sztorijuk az elmúlt évekből, vagy idénre van valamilyen különleges célkitűzésük, esetleg csak simán szurkolnának. A leveleket a

    FUTAS@MAIL.INDEX.HU

    -ra várjuk, és természetesen képeket, videókat is küldhetnek, ha bármi jót látnak futás közben, előtt és alatt!

    Készítsen egy fotót a kedvenc, vagy legérdekesebb ultrabalatonos pillanatáról, posztolja ki az Instagramjára, tegye oda azt a hashteget, hogy

    #INDEXULTRABALATON

    és akkor kitesszük a percről percre közvetítésünkbe!

  • A DRAGONFLY1 azóta már egyébként a Badacsonyhoz közeledik.

  • Rekord sokan, a tavalyi 11 ezer után már több mint 13 ezren vágnak neki a Balaton körüli 221 km-es távnak a hétvégén a XIII. NN Ultrabalatonon, amin a versenyközpont Balatonaliga helyett átköltözött Balatonfüredre az Annagora Aquaparkba, úgyhogy északról indulnak, és oda is érkeznek vissza a futók.

Rovatok