Index Vakbarát Hírportál

Összefoglaló

Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tíz év külföldön élés közben is folyamatosan olvastam az Indexet (és csak azt), amit nem mindig kellett volna, mert egyre kevésbé lett kedvem hazaköltözni, azok után, amiken átment az ország. Most, hogy újra "itthon" vagyok egy ideig, rettentően sajnálnám, ha úgy kellene gondolnom az országra, hogy sokkal több a satu, politikailag bábon rángatott ember, mint aki kritikusan tud gondolkodni.

    Félnék azt hinni, hogy az Idiocracy című film első 5 perce dokumentumjellegő az emberiségre vonatkozóan, nem szatíra... Ugyanis az Index elvesztése és ennek a horror szcenáriónak az "engedése" az emberek által sajnos ezt jelentené. De, hogy TLDR mennyire fontos? Kikapcsoltam az adblockot az oldalon, míg az elmúlt 15 évben ezt sohasem tettem meg sehol. Azt hiszem, ez mindent elmond.

  • Sziasztok, a friss hír, hogy marad az Index.hu, megnyugtató. Két okból is: egyrészt fontos, hogy legyen egy olyan olvasott, sok emberhez eljutó lap, ami jó részben mást fogalmaz meg, mint a propaganda-sajtó, a másik ugyan ennek az éremnek a b oldala, ami talán az a oldal kéne legyen, nálatok még létezik némileg a tényfeltáró újságírás. Ha nem is akkora százalékban, mint kéne, de létezik. Ezen kívül még: színes a tartalom.

    Viszont meg kell fogalmaznom a kritikákat is: Elsőként talán a blikkesedést említem, a klikkvadász címeket, amik gyakran nem fedik a tartalmat, de értem én, a jelentős kattintás számra lehet hivatkozni, hirdetőket szerezni, stb. Szóval a bulvárosodás nagyon felpörgött, és napi szintű a zuhanás...

    Aztán: mivel én úgy vagyok nagyjából baloldali, hogy nem vetem meg jobboldali embertársaimat, és nem is akarok a nagy szekértáborok gyilkos harcában már részt venni. Semmilyen kirekesztő és gúnyolódó hangnem nem jó ízű kenyér számomra, ezért az a fajta kocka, amiben Ti is benne vagytok (most a kocka méretét nem számolom ki, talán kicsit tágabb, mint sok véleményvezéré, de ne is a mennyiségre menjünk rá, hanem a minőségre), így egyre rosszabbul esik a naponta elsütött laposföldhívőkkelegykalapalávevés a legkülönbözőbb területeken, a lenézése a bármilyen másként gondolkodóknak, legyenek azok oltásellenesek, vagy bármilyen vallás hívői, vagy akár tudománytagadók. Egyrészt szívük joga az embereknek hinni, amiben csak akarnak, nem kell senkit bántani a hite és meggyőződése miatt, valamint nálatok sincs a bölcsek köve, tehát ne legyetek büszkék soha korlátoltságotokra, mert a szűkítő kockákból biztosan nem panorámás a kilátás erre a gazdag és színes univerzumra.

    Egészen biztos vagyok benne, hogy az életünket egyéni és közösségi szinten is a nézetek, sorsok, eszmék és hitek összekovácsolásával tudjuk feljavítani. Persze a humor maradjon, de az is sokkal szélesebb spektrumú a sima gúnyos lenézésnél. Ja és még egy: vegyetek fel, ha már jobban álltok néhány olvasószerkesztőt. :)

  • Médiaszakos voltam gimnáziumban, és világéletemben újságíró akartam lenni. Azonban 19-20 évesen nagyon hamar belecsöppentem a napilapos bulvárba, és ugyan élveztem a szerkesztőségi életet, a celebek magánéletét már annál kevésbé. Már gimiben rákattantam az Indexre, kamaszként az volt végig a fejemben, hogy itt mennyire jó arc emberek dolgozhatnak, hogy ennyire más a cikkek és videók tartalma, színvonala és stílusa, mint bárhol máshol. Szóval elhatároztam, hogy ha bele is döglöm, én biz' isten indexes leszek.

    Ezért elkezdtem összevissza bloggerkedni, és telekürtöltem a világot, ha valamelyik bejegyzésem kikerült a blogos oldalsávba, ahol most már a Mindeközben található. Aztán 2011-ben külsősként elkezdhettem cikkeket írni a Lángoló Gitárokra, ami akkor az Index zenei melléklete volt. Ezután egy-egy cikkem onnan kikerült a címlapra, egyre többet külsőztem nyáron, és végül 2014-re bekerültem gyakornokként az Indexhez, és azóta is itt vagyok. Emlékszem, amikor átpakolták a székeket és asztalokat, és fogalmam sem volt, hova üljek, Sixx rám nézett, és annyit mondott:

    Sajó, te ide ülsz velem szembe!

    - rohadtul megijedtem, és úgy leültem a Sixxszel szembeni asztalhoz, mint akire ráparancsolt az őrmestere. Azóta is egymással szemben ülünk az irodában Sixxszel, még a költözés után is.

    De mondhatnám azt, amikor elkéstem az első esti ügyeletemből, és TSZA (Tóth-Szenesi Attila) rögtön azzal kezdett, hogy heteken át maga mellé ültetett, és úgy tolta rám a munkát, mint aki meg akar büntetni. Vagy azt, amikor a videórovat egy fesztiválszezonon keresztül szívatott szóvicekkel. A legjobb, hogy rengeteg új barátot találtam az Indexben sőt, azon kívül is, hiszen a munkámnak köszönhetően rengeteg érdekes, értékes embert ismertem meg, akikkel, lehet, sosem beszéltem volna, ha nincs Index.

    Nem fogja elhinni, mit kellett átélnie ennek a fiúnak a Balaton Soundon!

    De ami a legfontosabb:

    az Indexben ismertem meg a feleségemet.

    Éveken át minden reggel ugyanazon az ajtón mentem be dolgozni a Flórián téri irodánkba, és 2014-től minden reggel ugyanaz az arc nézett rám mosolyogva a monitora mögül. Ő volt Jánossy Villő, aki szintén gyakornokként kezdett a Velvetben, és hosszadalmas bénázás után az Index karácsonyi buliján tört meg a jég kettőnk között. Pár héttel később összejöttünk, és konkrétan az irodánk liftjében csattant el az első munkahelyi csókunk, akkor még úgy, hogy senki se lássa. 2018 decemberében megkértem a kezét, 2019 szeptemberében pedig összeházasodtunk, és azóta is boldogan élünk együtt.

    Ha nincs Index, akkor lehet, hogy nem érezném ennyire fantasztikusnak az életemet.

  • Az Index számomra, kb. másfél évtizede még közel fél tucat általam rendszeresen látogatott hírportál utolsó mohikánja. És miért csak az Index? Azért mert meghatározott érdekkör hiányában, nem hangsúlyosabbak az azon belüli, és nem közömbösek az azon kívüli történések. Aktuális, sokrétű, érdekes, és teret enged a véleményalkotásra. Köszi mindezt!

  • Nekem sajnos azt, hogy mINDEnXar! A kezdetektől olvasom, több kevesebb rendszerességgel. Mindig is ellenzéki és baloldali elfogultságának tartottam az oldalt, de mivel a saját magam véleményét próbálom kialakítani azzal, hogy különböző politikai oldalon álló híreket olvasok, általában elégedett voltam a színvonallal.

    Azonban az utóbbi években ez a színvonal atvaltozott egy tudatosan populista és hergelő szócsöve (pontosan mint az Origo a másik oldalon). Nekem ez azért egyertelmű, mert egyetlen egy kormányintézkedes sincsen soha pozitív színben feltüntetve – ehelyett minden csak egyszerűen Xar.

    Én mar sajnos nem latok kulonbseget a mINDEnXar és az ORbanGO között amely szinten ugyanolyan negatív az ellenzéki vélemények iranyaban. Viszont annyira átlátszó propagandát tálal mindkettő, hogy már nincs is kedvem elolvasni egyetlen politikai cikket sem egyiktol sem. Nagyon sajnálom kedves index de minőség változás nélkül az oldal menni fog a sullyesztobe. Ezek már nem a 2000-es évek amikor a NapTv egyszerű populizmusa segíteni tudott az akkori mszp-nek. Az emberek, ma már tájékozottabbak (főleg politikailag) és hamarabb átlátnak a csúsztatásokon, ferdítéseken. Még egyszer sajnálom kedves index mert kifejezetten érdekes cikkek is voltak az oldalon anno.

  • Kedves Szerk.!A két legkedvesebb indexes élményem két videó.

    1. Az alattyáni Sarkozy (minden, amit a magyar vidékről sejtettél, de nem mertél vele szembenézni)

    Sárközy Mikulás

    2. Itt a tavasz, dagad a f@sz (minden, amit a magyar művészvilágról sejtettél, de nem mertél vele szembenézni)

    Itt a tavasz, dagad a fasz

    Még sok-sok ilyen anyagot, és visszatér a hitem az emberiségbe :)

    • Tájékozódási pont.
    • Próbáltam mást is.
    • Bejön a stílusa, egy nyelven beszélünk.
    • Nem értünk mindig egyet.
    • Mégis mindig itt (a zIndexen) lyukadok ki.
    • Ablak a világra.
  • Mondjuk úgy hívnak, hogy Parlagfű Sámán. De így bizony. Íme írásom!

    Tézisek, népiesek, mutánsok, frázisok!

    A sajtó ma Magyarországon 4 , önmagukban teljesen egységes részre osztható:

    I., Kormánypárti sajtó,média, médiumok. Jellemzően minden porcikájukban, zsigereikben, billentyűzetükben ÉS LEGFŐKÉPPEN AZ ALKALMAZKODÓ AGYUKBAN bele van égetve, a szoftver. Minden betű, minden szó, minden mondat hozsannázza a kormánypárt személyiségeit,tetteit, és hihetetlen nagyszerűségét. Másfelől minden betű, minden szó, minden mondat véresen, kegyetlenül kritizál mindenkit aki nem velük van. Ha jót tesznek azt sem ismerik el. Ezért buksi simogatás, pár kövér fillér és a jövőre nézve biztos megélhetés jár. Aki hibázik annak Taigetosz.

    II. Bulvársajtó. Mindegy ki, mit, miért, mikor , kivel és meddig...csak legyen pikáns, kiábrándító elítélendő, megbotránkoztató, és felszínes, pongyola, hogy a lapát végétől az egyetemi diplomáig mindenkibe felkeltse az érdeklődést. Túlzások, csalások, enyhe rezignált túlkapások beleférnek. Majdnem teljesen politikamentes.

    III. Ellenzéki média. 90%-ban fiktív, asztráltest. Utolsó utáni utolsó Mohikánok. Könyöradományok, gyűjtések, ló kupeckodás, kölcsön, és támogatások valahonnan, valakiktől. Teljes mértékben lojális az országhoz és népéhez az olvasóhoz, hallgatóhoz, nézőhöz. Hajlandó kompromisszumokra is, és belátja ha a kormánypárt jól cselekedett.

    IV. Index. Mindentől elvonatkoztatott, orgánumában stílusában besorolható az "írott sajtó" köntöse alá, de mégsem. Nem vagdalkozik ész nélkül, nem kritizál megszállott módjára, mentes mint a politikai, faji, és társadalmi szélsőségektől. Nagyon nehéz jogi, morális és esztétikai értelemben is fogást találni rajta. PONT EZ A BAJ VELE. NAGYON ZAVARJA AZ ELLENZÉKET A KORMÁNYT ÉS KORIFEUSAIT, HOGY MOST KIVEL IS VANNAK ŐK?

    Mert sok dicséret, magasztalás is elhangzik a kormánynak címezve. de rengeteg ledorombolás is tényekkel bizonyítva. Akkor mi a franc folyik itt? Kik ezek? Miért ilyenek? Bulvár is egy kicsit, tudományos is egy kicsit, politikai is egy kicsit...Bánt bennünket, piszkálgatva, dicsérget bennünket néha, uszít ezzel-azzal, majd moralizál és bocsánatot is kér...

    Chalicotherium: Állva megy, alacsonyan magas, lajhár szerű de gyors mikor kell,magas mikor kel. Növényevő, de a tojást és kisebb állatokat is megeszi. Emlős de nem kérődzik,stb,stb. Az Index a magyar média Chalicotherium-ja. Van, nincs. Néha sok, néha kevés. Stílusosan stílustalan, erős politikamentesen politikus.

    Maradok kiváló tisztelettel: Parlagfű Sámán felfújható imazsámoly készítő mester

  • Az internetto óta veletek vagyok. Mióta az origo elesett csak az indexet, a 444-et és a hvg-t olvasom, támogatom is mindhárom lapot. Ne hagyjátok magatokat. Ha nem lehet ebben a szerkesztőségben ezen a néven folytatni, üljetek át egy másik irodába, csináljátok másik néven tovább.

    Nem a név számít, hanem a szellemiség. Továbbra is támogatni foglak titeket, ha kell többel is. Remélem leszünk annyian, hogy fenn tudjunk tartani titeket ebben a formában.

    A VOLT-on két éve az Iron Maiden koncerten láttam Sixx-et és SzabóZ-t, majdnem odamentem hozzájuk, de rájöttem, nincs értelme. Nem az számít milyen büdös bunkók esetleg berúgva vagy mennyire jó arcok, hanem az amit írnak, és az bizony nálam etalon. Elolvastam utána Sixx cikkét a koncertről, és megnyugodtam, igazam volt (BTW, Sixx-nek üzenem: a VIP-ben voltam a családdal, és fizettem a jegyért). Számítunk rátok.

  • Számomra az Index az objektív informálódás forrását jelenti. Nincs még egy ilyen újság Magyarországon, mely ennyire sokoldalú tartalmat szolgáltat. Kimondottan tetszik a sok politikai friss hír melletti "Ma is tanultam valamit" és egyéb tudományos, ismeretterjesztő hír jelenléte. Mindig bele-belenézek az egyes társrovatok híreibe, melyek sokszor a korábbi hírek kibővített cikkeiként jelennek meg.

    Amióta Magyarország kezdett átalakulni, azóta a gazdasági rovatokat, a Portfoliót is rendszeresen követem.

    Eleinte zavart hogy nem ritkán vannak helyesírási hibák a cikkekben. Azóta megbékéltem vele, nem a helyesírási hiba fogja a cikket minősíteni, hanem a tartalma, meg egyébként sincs olyan ember aki ne vétene egy-két vesszőt, vagy egybeírást, különírást. Rettenetesen hiányozna az Index.

    Ha netán megmarad, és kormányközeli szócsövet akarnának csinálni belőle, akkor egy komoly bizonyíték lenne a diktatúra újbóli kiépülésére. Nagyon sok kitartást kívánok az Index dolgozóinak!

  • A Független Indexért! Jelenleg az egyetlen hírportál az Index.hu az, amelyből naponta tájékozódom az ország és világ eseményeiről. Hogy miért az Indexet választottam? Korábban egy másik hírportált olvastam, de olyan átalakuláson ment keresztül, hogy a hírek nagy részénél azt vettem része, hogy részrehajló, nem a valóságot tükrözik, és bizonyos embereket, társadalmi és politikai csoportokat indokolatlanul fényeznek, míg másokat indokolatlanul lehúznak!

    Azóta csak az Index.hu hírportálról tájékozódom, mivel az Index továbbra is függetlenül, politikai hovatartozás nélkül, valós híreket közöl. Kérem Önöket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy ez meg is maradjon így, mert az országban utolsók közt van az index, aki még képviseli a demokrácia egyik legfontosabb pillérét, a sajtó-, és szólásszabadságot. Ha az Index elvérzik, Magyarország koporsójába eggyel több szeget vernek be! Sok Sikert! Szurkolok Önöknek!

  • amióta van, azóta indexet olvasok. ha hír van, az indexen biztosan ott van. ezért. ami egyébként egy hírportál lényege, ugye, hogy nem szelektál, egyszerűen megírja. mert kinyílott.

    az index az egyetlen magyar újság, aminek az appja ott van a telefonomon. ha bármit tudni akarok, akkor egyszerűen csak elindítom.

    amit még szeretek az indexben, az sokszor idegesít is. szóval szeretem, ha egy újságnak van stílusa. egyénisége. karaktere. ami persze nem zárja ki azt, hogy objektív. az indexnek ez mind megvan. néha amúgy rohadt idegesítő, de máskor meg olyan nagyon klassz.

    vannak kedvenc újságíróim, akiknek már csak a stílusa miatt is elolvasom az anyagait. és vannak olyanok is, akik módfelett idegesítenek. és ez milyen kurvajó dolog.

    és szeretem az is, hogy az indexnek van véleménye. a hírek mellett, természetesen. mert véleménye kell, hogy legyen. ez az, amiért kötődni tudunk hozzá, és ez az, amiért, ha bántják, akkor (remélem) nem hagyjuk.

  • Szomorú, de egyben egyértelműen rávilágít a jelenlegi helyzetre, hogy családi, munkahelyi és ismerősi körömben, amikor egy hírről beszélgetünk, csak annyit kérdezünk, hogy olvastad?, fel sem merül bennünk, hogy visszakérdezzünk, hogy hol, mert sajnos egyértelmű. Néha előforul, hogy más oldalra is hivatkozunk (HVG, Mfor, RTL), de akkor mindig teljes linket kell küldeni.

    Az Index.hu a Gmail és a Facebook mellett az az weblap, ami rögzítve van a böngészőmben és mindig nyitva van. Az egyetlen oldal, ami kielégíti hírigényem, amióta leszoktam a televíziózásról.

    Nem vagyok az a tüntetésekre járó típus, utoljára az "internetadós" tüntetésen voltam, de ha kivéreztetik az Indexet és úgy csinálják, hogy észreveszem, akkor ismét utcára megyek.

    A probléma, hogy a béka alatt történő vízforralás elkezdődött és nem tudjuk pontosan mikor van az a pont, amikor ugrani kell, de remélem majd szóltok.

  • Én még az évezred elején lettem Index-olvasó Axelero betárcsázós internettel és gömb alakú monitorral, akkor még csak a "laza, fiatalos, humoros, modern, nyugatias" arca miatt szerettem (mindegyik szó önmagában értelmezhetetlen, de talán érthető, mire gondolok). Szerettem - és ma is szeretem az újságírókat, mert úgy érzem, hasonlóan gondolkodnak, és az minden csapatnál remek, ha őszinte, hátsó szándék nélküli.

    Azóta néhány újságírót követtem új helyükre is, de az Indexnek már csak az elképesztő múltja-kora miatt is nagyobb a híre, (mára már valamivel) szolidabb kifejezőeszköze miatt szélesebb körökhöz szól. És ha sok emberhez eljutnak a hírek, az jó. És több szem többet lát, jót tesz a híreknek, ha több, szabadon gondolkodó, valódi újságíró írja le.

    Az én indexem törődik a nemújságírókkal, vagyis velünk, országtöltelék fura lényekkel, akikkel a tulajdon kormányuk nem törődik.

    Jó érzés, ha észreveszek egy hibát, megírom, javítja. Jó olvasni úgy, hogy senkit, semmit nem magasztal, hanem érthetően leírja, amit megkíván a hír. Az én indexem néha helyettem is kifakad, amikor már olyan a hír. Az én indexem hiteles. Mert amikor azt mondom valakinek, "az indexen olvastam", nem kell már magyaráznom, hogy dedede, ez így van. Még több hírt!

  • Erdélyi, alapvetően konzervatív, jobbközép beállítottságú emberként naponta olvasom az indexet. Sok mindennel nem értek egyet, abból, amit közöl, mégis a legjobbnak tartom. Mert van egyénisége és szellemisége. Szükség van az ellenzéki, kritikus hangra, ha világszemlélettől függetlenül szabadok akarunk maradni. Remélem, így marad az index, szorítok a "határon túlról".

  • Napok óta gondolkozom ezen a kérdésen. Mi is az amit tenni fogok, tenni akarok abban az esetben ha ez a lap is megszűnik létezni. Nyilván a megszűnéssel teljesen egyenértékű, ha a politikai nyomás bármelyik oldalról is érezhető lesz.

    Először is elképzelhetetlen űrt hagyna bennem maga után. Reggel felkeléskor, ebédidőben és este lefekvéskor is ránézek, van-e valami cikk ami érdekes lehet számomra (szinte mindig van).

    Az első amit mindenképpen gondolok, az a tüntetés mindenáron. Az internetadó bevezetésétől is úgy megrettent a hatalom, hogy még csökkent is az ÁFA. Tehát ebből adódnia kellene, hogy lehet még az Origó is visszatérhet egy olvasható lappá, csak menjenek haza az emberek az utcáról? Nagyon szeretném ha nem egy lap lenne amit érdemes olvasni úgy hogy sem jobbról sem balról nem akarnak meggyőzni semmiről sem.

    A másik megoldás, hogy abban a pillanatban amikor már nem érdemes olvasni, erősítem az angol tudásom, és maradnak a külföldi lapok. Ez még hasznomra is válhat, bár nem szeretném kényszerből. Viszont mindennél egyszerűbb lenne, ha minden maradna a régiben, bár ez eddig is meglepő volt, hogy maradhatott.

  • Mindkét oldal végzi az agymosást, de valahogy ti jobban csináljátok. Nem kellemetlen, mint pl az origó esetében, mert nem nézitek egybitesnek az embert. Szóval hiányoznátok. Minden nap folyamatosan követlek titeket. Sok színvonalas cikk van, amit köszönök. Persze, ha néha kiegyensúlyozottabbak lennetek, akkor még jobban kedvelnem az oldalt. 

  • Először is nagyon sajnálom, hogy idáig jutottak a dolgok, hogy ma arról kell írni, hogy lehet, hogy megszűnik az Index. De ne ringassuk magunkat hamis hitbe, akkor sem lesz kormányváltás, ha ez történne.

    Lesznek majd páran, akik kimennek az utcára, lesznek majd születő és elhaló alternatívák, de ugyanúgy, ahogy 2010 óta minden, ebbe is bele nyugszik majd az ország. Nincs rendszerváltó hangulat, ugyan, miért is lenne. Legyőztük a koronát, a migránsokat, a Soros Györgyöt. A magyar az sokat szenvedett, de győztes nép, önmaga szerint. Igaz, legnagyobb ellenfelét, önmagát, még sosem tudta legyőzni. Volt 48, lett kiegyezés. Volt 56, lett Kádár rendszer. Volt rendszerváltás, lett Orbán Viktor.

    Szokták mondani, a történelem ismétli önmagát, nálunk talán kicsit gyakrabban, mint kéne. Mégis ez az újra és újra zsákutcába futó ismétlődés kell, hogy most erőt adjon. Erőt ahhoz, hogy mindez nem tarthat örökké. Ha a szerencsésebbek közé tartozunk, megérjük a rendszer végét, ami után talán egy jobb jön, és ahol nem a pártérdek, hanem az objektivitás dönt egy újság sorsáról. Amíg vagytok, addig olvaslak titeket. Pacsi.

  • Igazából talán index-függő vagyok. Már sok-sok éve. Ami érdekes, mert világnézetileg nem annyira egyezünk, inkább konzervatívnak tartom magam (némi liberális beütéssel). Szóval sokszor szidlak Titeket, meg hányok a nem egyszer elfogultságtól közel sem mentes hírszerkesztési/írási gyakorlatotoktól, de szeretem azt, ahogy keményen beleálltok bűzös ügyekbe, nekimentek jogtiprásoknak (jó, itt is érzem néha az elfogódottságot), meg egyáltalán azt a pimasz levakarhatatlanságot (kedvencem a rohanó politikusok kérdezgetése...), amit tanúsítotok.

    Emellett azt is kedvelem, hogy nagyon sokoldalú a lap, alapos elemzések (is, meg nélkülözhető hírfoszlányok is) találhatóak tudomány, társadalom, gazdaság terén, s persze a TC. :) Sajnos, egyáltalán nem értem, mi folyik az index házatáján, amiről most szó van, nekem ez totál kínai, hogy hogy mennek ezek a dolgok (szerkesztőség vs igazgatóság stb.). Olyan fura, hogy nem a szerkesztőség adja az irányt, hanem valami külső arcok, akiket nem akartok, hogy arculjanak, de mégis ott vannak... De mindenhez én sem érthetek. Esetleg valami magyarázó cikkben leírhatnátok (lerajzolhatnátok), hogy kell ezt elképzelni (vagy már megtörtént, csak ostoba vagyok...)

    Fábián, Dezső, Tenczer és a többiek, hajrá! És persze csók a korrektornak!

  • Nekem amíg egy hír nincs fent az Index-en az nem hír! Fiamnak is mondtam a „karantén” alatt, amikor különböző fake news-al jött, ami a diákok közt terjedt, hogy most lesz iskola, nem lesz iskola, mind meghalunk stb., hogy menj fel az indexre, ha ott fent van akkor igaz! Általában 5 perc múlva jött szomorúan, főként, hogy ha számára kedvező lett volna a hír, hogy "Apa, nincs az indexen, akkor ez nem igaz... *"

  • Imádom a ma is tanultam valamit rovatot. Reggeli cigi+kávé, nagy dolog a budin, buszra várás és hasonló üres járatok mellé remek olvasni valók. De igazából minden cikketekből, írásotokból, videótokból tanultam és tanulok minden nap. Fiatalabb koromban nem értettem, hogy apám miért olvas mindig indexet. Most már értem. Hogy okuljon, napra kész legyen, felvilágosodott és elfogadó. Köszönöm az ő és a saját nevemben is, hogy vagytok.

  • Nehez lenne belegondolnom, hogy mi lenne, ha egyszercsak nem lennetek. Naponta tobbszor olvaslak titeket, pavlovi relfex szinten nyomok az i betus ikonra a telefonon, vagy a billentyuzeten a cimsornal. Mar nem is kell tovabb irni, toltodik az oldal.

    De leginkabb ne ezert legyetek, mert ennyire megszoktalak titeket, es ennyire reszeim lettetek . hanem azert, mert amit csinaltok, fontos es jo. Szerintem. meg nagyon remelem, hogy nagyon sokak szerint (a szamok engem igazolnak). szoval alljatok bele, es hajra, es vallvetve, meg minden. meg husz evet!

  • 17 éves korom óta olvasom az Indexet napi szinten, miútàn rájöttem, hogy igenis érdekel mi történik körülöttem. Ez az első oldal, amit megnyitok reggel, ahogy felkeltem. Az utolsó amit megnézek lefekvés előtt. Bennetek megbízok, tudom, hogy a tartalom amit olvasok megbízható.

    Szerintem a legtöbb politikai vitàban amit baràtokkal és csalàddal folytattam azt az àltalatok biztosított információkból megalapozva tettem. 25 évesen egy kiengysúlyozott és kiterjedő tudásom, véleményem van arról, mi történik az országban. Ez nektek is köszönhető. Bár ha filmkrikáitokkal nem értek mindig egyet, azt tudom, hogy nélkületek, az Index nélkül, elfogyna végleg a levegő körülöttem és abban, amiben hiszek.

  • Szeretem a maguk oldalát olvasni, mert informatív és naprakész, DE! Én úgy gondolom, hogy önök nem függetlenek, sosem voltak azok. Ha önöket nem is irányítja valami háttér hatalom, akkor is egy független ellenzéki lapként jellemezném önöket. Attól még, hogy nagybetűkkel hirdetik a függetlenséget, de közben 10 éve egy szép mondat nem íródott le a "rendszerről", akkor önök nem függetlenek.

    Leírni, hogy független vagyok, sokkal könnyebb, mint megvalósítani. Egy független lap elismeri a másik oldal erényeit is, és pont ugyanolyan nagy betűkkel írja ki, mint azt ha hibázik. Jó olvasni a honlapot, mert miután elolvastam egy írást és lehangolt, hogy mennyire rossz az életünk, szétnézek a világban és rájövök, hogy nagyon sarkosan lett írva a cikk, és sokkal jobb a világ, mint ahogy az önök leírják.

    Sokszor felbosszant az egy irányba látásuk, sokszor csak megnevettet, de ez így van jól, nem tetszhet minden mindenkinek. Véleményem szerint az igazság valahol az Index és az Origó között van. Ha egy tanácsom lehet önök felé, akkor arra bíztatnám a kedves szerkesztőséget, hogy kicsit objektívebben lássák a világot.

  • Kulfoldon elo es dolgozo magyarkent, szamomra az otthon maradt csaladom es baratok mellett az Index az egyik legfontosabb kapocs a magyarorszagi tortenesekhez, sot a magyar nyelvhez es kulturahoz is. Borzaszto es elkeserito meg belegondolni is, hogy az Index appot, amit nap mint nap a legtermeszetesebb rutinnal ujra es ujra atbogaraszok, egyszer torolnom kellene a telefonrol, mert arra a sorsra jutott, mint pl. az origo. Borzaszto es elkeserito, mert nincs masik...

  • Hiteles és megbízható hírforrásként tekintek az Indexre. Tetszik, hogy jól megférnek az oldalon a komolyabb elemző cikkek és a könnyedebb témák, esetleg a rövid szórakoztató szösszenetek. Lendületes, fiatalos, olvasmányos. Napi szinten többször látogatok fel az oldalra.

    Ha hírportál, akkor az Index, ez egyértelmű.

    Azért pedig hálás vagyok, hogy a Blog.hu-n futó blogom cikkei rendszeresen kiemelésre kerülnek, sokszor megjelennek az Index Blogketrecében. Jó érzés a népi internet legjavában lenni, ráadásul a hazai elektronikus újságírás legfontosabb portálján. Ilyenkor kicsit úgy érzem, illusztris társaságba kerültem. Köszönet érte. Bízom benne, hogy nem csak voltatok, vagytok, hanem lesztek is. A már ismert szemlélettel, világlátással, hozzáállással. Mert az Indexet olvasni jó! Olvasóként is jó része lenni annak, amit létrehoztatok.

  • Sokkal többet ad! Olyan ez, mintha lekapcsolnának minden a lámpát a szobában és ránk zárnák az ajtót. Minden inger megszűnik, már csak a zajokból lehet tájékozódni, már ha abból is marad valami. Ilyen a börtönben a sötét cella, ahová a legdurvább bűnözőket helyezik. Ez már tényleg büntetés az emberek ellen.

    Régen amikor rendszeresen olvasni kezdtem a portált, akkor még az aktualitása, gyorsasága érdekelt, aztán rájöttem, hogy ennél sokkal többet is ad. Nekem a sokszínűséget, a bátorságot, nyitottságot, illetve a jól időzített iróniát a világra. El sem tudok képzelni egy humortalan, önkritikamentes világot. Aztán volt, hogy túlzónak éreztem, akkor átgörgettem, de megmutattátok, hogy itt legalább szabad nem egyetérteni. Hatalmas nagy űrt hagynátok magatok után. Bízom bennetek!!

  • Kedves Indexes Újságírók! Engedjétek meg nekem, hogy egészen messziről indítsam a magyarázatot, a választ a kérdésetekre: miért hiányozna nekem Az Index?

    1987-ben születtem, így a rendszerváltozás előtti időszakról nincsenek saját emlékeim. Nem tudom milyen volt a sajtószabadság előtt. Helyesbítek, sokáig nem tudtam milyen volt a sajtószabadság előtt. Aztán fiatal felnőttként, negyedéves joghallgatóként szembesültem először igazán azzal, hogy a demokrácia, mint olyan nem mindenki számára jelenti ugyanazt. Döbbenten olvastam az új alkotmányt, amelynek a nevével is nehezen barátkoztam meg: Alaptörvény. Rengeteg új jogszabályt kaptunk nagyon rövid idő alatt és ekkor még csak kevesen sejtették mi történik körülöttünk. Mi joghallgatók talán hamarabb kezdtük kapisgálni, hogy valami megváltozott.

    Édesapám, miután elkezdtem történelmet tanulni és elértünk a 19. és 20. század magyar történelméhez, rendszeresen kérte el a történelem könyveimet, mert annak idején, mikor ő járt iskolába nagyon sok mindent nem tanítottak neki, vagy nem azt tanították neki ami valójában történt. Tudni szerette volna nekem mit tanítanak, mert még a nővérem könyvei is másabbak voltak. Meglepődve kérdezte: ezt már tanuljátok? Benne van a könyvben?

    Én nem szeretném, hogy a gyermekeim az unokáim könyveiből olvassák majd el azt, amit ők átéltek, vagy azt amit eltitkoltak előlük. Attól pedig egyenesen rettegek, hogy a gyermekeim és az unokáim csak hírből ismerjék a sajtószabadságot és szomjazzák a tudást, amit én kis túlzással a levegőből szívhattam magamba. Félelemmel tölt el, hogy ahelyett, hogy előre néznénk és előre lépnék napról napra egyet, inkább visszafelé tekintgetünk és egyre többet veszítünk el a demokráciából.

    Az Index nekem azért hiányozna, mert féket és ellensúlyt jelent egy olyan világban, amiből hiányoznak ezek a fékek és ellensúlyok. A független újságírás utolsó bástyája, az egyetlen forrás amit nem akarok és nem szoktam megkérdőjelezni. A könnyeimmel küszködöm. Nem szoktam politizálni, nem szoktam a nézeteimet megvitatni szinte senkivel. Most azonban nem tudom magamban tartani, mert dúlnak bennem az indulatok, hogy ha Az Index olvasásának a jogát is elveszik tőlem, milyen akadálya lehet annak, hogy bármit elvehessenek tőlem? Egy szabadabb és sokszínűbb jövőben bízva, üdvözlettel.

  • Egy perce megijedtem! Nagyon lassan nyílt meg az oldal. Félni kezdtem, hogy már ez sem marad. Kitartást és jó egészséget mindenkinek a szerkesztőségben.

  • Nem tudom és nem is akarom elképzelni, hogy milyen lenne a világ, a hazám és az életem Index nélkül. Valószínűleg nem omlana össze, de lényegesen szomorúbb és sivárabb lenne. Visszagondolva, nehezen tudok olyan napot felidézni, az elmúlt minimum 15 évből amikor nem olvastalak titeket (talán csak az esküvőnk napján és a nászutunkon).

    Szeretem a "sima, hétköznapi bel- és külpolitikai, gazdasági stb." cikkeket, a Mi hazánk és Ma is tanultam valamit sorozatokat, a Kibeszélőt (a Home Office kiadások nagyon jók voltak!), és külön kiemelném Földes András videóriportjait.

Rovatok