Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták Rafa Benítezt, a Real edzőjét

2016. január 4., hétfő 20:08 | aznap frissítve

Kora délutánra hívták össze a Real Madrid igazgatótanácsát, majd este született meg a döntés: hét hónap után Florentino Pérez megköszönte Rafa Benítez munkáját, és már a sajtótájékoztató elején az első sorban helyet foglaló Zinedine Zidane-t nevezték ki a madridi klub vezetőedzőjének.

Pérez az ilyenkor szokásos sablonszöveggel köszönte meg Benítez eddigi munkáját, majd rövid közlemény után Zidane következett:

Köszönöm a klubnak a lehetőséget, amely a legjobb a világon és a legjobb szurkolói vannak. Megpróbálok felnőni ehhez a feladathoz. Ez egy nagyon fontos nap a számomra, hiszen minden futballista, aki később edző lesz, a szeretett klubjánál szeretne dolgozni. Ez most nekem megadatott.

A döntés november vége óta a levegőben van, a klub elnöke a gyenge teljesítményt nevezte meg a szakítás fő okának.

Voltak olyanok, akik már korábban is rossz választásnak tartották Benítezt, aztán a november 21-i, a Barceolona 4-0-ra elveszített bajnoki után már mindenki a fejét követelte. December közepén egy sajtótájékoztatón Florentino Pérez megerősítette pozíciójában, de később újabb ultimátumot kapott.

Aztán jött egy történelmi, 10-2-es siker a Rayo Vallecano, majd egy 3-1-es győzelem a Real Sociedad ellen. Az új év azonban újabb pontvesztéssel kezdődött, Valenciában játszott 2-2-es döntetlent a Real. Viszont nemcsak ezt, hanem a Cádiz elleni kupabakit is felróják neki, amikor úgy küldte a pályára a Gyenyisz Cserisevet, hogy az orosz szélső még az előző szezonban összegyűjtött három sárga lapja miatt el volt tiltva. Az amatőr hiba miatt ki is zárták a Realt a kupából.

Sok cikk jelent meg az edző és Cristiano Ronaldo viszonyáról is, amely az El Clásico után romlott meg végleg, bár már előtte sem volt felhőtlen. A Real Sociedad elleni győzelem után pedig kijelentette:

médiahadjárat folyik Florentino Pérez elnök úr ellen, ellenem és a klub ellen

Már három hete szóba került Zinedine Zidane neve. A világ egyik legnagyszerűbb, aranylabdás futballistája öt szezont húzott le a Real Madridban, bajnoki címet és BL-t is nyert, 2010 óta dolgozik a klub különböző pozícióiban szakvezetőként.

Jose Mourinho mellett tanácsadóként kapott lehetőséget, Carlo Ancelotti mellett pedig másodedző volt. 2014. júliusa óta a Real Madrid Castilla vezetőedzője. Csapata jelenleg második a spanyol harmadosztály egyik csoportjában.

Zidane amúgy a klub első francia edzője lesz. A spanyolok mellett korábban 3-3 argentin, angol, 2-2 német, holland, szerb, uruguayi, portugál, olasz, valamint egy-egy brazil, chilei, magyar (Hertzka Lipót), macedón, walesi és paraguayi edző dolgozott itt.

Florentino Pérez két szakaszban volt eddig a Real elnöke, 2000 és 2006 között, majd 2009 óta. A regnálása óta eltelt 12 év alatt tíz edzőt fogyasztott el a klub és a játékosokra összesen 1185 millió eurót költött.

Benítez edzői karrierje a Real Madrid B csapatánál indult és január 4-én a felnőttcsapatnál ért véget. Dolgozott korábban a Valencia, a Liverpool, az Inter, a Chelsea és a Napoli csapatainál. Bajnok lett a Valenciával, BL-győztes a Liverpoollal, klubvilágbajnok az Interrel, Európa Liga-győztes a Chelsea-vel, olasz kupagyőztes a Napolival.

A Realnal viszont semmilyen maradandót nem sikerült alkotnia. A csapat jelenleg harmadik a bajnokságban, négy pont a hátránya az első Atléticóval szemben.

Rovatok