Index Vakbarát Hírportál

Már csak kimagaslóan kell focizni az Eb-ig

2016. február 3., szerda 19:47

A magyar futball szinte példátlanul fontos fél éve következik: az Európa-bajnoki részvétel miatt egy csapatra való magyar válogatott játékosnak kellett élete legfontosabb döntését meghoznia.

Már a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező sikeres megvívása után egy nappal elkezdődtek a találgatások, hogy kik azok a játékosok, akik klubjaikban nem, vagy csak nagyon keveset játszanak, és merrefelé veszik az irányt a télen, hogy szóba jöjjenek az Eb-keret kiválasztásakor.

Ebben a 23 fős keretben nyilván a magyar futballisták zöme ott akar lenni, a most következő a fél év egyéni szinten és a magyar futball megítélésének is rendkívül fontos lesz. Az átigazolási piac hétfő éjjel bezárt, és első blikkre úgy tűnik, megvan a reális esély arra, hogy a magyar futballisták többségének a sorsa jobbra forduljon.

Nem is akárhogy! Az NB I.-ben egy álomszerű, 2,25 millió eurós transzfer is létrejött, amikor a 19 éves Balogh Norbert Debrecenből az olasz élvonalbeli Palermóhoz igazolt. Ilyen volumenű átigazolásra az elmúlt években nem volt példa a magyar bajnokságban, olyan, mintha a magyar ligára is jó hatással lenne a 30 éve várt nemzetközi jelenlét. 

De haladjunk sorrendben.

Bogdán Ádám

Két szerencsétlen meccs után inkább megpróbált távozni Liverpoolból, de Jürgen Klopp menedzser nem engedte. Előzőleg a német edző decemberben egy bajnokin adott neki lehetőséget, de a Watford ellen már a második percben gólt kapott egy szöglet után, amikor kiejtette a kezéből a labdát. Igaz, a felugráskor támadták, de Angliában ilyenből nagyon sok összejöhet egy meccsen.

A január eleji kupameccsen aztán szögletből csavarták be neki, ott sajnos tisztább volt a felelőssége. Klopp a Ligakupa elődöntőjében már nem is számított rá, noha a sorozatban ő kezdett, és az elődöntőig ő állt a vonalon.

Angliában ugyanakkor továbbra is él egy olyan opció, hogy azt a játékost, akire nincs szükség, alsóbb osztályú csapatokhoz kölcsön lehet adni.

Szalai Ádám

Két meccsből másodszor is kezdő volt a Hannoverben, amely két vesztes meccsel – hazai pályán 1-2 a Darmstadttal, majd sima hármas Leverkusenben - kezdte a szezont. 

Thomas Schaaf talán legnehezebb edzői feladata előtt áll, ha bent szeretné tartani ezt a csapatot, amelyik már öt pont lemaradásban van az osztályozós helyen álló Werder Bremennel szemben. 

Szalai az első meccse után hármast, a másodikon ötöst kapott a Kickertől. A lapnál a hatos a legrosszabb, az egyes a világszínvonal, a feles érdemjegyeket is alkalmazzák. 

Szalai Mainzban, a 2012-13-as szezonban még 13 gólos volt, az előző másfél évben a Hoffenheimnél azonban kevésszer számítottak rá, másfél év alatt csak 4 gól került a neve mellé.

Kleinheisler László

A norvégok elleni idegenbeli meccsen győztes gólt szerző középpályás 300 ezer, más források szerint 500 ezer euróért távozott a Videotonból a Werderhez. A fehérváriak büntették, és még a harmadosztályú csapatban sem játszhatott, megváltás neki ez a munka.

A norvégok elleni gól felpörgette a keresletet iránta, de ahhoz nem volt elég, hogy látatlanban szerződtessék, ezért előbb próbajátékra hívták, ahol megfelelt, még úgy is, hogy meccshiánya van. 

Németországban élő menedzsere, Nagy Mihály végig abban bízott, hogy a Bundesligában is kamatoztatni tudja agresszivitását és robbanékonyságát, és Lengyelország helyett egy sokkal nívósabb liga lesz a végállomás. Lisztes Krisztián szerint

Kleinheislert Brémában hamarosan még nála is többre értékelhetik, pedig Lisztes bajnok és kupagyőztes is volt 2004-ben, igaz, a szezon végére megsérült.

A csapat jelenleg osztályozós helyen áll, holott négy ponttal kezdték a szezont, a Schalkét idegenben verték (1-2), majd a Herthával 1-3-ról mentették a meccset döntetlenre hazai pályán.

Kleinheisler nem kapott osztályzatot a Kickertől, mert a 63. percben állt be – ha négy perccel korábban teszik be, őt is osztályozták volna -, de mivel Grillitsch 4-es osztályzattal távozott a pályáról, akár pénteken is a cseréje lehet az osztráknak a Gladbachnál, ha pedig ilyen ütemben fejlődik, márciusban talán már kezdőként is bevetik.

Gyurcsó Ádám

Érte nem kapott pénzt a Videoton, a Pogon Szczeczin ingyen szerezte meg. Pintérnél volt utoljára válogatott a szélső, Dárdai Pálnál kiszorult a keretből, azóta sem hívták meg, de ha szárnyakat kap, és védekezésben ugrásszerűen fejlődik, konkurenciát teremthet a jobb oldali szélső posztján.

Gosztonyi András

Az U20-as vb-bronzos csapat tagja, de még nem volt felnőtt válogatott. A Haladásnál nem sikerült a fél szezonja, ezért kölcsönös volt a szakítás, kedvező lehet, hogy külföldre, Lengyelországba került. Ha a 14. helyezett, a kiesés ellen harcoló Slask Wroclawnál beindul, ki tudja, még ő is odaférhet a kerethez. Az edzőmeccseken már mindenesetre bevetették.

Stieber Zoltán

A Bundesligában tavaly ilyenkor volt a csúcson, munkabírásával – ő futotta a legtöbbet az egész ligában -, góljával kitűnt a kiesés ellen harcoló Hamburgból, de aztán valamiért kiesett a pikszisből, és most télen elengedték

A Hamburg egy fokkal előrébb lépett az ősszel, bár a tavaszt nem kezdték jól, kétszer is kikaptak. 

A magyar válogatottban a finneknek győztes kapásgólt lövő Stieber a másodosztályban, Nürnbergben lendülhet újra formába, odapasszolták kölcsönbe. 

Ha a Nürnberg folytatja remek sorozatát – mind az öt meccsét megnyerte a szünet előtt -, és ilyen formában játssza végig a tavaszt, akkor visszajuthat az első osztályba. A Nürnberg az 1860 München vendége lesz a nyitányon, amelyik ezúttal is az életben maradásért, vagyis a második vonalért küzd, jelenleg kiesőhelyen áll. Stiebernek lehet, hogy sokkal több sikerélményben lesz része új klubjában – nemcsak az Újpestnek lőhet majd gólt, mint a felkészülési meccsen. 

Kalmár Zsolt

A másodosztályt vezető RB Leipzig megértette a magyar középpályás kérését, és elengedte a szintén német másodosztályú FSV Frankfurthoz, ahol garantáltan helyet követel magának, míg Lipcsében megrekedt volna a fejlődése. 

Kalmár az athéni selejtezőn jól szállt be, hasonlót várna tőle a kapitány Franciaországban is, ha bekerül a keretbe. A középpálya egyik esze lehet majd, és ebből a szempontból nagyon fontos fél év előtt áll.

Ilyenkor látszik, mennyire vicces a magyar szakma, hiszen Bognár György szerint rosszkor ment el Győrből, és szerinte simán 5 millió euróért kellett volna eladni egy jobb csapathoz. Ehhez képest még a Lipcsében is inkább azokhoz az osztrákokhoz nyúltak – Ilsanker és Sabitzer a Salzburgból érkezett -, akikkel az Eb-csoportban együtt játszunk.  

Kenneth Otigba

A Heerenveen 23 éves védője tavaly márciusban azt mondta, hogy Nigéria színeiben szeretne válogatott lenni, ők azonban azóta sem keresték, a januári két selejtezőjükön a bő keretben sem volt benne. A csapatába visszaküzdötte magát, ráadásul sorrendben harmadszor is nyertek, a Feyenoordot idegenben verték 2-1-re a múlt héten, a Willem II ellen pedig ő maga is betalált.

Az eddig is váratlanokat húzó magyar kapitány is megnézheti egyszer Hollandiában. 

Mivel Magyarországon nevelkedett, és édesanyja Békéscsabán él, a nyelvet jól ismeri, a korosztályos válogatottból a társakat is. Ha Storck négy középső védővel vágna a sorozatnak, akkor felmerülhet a bevetése kivált, ha Vanczák Vilmost továbbra is jegeli a Sion.

Mervó Bence

Bernd Storck jól ismeri, hiszen az U20-as világbajnokságon a csapat kulcsembere volt, és ezüstcipős lett

Noha a svájci Sion még a nyáron leigazolta le, bevethető, de szerintünk ő  is inkább a jövő embere. Ne zárjuk ki, hogy berobban Svájcban, és folyamatosan jó teljesítményt nyújt, mert úgy Bödének, Szalainak konkurenciát jelenthet a centerposzton.

Rugótechnikája, cselező készsége kiemelkedő.

Elek Ákos

Hazatért, ezzel sok pénzt hagyott Kínában, de a családja ott nem érezte jól magát. Diósgyőrben korábbi mentora, Egervári Sándor keze alá került, minden héten szem előtt lesz, és ha a DVTK elindul felfelé, az önbizalmának jót fog tenni.

Korcsmár Zsolt

Ő tagja volt Dárdai-válogatottnak is, Romániában ráadásul. A korábban az Újpestben nevelkedő, védőként és védekező középpályásként is bevethető játékos is azért tért haza, mert az Eb előtt szem előtt akart lenni.

A német másodosztályú Fürthnél megsérült, de visszavette a helyét, 2015 márciusában azonban a keresztszalag-szakadása után hosszabb időre kiesett. A rehabilitációja most ért véget, és biztonságosabbnak ítélte, hogy a Vasasnál lendüljön formába. Kockázatos lett volna, ha a Fürthnél nem kerül be.

A Vasas kiesőhelyen áll, de német edzővel fog együtt dolgozni, aki Storckot is könnyen képbe hozhatja. Mivel a szakember tavaszi összetartásokat is szervez, előnyös lehet a váltás, még úgy is, hogy elsőre szembeszökő is a visszalépés.

Németh Krisztián

A legmeglepőbb döntést ő hozta. Storck ennek abból szempontból örülhet, hogy már májusban a csapattal együtt készülhet, ahogy a hazai élvonal tagjai is. Katarban április végén ugyanis futballra már alkalmatlan az idő, nagy a hőség.

Hatszorosát fogja keresni annak, amit az Egyesült Államokban megkapott, 1,5 évre szerződött 1,5 millió dolláros éves bérért.

Földrajzilag valóban közelebb van, mintha Kansasból repülne, az is valószínű, hogy többet lesz a pályán, de mégsem ugyanaz a minőség és a színvonal, mint az USA-ban.

„Nehéz ebben a ligában játszani. Ahogy leteszi bárki a lábát a dohai reptérre, már értéktelenebb játékos lesz, pedig még csak bele sem rúgott a labdába. Ahogy látta, milyenek a társak, és szembesül vele, hogy igen nehezen tarthatók érdemben edzések, mert általában sokan hiányoznak.

Érdemi gyakorlás híján marad a meccs közbeni improvizáció, de egy jó játékos gondolatait nem értik, a passzai ugyan jók, de nem tudnak mit kezdeni vele a társak. Előfordulhat, hogy ezért nem törekszik a jóra. Óhatatlanul visszaesik a teljesítménye, és mivel szurkoló sincs, aki előre hajtaná, fokozatosan szürkül.

Aki itt játszik egy vagy két évet, már nem az a játékos, mint mikor megérkezett” - mindezt Bölöni László mondta tavaly márciusban, amikor még az Al-Khor csapatánál edzősködött, és amikor az országban látogattam meg.

A 26 éves Németh nyilván úgy kalkulál, hogy innen majd tovább tud dobbantani, amihez elég egy jó Eb-meccs is akár.

Fel lehet hozni az edzettségi állapotát akár gyorsan is, de messze nem olyan meccsterhelésből jön, mint eddig. Igaz, akármilyen meccsterhelésből jött is, ritkán volt kezdő.

Németh klubtársa lesz az a szlovák Wladimir Weiss, akit ugyancsak az utolsó napokban szereztek meg, és aki csak egy évvel idősebb nála. Csodagyerekként indult, mert a City futballistája volt 2009-ben, aztán ide-oda rakosgatták. A vb-n szereplő szlovák csapatban is játszott 2010-ben, az olaszok legyőzéséből is kivette a részét.

Az Olympiakoszból ment az országba 2014-ben, és ő eddig nem tudott visszajönni a kontinensre, azt persze nem tudhatjuk, hogy volt-e iránta kereslet. A válogatottsághoz mindenesetre nem kellett neki, hogy a szlovák bajnokság felé tekintgessen. 

Németh neki is megmutathatja.

Rovatok