Index Vakbarát Hírportál

Beférne-e Dzsudzsák vagy Király az ellenfelekhez?

2016. június 14., kedd 16:04

Kedden elkezdődnek az F csoport küzdelmei is a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Az Instat adatai és személyes benyomásaink alapján posztonként hasonlítottuk össze a csoportellenfeleket, ez jött ki belőle.

A 24 Eb-résztvevő közül a magyar futballválogatott képviseli a legkisebb piaci értéket. A számok és az addigi statisztikák alapján már az is meglepetés volt, hogy Norvégiát a pótselejtezőben felülmúlták.

A szezonban mutatott forma alapján mindhárom csoportellenfelünk jobbnak tűnik. A következő pár napban kiderül, ezek a számok mennyire becsapósak, az idény alatt ugyanis azt nem lehet megvizsgálni, hogy milyen hatással vannak egymásra a válogatott a játékosok, az csak a címeres mezben derül ki. 

Köztudott, a hazai élvonal iránt nagyfokú a bizalmatlanság külföldön, így akár csak egy megszerzett pont az Eb-n magának a magyar bajnokságnak is jót tehet, a játékosok pedig egy-két szép megmozdulással is eladhatják magukat.

A három meccs:

Ha a négy csoporttag játékosait posztonként hasonlítjuk össze, megerősíti azt a feltételezést, hogy a magyar válogatott leginkább az izlandival szemben lehet versenyképes. Nem esélyes, de ellenük legalább nincs kiugró hátrányunk, amit ellensúlyozni kell.

Infografika: Szémann Tamás/index.hu

Vagyis helyes taktikával, szerencsével szombaton kiélezett meccsre számíthatunk.

Kapusok:

Ha valahol a magyar válogatott tartásra számíthat, az a kapusposzt. Bernd Storck épp a napokban méltatta a 103-szoros válogatott kapus, Király Gábor kisugárzását. Azon lehet vitatkozni, hogy ez mindig így volt-e, vagy Holger Gehrke kapusedző érkezése volt rá nagyszerű hatással.  

Király a képességei és rutinja alapján akár mindhárom másik válogatottba bekerülhetne, ilyet egyetlen más magyar játékosról sem mondhatunk el.

Ő az a kapus, akinek a bravúrjai pontokban mérhetőek, ez a megállapítás nem igaz a másik háromra.

Az Index sorrendje:

Bármennyire is sokkoló az utóbbi adat, a pályán nem lesz ekkora különbség.

Hosszú pályafutása alatt voltak gyengébb meccsei, ebben a sorozatban azonban nem volt olyan gól, ami a lelkén száradt volna. Volt ellenben olyan bravúrja a finnek elleni csoportmeccseken, illetve a norvégok elleni pótselejtezőkön, amiket elég sokszor ismételtek azóta is. Hoznia kell magát, ha sikeresek szeretnénk lenni.

Az osztrákoknál a két legutóbbi felkészülési meccsen két kapus szerepelt, ám mivel az ingolstadti Özcan még márciusban súlyos hibát követett el a törökök ellen – ki is kaptak hazai pályán –, ezért valószínűleg Almer lesz a kapuban, aki az utolsó felkészülési meccsen, a hollandok ellen is a vonalon állt.

A portugál Rui Patricio jó kapus, de olyan játékosok vannak előtte, hogy megesik, védenie sem kell, nemhogy bravúrt bemutatnia.

Név. ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Instat-index a válogatottnál
Király Gábor, Magyarország Haladás 103 40 199 232 (GER, 0-2) és 228 (CIV, 0-0)
Robert Almer, Ausztria  Austria Wien 26 32 213 206 (NED, 0-2)
Rui Patricio, Portugália Sporting 45 28 228 264 (EST, 7-0) és 224 (ENG, 0-1)
Hannes Halldorsson, Izland Bodö Glimt 33 32 209 218 (LIE, 4-0)

Jobbhátvéd:

Stabil emberünk van ezen a poszton, de mivel a klubjában is középen játszott, nem várható el tőle, hogy a támadásokat segítse, hogy elfutásával veszélyt alakítson ki. Fehér Csaba és Bodnár László idején még megszokott volt, hogy a jobbhátvéd felfut, majd vissza is ér védekezni, most már azzal is megelégszünk, ha Fiola Attila nem követ el helyezkedési hibát, magabiztosan rombol, és mindig a helyén van, nem verik át.

Az izlandi hátvéd ismérvei is ugyanezek, a másik kettő ugyanakkor bekapcsolódik a támadásokba, jól is rúgnak. Cedric nem véletlenül játszik Angliában.

Klein ugyan kiesett a Stuttgarttal, és olykor ki is szorult  a kezdőből Grosskreutz téli érkezése miatt, ő lendületet fog adni a csapatának. Ha mégsem, a cseréje az a Garics György lehet, akinek a napokban halt meg az édesapja. Ő végigjátszotta a szezont Darmstadtban. 

Név. ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Intsat-index a válogatottnál
Fiola Attila, Magyarország Puskás Akadémia   15   26 183 228 (GER, 0-2) 239 (CIV, 0-0)
Florian Klein, Ausztria Stuttgart   37   29 233 249 (NED, 0-2) 2-1 (203, MLT)
Birkir Saeversson, Izland Hammarby   57   31 210 275 (LIE, 4-0)
Cedric, Portugália Southampton   10   24 235 234 (EST, 7-0)

Középhátvédek:

Guzmics sokat fejlődött Lengyelországban, ahol klubja, a Wisła bár középcsapat, rendre nyomás alatt volt, és rajta fog múlni a magyar védelem stabilitása. A norvégok ellen a megbízhatóság jelképe volt, ahogy Lang Ádám is.

Ám hiába voltak jók a norvégokkal szemben, ne feledjük, inkább a norvégok ügyetlenségén és Király bravúrjain múlt, hogy kapott gól nélkül lehozták a kinti meccset, mint a védelem stabilitásán. Ezúttal viszont nagy igénybevételre számíthat mindkét magyar védő, sokszor szusszanásnyi idejük sem marad majd a megfelelő helyezkedésre.

Langról szinte valamennyi külföldi szaklap kiemelte, nagy kérdés lesz, miként képes hibák nélkül alkalmazkodni a gyorsabb iramhoz. Olyan iramhoz, amit ő csak elvétve tapasztalt.

Storck novemberben kényszerűen mondott le Juhász Rolandról, amikor az Anderlechtet is megjárt védő eltiltás miatt nem állhatott rendelkezésre Oslóban. Azóta viszont csak egyszer tette vissza, Elefántcsontpart ellen. A magyar bajnokságban Langot és őt össze lehetett volna szoktatni, Horváth Ferenc klubedző azonban Langban nem bízott eléggé. Most inkább az lenne a váratlan, ha Juhász kezdene. Bár a rutin kétségtelenül mellette szól. A tesztek eredményeit – a fordulékonyság sebessége – viszont mi nem ismerjük, csak a kapitány.

Könnyen előfordulhat, hogy az osztrák Dragovic az Eb után lelép a Dinamóból, ugyanis jelenleg az egyik legkeresettebb játékos ezen a poszton Európában. Prödl közepes szezont futott.

A két portugál védő azonban már egészen másik szint. Carvalho azon túl, hogy az egész Eb legidősebb mezőnyjátékosa, szinte megingathatatlan volt a szezonban. Egyetlen másik riválisnak sincs villámgyors középcsatára, ezért várhatóan nem késztetik őket futóversenyre sem. Pepe pedig a Real Madrid védője, idegileg megbontható, állóképessége és helyezkedése viszont rendkívüli.

Az izlandi védelem hármat kapott a norvégoktól, Arnason ráadásul nem is volt ott a kezdőben. Nem hallani arról, hogy sérült lenne, meglepő lenne, ha nem ő lenne ott a védelem tengelyében korábbi párja, Sigurdsson mellett.

Lagerback ettől függetlenül két meccset is kipróbált nélküle, de egy ilyen bizalmi pozícióban valószínűleg nem fog kockáztatni egy fiatallal . Az összeszokottsági faktor ilyenkor sok mindent felülír, Sigurdsson és ő már öt éve egymás mellett játszanak.

Név, ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Instat-index a válogatottnál
Guzmics Richárd Wisła Krakow   14   29   217   257 (GER, 0-2)
Lang Ádám Videoton   11   23   208   247 (GER, 0-2) és 230 (CIV, 0-0)
Juhász Roland Videoton   91  32    209   218 (CIV, 0-0)
Pepe, Portugália Real Madrid   70  33    300   263 (EST, 7-0)
Ricardo Carvalho, Portugália Monaco   84   38   242   216 (EST, 7-0) és 238 (ENG, 0-1) és 262 (NOR, 3-0)
Aleksandar Dragovic, Ausztria Dinamo Kijev   47   25   243   236 (NED, 0-2) és 203 (MLT, 2-1)
Sebastien Prödl, Ausztria Watford   57   28   219   233 (NED, 0-2)
Ragnar Sigurdsson, Izland Krasznodar   56   29   245   235, (LIE, 4-0) 263 (NOR, 2-3)
Kári Arnason, Izland Malmö   47  33    209   nem játszott

Balhátvéd:

Bízzunk benne, hogy Kádár Tamás sérülése nem súlyos, mert Korhut Mihály ugyan a horvátok ellen megfelelőt nyújtott, és azon a meccsen bejátszotta magát az utazó csapatba, de messze nem ugyanolyan képességű játékosról beszélünk. Kádár rendkívül hatékonyan és pontosan tudta a norvégok ellen segíteni a támadásokat, most is hasonlóra lenne szükség.

Fuchs fantasztikus szezonon van túl, az osztrákok elleni sikerességünk azon múlik, mennyire tudjuk kivenni őt a játékból. Eliseu vagy Guerreiro kezd a portugáloknál. Utóbbi a Lorient védője,  egy felkészülési meccsen játszott, 170 centi és gyors. Eliseu viszont a rutin, bár Coentrao mögött csak kevésszer kapott lehetőséget az elmúlt években.

Skulason hasonló tudású Kádárhoz, de ha a helyzet úgy kívánja, Ingason is bevethető, ő a Lokeren bekkje.

Név, ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Instat-index a válogatottnál
Kádár Tamás, Magyarország   Lech Poznań   30   26   211   208 (GER, 0-2) és 231 (CIV, 0-0) 
Christian Fuchs, Ausztria   Leicester   75  30    239   267 (NED, 0-2)
Eliseu, Portugália   Benfica   15   32   233   241 (ENG, 0-1) és 233 (NOR, 3-0)
Ari Freyr Skulason, Izland   Odense   38   29   219   233 (LIE, 4-0)

Védekező középpályások:

Nagy Ádám a mi nagy ígéretünk, de hát mit mondjon akkor Renato Sanches, aki 18 évesen már 40 millió euróért került a Bayern Münchenhez.

Vagy éppen Baumgartlinger, aki a Kicker osztályzatai alapján a középpályások között a 15. legjobb átlagot kapta, ami a német bajnokságban nem csekélység. A Mainz az ötödik lett, a játékos pedig oroszlánrészt vállalt abban, hogy a kis csapat 42 kapott góllal hozta le a szezont.

Elek Ákos csak az utolsó pillanatban csatlakozott a keményebb edzésterheléshez, meglehet, hogy még nem teljesen egészséges, és csak a második meccsre épül fel. Nagy szükség lesz rá Izland ellen, és nem csak a fizikai erejére. Gerának ugyanis nem lesz könnyű négynaponta meccset játszania. Valaha bírta a West Bromban vagy a Fulhamben, de az még az angol időszakban volt.

Alaba olyan színt vihet az osztrákoknál, amire más nem képes, ezért is külön kell rá figyelni.

Az izlandiak kőkemények, Gunnarsson szakálla a morózus kinézetre még rá is játszik. Mielőtt azt gondolnánk, hogy ők csak favágók, tudatjuk: nem passzolnak rosszul. A magyar edzők butasága, hogy szerintük mi technikásabbak vagyunk, mert ez csak kis részben igaz, nagy tempónál a technikánk már nem érvényesül.

Viszont itt is elmondható, hogy a két magyar védekező felfogású középpályásból egyet Izland biztosan elfogadna, igaz ők inkább 4-4-2-ben állnak fel. A portugálok viszont 4-3-3-ban, míg az osztrákoknál és nálunk két labdaszerző játékossal, tehát a 4-2-3-1-es formációban. Még akkor is, ha esetleg a magyarok a meccs bizonyos szakaszaiban a 4-1-4-1-es hadrendet választják.

Név, ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Instat-index a válogatottnál
Nagy Ádám, Magyarország Ferencváros   8   20   218   215 (GER, 0-2) és 255 (CIV, 0-0)
Gera Zoltán, Magyarország Ferencváros   89   37   227   205 (GER, 0-2) és 200 (CIV, 0-0)
David Alaba, Ausztria Bayern München   45   23   292   249 (NED, 0-2) és 224 (MLT 2-1)
Julian Baumgartlinger, Ausztria Mainz   46   28   253   236 (NED, 0-2) és 212 (MLT 2-1)
Birkir Bjarnason, Izland Basel   27   28   237   191 (2-3, NOR)
Aaron Gunnarson, Izland Cardiff   59  27    212   263 (4-0, LIE) és 198 (2-3, NOR)
Danilo Pereira, Portugália Porto   10   24   258   293 (EST, 7-0), 233 (ENG, 0-1), 271 (3-0, NOR)
Renato Sanches, Portugália Benfica   3   18   193   271 (ESt, 7-0)
Pintér Ádám, Magyarország Ferencváros   21   27   217   183 (GER, 0-2), 219 (CIV, 0-0)

Szélső középpályások:

Ezen a poszton a másik három csapatéval összehasonlítva Dzsudzsákkal labdába rúghatunk. Bár az ő sebessége, valamint a rúgótechnikája hazai mércével átlag felettinek mondható, ezekkel a riválisokkal összemérve már nem kiemelkedő, de azért az osztrákok sem lennének boldogtalanok, ha Harnik helyén Dzsudzsák mozogna náluk.

A fentebb említett okok miatt Izlandnál más stílusúak és típusúak a szélső középpályások, de ettől még messze nem lebecsülendők. Az ő sebességük és az erejük is megvan, ha párharcokra kényszerülnek.

Sabitzer lehet az új fiú az osztrákoknál, őt a Salzburgból vitte át a Lipcse, ahol felvette a német másodosztály lendületét. A válogatottban már három gólt lőtt, ami nem csekélység. Ráadásul egyet épp Izlandnak süllyesztett el. 

Név, ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Instat-index a válogatottnál
Dzsudzsák Balázs, Magyarország Bursaspor   78  29    214   202 (GER, 0-2), 190 (CIV, 0-0)
Lovrencsics Gergő, Magyarország Lech Poznań   12   27   198   222 (GER, 0-2)
Marko Arnautovics, Ausztria Stoke   52   27   262   236 (NED, 0-2)
Martin Harnik, Ausztria Stuttgart   58 29     235   215 (NED, 0-2) 185 (2-1, MLT)
Sabitzer, Ausztria RB Leipzig   18   22   215   242 (NED, 0-2) 211 (2-1, MLT)
Nani, Portugália Fenerbahce   94   29   255   217 (EST, 7-0), 224 (0-1, ENG)
Johann Gudmundsson, Izland Charlton   47   25   198   184 (LIE, 184), 227 (NOR, 2-3)
Emil Hallfredsson, Izland Udinese   54   31   215  207, 172 

Támadó középpályások:

Kleinheislernek eddig nem volt igazán esélye arra, hogy a Werdernél igazolja: van olyan jó játékos, mint Junuzovic. Minden meccsükön ott volt a kés a torkukon, hiszen csak az utolsó fordulóban sikerült bebiztosítani a bennmaradást az első osztályban, így Skripnik edző nem is kísérletezhetett a télen vásárolt magyarral. Skripnik úgy kalkulált, hogy kulcspasszokat, a csatárok kiszolgálást inkább várhatja a félig bosnyák osztráktól, mint a magyartól.

Az Eb-n Kleinheisler nagyot léphet afelé, hogy a róla kialakított képen módosítson.

Az izlandi Sigurdsson kivételes képességű futballista. 18 gólja mellett 8 gólpassza is volt a szezonban, ez mindenhol remek adat, pláne az angol bajnokságban. Ha ő jól tudja mozgatni a csatárokat, illetve, ha veszélyes helyzetbe hozzák, meggyűlik a bajunk vele. Az izlandi csapat legnagyobb értékéről van ugyanis szó.

A portugáloknál Moutinho március közepén tért vissza sérüléséből, nemcsak Ronaldo kiszolgálása múlik a formáján, hanem a szélsők is tőle kaphatnak lendületet. Moutinho önmeghatározása elég frappáns. „Az a posztom, hogy a labda közelében legyek."

André Gomes most tűnt fel a Valenciában, azzal senkit sem lepünk meg, ha azt állítjuk, gyors és labdabiztos. Azzal már inkább, hogy ő lehet a meglepetésembere a csapatnak. 

Név, ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Instat-index a válogatottnál
Kleinheisler László, Magyarország   Werder Bremen   5  22    216   239 (GER, 0-2) és 221 (CIV, 0-0)
Zlatko Junuzovic, Ausztria   Werder Bremen   48   28   247   202 (NED, 0-2) 232 (MLT 2-1)
Gilfy Sigurdsson, Izland   Swansea   39   26   243   210 (LIE 4-0) és 228 (NOR, 2-3)
Joao Moutinho, Portugália   Monaco   82   29   248   198 (EST, 7-0) és 194 (ENG, 0-1) és 259 (NOR, 3-0)
Andre Gomes, Portugália   Valencia   6   22   252   283 (EST, 7-0) 194 (ENG, 0-1) és 240 (NOR, 3-0)

Csatárok:

Cristiano Ronaldo magasan kiemelkedik ebből a mezőnyből, és természetesen az összes portugál tőle várja, hogy meccseket döntsön el zsinórban. Mivel Quaresma megsérült az egyik utolsó edzésen, nem tudni, hogy rendelkezésre állhat-e, esetleg egy új párt kap a legutolsó felkészülési meccshez képest. Őt egyébként azért írtuk a csatárokhoz, mert az utolsó 4-4-2-ben ő volt Ronaldo párja az észtek ellen.

Könnyen előfordulhat, hogy ezúttal is előre tolják. Univerzális játékos, bármelyik szélen feltalálja magát.

Szalai Ádámtól az osztrákok tartanak, ha egyszer kijönne neki a lépés, az egész hazai megítélését megváltoztathatná. Dárdait idézzük vele kapcsolatban:

Védekezésben, visszarendeződésnél, ő nem tíz, hanem 11 pontos. Tökéletes alárendeli magát az edző és a csapat akaratának. A sérülése után lelassult valamelyest, mert a felső teste erősebb lett.

Ettől még, ha jól érkezik a kapu elé, fontos ember lehet. Ő az utolsó magyar, aki valamelyik topligában mesterhármassal büszkélkedhet. Még a Mainz játékosaként vágott hármat a Hoffenheimnek. A 2012–13-as szezonban 13 gólos volt a Bundesligában. Az a formája sajnos rég eltűnt.

A válogatottban 2014 októbere óta eredménytelen, de tudjuk, minden sorozat megszakad egyszer.

Priskin Tamás a márciusi térdsérülése után felépült, neki volt egy olyan időszaka, hogy öt egymást követő válogatott meccsen betalált – 2006 végén és 2007 elején –, ami csak Benének sikerült utoljára. Ettől még ezen a poszton csak negyedikek vagyunk az összevetésben.

Az osztrák Janko olyan nyomást fog tenni a magyar védőkre, mint a selejtezőkben senki, és a két izlandi csatár semlegesítése is komoly fizikai igénybe vételt jelent majd a magyar védelemnek, és a középpályának.

És akkor még Ronaldo finom megoldásairól nem is beszéltünk. Ronaldo minden bizonnyal gólkirály akar lenni, a spanyol bajnokság kvázi tét nélküli meccsein sem lankadt egy pillanatra sem, és a BL-döntőn is hiába küszködött a combsérülésével, eszébe sem jutott, hogy lemenjen.

Ellenünk is csak akkor szeretne levonulni, ha már bevágott kettőt, ebben biztosak lehetünk.

Név, ország Klub Válogatottság Kor Instat-átlag, bajnokság Instat-index a válogatottnál
Szalai Ádám, Magyarország Hannover   32   28   212   199 (GER, 0-2) és 204 (CIV, 0-0)
Priskin Tamás, Magyarország Slovan   56   29   213   219 (GER, 0-2)
Mark Janko, Ausztria Basel   54   32   268   212 (NED, 0-2) és 215 (MLT 2-1)
Cristiano Ronaldo, Portugália Real Madrid   125   31   372   398 (EST, 7-0)
Ricardo Quaresma, Portugália Besiktas   48   32   249   384 (EST, 7-0) 249 (NOR, 3-0)
Kolbeinn Sigthorsson, Izland Nantes   39   26   238   208 (LIE, 4-0) 193 (NOR, 2-3)
Alfred Finnbogasson, Izland Augsburg   34   27   233   214 (LIE, 4-0) 206 (NOR, 2-3)

Rovatok