Index Vakbarát Hírportál

Jön az olasz–spanyol, a horvát–portugál – két sztárcsapat gyorsan hazamegy

2016. június 23., csütörtök 15:00

Szombaton elkezdődik a nyolcaddöntős szakasz az Európa-bajnokságon. Több nagy rangadó lesz, és biztosan bejut egy újonc is a negyeddöntőbe. Hosszabbítás, tizenegyes, dráma, ez várható mostantól.

Szerda este véget ért a csoportkör az Európa-bajnokságon, tizenhat csapat várhatja az egyenes kiesésest szakaszt. Van egy brutális ága a nyolcaddöntőnek, ahova több nagy csapat került, és van egy könnyebb, ahol a magyar csapat is folytatja azután, hogy megnyerte a csoportját. 

A magyar válogatottnak Európa legmagasabban rangsorolt csapata jön, Belgium, amit az olaszok 2-0-ra vertek az első csoportmeccsen. Aztán odaértek a tornára, és 3-0-ra elintézték az íreket, majd a svédeket 1-0-ra. Gyors, technikás ellenfélről van szó, tele olyan sztárokkal, akik meghatározó emberek a Premier League-ben. Részletesebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk velük.

Nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, és eddigi legkeményebb ellenfelünk jön az Európa-bajnokságon, de a csoportkör bizonyította, hogy képesek vagyunk meccsről meccsre javulni. Bár ez a belgákról is elmondható.

Ennek a párharcnak a győztese a Wales–Észak-Írország továbbjutójával játszik, tehát nagyon jó helyzetben lehet a negyeddöntőben, legalábbis elméletileg. Mindkét csapat újoncként van ott az Európa-bajnokságon, a walesiek az angolokat megelőzve csoportelsőként. A mi selejtezős csoportunkból első helyen kijutott északírek pedig csoportharmadikként jutottak tovább. Csak három pontot szereztek, de jó volt a gólkülönbségük, leginkább ennek köszönhetik a sikerüket.

Wales ásza Gareth Bale, aki a csoportkör után a torna egyik legeredményesebb játékosa három találattal, ebből kettőt szabadrúgásból vágott. Egyértelműen rá épül a csapat játéka, de rajta kívül is vannak játékosaik, akik el tudnak dönteni egy párharcot. Az északírek viszont nagyon keményen védekeznek, a németek is csak egyet tudtak lőni nekik. Jó ideje nem is szórta meg őket senki.

Ugyanezen az ágon játszik még Lengyelország Svájccal, ami elsőre elég kiegyenlített párharcnak tűnik. A lengyelek ikszeltek a csoportkörben a németekkel, verték az ukránokat és az északíreket. Ami miatt aggódhatnak, hogy legnagyobb sztárjuk, Robert Lewandowski egyelőre nem találja a kaput, és másik támadásban fontos emberük, Arkadiusz Milik is egészen dermesztő dolgokat művelt.

Svájc hozta a kötelezőt, megverte az albánokat, ikszelt a románokkal a csoportkörben, a franciák ellen is szerzett egy pontot. Náluk is áll az a tétel, hogy egy mostanra beérett csapat, amitől nagy dobást várnak. Az esélyük megvan erre ezen az ágon. 

Ennek a nyolcaddöntőnek a győztese az ág legkeményebb párharcának, a Horvátország-Portugáliának a továbbjutójával találkozik. Horvátország a spanyolok elverésével lett csoportelső, ami már eleve nagy dolog, úgy meg pláne, hogy egyik legjobbjuk, Luka Modrić ott sem volt a mérkőzésen sérülés miatt. A nyolcaddöntőre valószínűleg összedrótozzák. Ha sikerül továbbmenniük, akkor a döntőig is simán elmehetnek, mert a csoportmeccsek alapján ezen az ágon ők a legerősebbek. Egyedül a szurkolóik vethetik őket vissza, akik miatt bukták a győzelmet a csehek ellen. 

Portugáliáról ki lehet jelenteni, hogy várakozáson alul teljesített a csoportkörben, és három döntetlennel ment tovább, az utolsónak mi nagyon örültünk. Igaz, háromszor vezettünk a mérkőzésen, de a 3-3 így is bravúr. Cristiano Ronaldo a sok szenvedés után ellenünk már elkapta a fonalat, és két gólt szerzett. Az ő zsenijében bízhatnak a nyolcaddöntőben is, ha nem veszíti el a türelmét. Nani is villanhat még. Egyelőre nem nyertek meccset a tornán, mindháromszor ikszeltek, viszont egy siker lehet bennük.

A másik ág és a nyolcaddöntős párosítások legkeményebbjének a spanyol–olasz ígérkezik, ami a négy évvel ezelőtti Eb-döntő újrajátszása lesz, de most nem valószínű a négygólos különbség. Az olaszok nem kaptak gólt az első két mérkőzésükön, a védelem betonbiztosnak tűnik. A harmadik csoportmeccsükön kikaptak ugyan 1-0-ra az írektől, de ott lényegében az egész kezdőt kicserélték. Az olaszok a torna alatt arról beszéltek, jól jön nekik, hogy nincsen kiemelkedő sztárjuk, és nem foglalkoznak annyit velük, mert így nyugodtan készülhetnek.

A fogadóirodák is a címvédő spanyol válogatottat tartják esélyesebbnek, de a csoportkör végén azért csak beleszaladtak egy horvátok elleni vereségbe, és ezzel a nehezebb ágra kerültek. Igaz, ha Ramos nem hagyja ki a büntetőjét, egész máshogy is alakulhatott volna. Az első csoportmeccsükön csak nagy nehezen gyötörték be a csehek elleni győztes gólt, aztán a törököket már simán elintézték 3-0-ra. 2008-ban ugyanebben a szakaszban futottak össze az olaszok a spanyolokkal, 0-0 után tizenegyesekkel mentek tovább a spanyolok. Most is ilyen szoros meccsre lehet számítani. Benne van, hogy újra így dől el a párharc, de a továbbjutó nem fog örülni. 

Ugyanis a spanyol–olasz győztese a Németország–Szlovákia párharc továbbjutójával találkozik, és ez jó eséllyel a világbajnoki címvédő német csapat lesz. A védelmükben sokat változtattak a torna eleje óta, mert sérülések miatt akadtak hiányzók, de azóta visszatért Hummels és vele együtt a látványos szerelések. Így gólt sem kaptak a csoportkör alatt. A gólzsák sem nyílt ki, mert csak három gólt szereztek (az ukránok ellen 2-0, a lengyelek ellen 0-0, 1-0 az északírek ellen), és Thomas Müllert üldözi a balszerencse, sehogy se akar megszületni az első gólja a tornán. 

Ettől függetlenül ők a párharc esélyesei, még ha a szlovákok nem is voltak olyan rosszak a csoportkörben. Az első csoportmeccsüket még elbukták a walesiek ellen, aztán az oroszokat már verték, és az angolokkal ikszeltek. Utóbbin bizonyították, hogy nehéz lesz feltörni a védelmüket, összesen tizennégy angol lövést blokkoltak. 

Franciaország–Írország, Lyon,  június 26. 15 óra

A francia–ír mérkőzés elsőre egy elég simának ígérkező nyolcaddöntőnek tűnik, ha nem lenne botrányos múltja a párharcnak. A 2009-es vb-pótselejtezőn is találkoztak, és onnan úgy jutottak ki a franciák a dél-afrikai tornára, hogy Henry kézzel betette a labdát a kapu előtt érkező Gallasnak, aki továbblőtte a francia csapatot. Az írek most bosszút állhatnak, de ehhez kisebb csoda kéne.

Bár a franciáknak meggyűlt a baja már eddig is a masszívan védekező csapatokkal. Az albánok elleni csoportmeccset ugyan megnyerték 2-0-ra, de csak úgy, hogy az első góljukat a 90. percben lőtték. Ugyanígy a románokat is egy 89. percben szerzett Payet-góllal nyomták le, a svájciak ellen már csak ikszeltek. Rengeteg múlhat most is Payeten, aki a csapata húzóembere volt, és az ő helye tűnik a legbiztosabbnak a támadóalakzatban, amire még mindig nem találta meg a legjobb összeállítást Didier Deschamps szövetségi kapitány. Szenvedős meccs lehet nekik ez is.

Bárki is jut tovább, az Anglia–Izland győztesével kerül össze, úgyhogy akár egy francia-angol negyeddöntő is összejöhet. Ehhez viszont előbb tovább kell verekednie magát Angliának a nagyon masszív izlandiakon, akik egy 94. perces gólnak köszönhetik, hogy ide kerültek. Roy Hodgson csapata lemaradt a csoportja első helyéről, de azért vannak biztató jelek a csapat játékában. Ami probléma, hogy egyelőre ott sem klappolnak még a dolgok támadójátékban, mert hiába dolgoztak ki sok lehetőséget, a befejezés valahogy nem ment. Ennek ellenére a védelem már rendben van, a középpálya is masszív, csak be kell lőni a helyzeteket.

De ezeknek a kidolgozása nem lesz könnyű, ezt mi is tapasztaltuk a csoportmeccseken: az izlandiak átengedik a labdát, hagyják, hogy az ellenfél dominálja a mérkőzést. Az osztrákok ellen is úgy nyertek a 94. percben, hogy egy kontrából szerezték meg a győztes gólt, és most is hasonlóban bízhatnak. Azért is jelent nekik különösen sokat az Anglia elleni párharc, mert Izlandon rengetegen az angol focin nőttek fel, angol csapatoknak szurkoltak, és a játékosok közül többen is Angliában futballoznak vagy futballoztak. 

Rovatok