Index Vakbarát Hírportál

Messi zsenije, sok gyakorlás, vagy a kapusok sara?

2017. január 14., szombat 00:06

Három meccs, három szabadrúgásgól 2017-ben, miközben akcióból még be sem talált az argentin aranylabdás. Messi ezzel beérte a Barcelona szabadrúgásspecialistáját.

Nemrég már írtunk Lionel Messi szabadrúgásairól, amikor az előző szezon végén a hetedik szabadrúgásgólját is belőtte. 2016 további részében aztán már egy sem ment be neki a Barcelonában, 2017 elején viszont bepótolta: a három idei meccsén három szabadot rúgott be. Zsinórban három szabadrúgásgól, pláne egy héten belül, hasonlóért meglehetősen mélyre kellene ásnunk a futballévkönyvekben.

A múlt csütörtökön Bilbaóban kezdte, 2-0-ás hazai vezetésnél szépített a kupában, vasárnap a Villareal ellen folytatta, itt az utolsó percben egyenlített, majd szerdán a Bilbaónak a visszavágón berúgta a harmadik, továbbjutást jelentő Barcelona-gólt.

Utóbbival beérte a Barcelona-történet legsikeresebb szabadrúgáslövőjét, Ronald Koemant, aki a Twitteren azonnal gratulált is az argentinnak. Most már mindketten 26-26 ilyen találatnál járnak. Sőt, valójában Messi előzött, mert Koemannak a 91-es KEK-döntőben lőtt gólja a Manchester United-kapus hátáról pattant be, miután kijött a kapufáról. Ezt a mai futballban már öngólnak írnák be, akkoriban még a támadó kapta.

Congratulations on scoring your 26th free kick goal @FCBarcelona tonight, Leo #Messi! One to go to break another record * pic.twitter.com/eaoS5e1dR7

— Ronald Koeman (@RonaldKoeman) 2017. január 11.

Koeman egészen kiválóan rúgott, főleg állított labdából. Középhátvédként jutott elképesztő 88 gólig a Barcelonában, amihez csak 264 meccs kellett neki, vagyis minden harmadik mérkőzésén a kapuba talált. Az 1993-94-es Bajnokok Ligája-szezonban 8 góllal a sorozat gólkirálya lett, védőként ez senki másnak nem sikerült a BL-ben.

Karrierjét 239 góllal zárta, kellett hozzá, hogy holland klubjaiban – Gröningen, Ajax, PSV, Feyenoord – többnyire a középpályán játsszon, de akkor is hihetetlen.

Ronald Koeman összes szabadrúgása a Barcelonánál (1989-1995)

A szabadokat jobban rúgta Messinél, mindössze hat szezon alatt annyi jött össze neki, mint napjaink szupersztárjának nyolc alatt. Volt egy plusz fegyvere Messihez képest, teli csüddel is képes volt bezúdítani a labdát, amihez Messi nem elég erős, ő mindig csavarja.

Messi a válogatottban hat szabadgólnál jár, összesen így 32 van neki. Nem tudni pontosan, Koeman mennyit lőtt életében, de ennek a többszörösét, sanszosan eljuthatott százig.

Messi szabadrúgásai a Barcában

Az argentin idei első gólja talán a leggyengébb szabadrúgása volt, a Bilbao-kapus nem is számított rá, hogy kapura teszi. A labda középre ment, Iraizoz bevédte.

Villarrealban viszont az egyik legjobbat rúgta Messi, méghozzá az utolsó percben, úgy tűnt, Sergio Asenjónak esélye sem volt védeni. A Sport1-en is kielemezték, hogy ha nem mozdul el balra, a sorfala mögé, kiüthette volna, csakhogy Asenjo jól felkészült: Messi - a bilbaóit nem számítva - az előző hat szabadját kivétel nélkül a bal felsőbe csavarta. Sőt, amit nyáron az argentinokkal a Copa Americán, vagy amit november közepén vb-selejtezőn rúgott, az is oda ment. Ezek után talán elnézhető Asenjónak, hogy túlgondolta.

Szerdán újra Iraizoz szenvedett Messi miatt, ő is bemozdult a rossz irányba, amikor a bal láb megint a kedvenc oldalát, a balt vette célba. Tényleg minden jel arra utalt, hogy a teljesen üres jobb felsőt rúgja meg, mint Villarealban, de Messi gondolkozott jól, azt sejthette, hogy Iraizoz oda fog mozdulni, és igaza lett. Ha a kapus egy helyben marad, szinte kirúghatta volna. Így viszont nagyszerű kapufás gól született.

Messi szabadrúgásai a válogatottban

De hogy lehetne kitalálni, hogy hova lövi Messi? Érdemes figyelni, mit csinál bemelegítésnél. A legutóbbi válogatottbeli szabadját ugyanis a meccs előtt elpróbálta: a szurkolók megörökítették, hogy ugyanolyat rúgott a kezdés előtt, mint amivel aztán gólt szerzett a meccsen.

Villarealban ugyanezt csinálta, itt is megvan a felvétel a próbalövésről, amit röviddel utána reprodukált élesben, csak egy kicsit tökéletesebben.

A Bilbao negyedik szabadrúgásgólját kapta Messitől, ezzel felzárkózott a Sevilla mellé, három van az Espanyolnak, kettő a Real Madridnak, az Atletico Madridnak, a Deportivónak és az Almeriának. Egyet kapott a Celta, a Villarreal, a Betis, a Mallorca, a Granada, a Dinamo Kijev és az Ajax.

Az elsőt 2008. október 4-én lőtte az Atleticónak egy 6-1-re végződött bajnokin.

Messi a következő hetekben új csapatokat vehet fel az imént említettek közé, szombaton a Las Palmassal, majd egy héten belül kétszer a Rreal Sociedaddal játszik a Barca, míg a két kupameccs között az Eibar lesz az ellenfelük a bajnokságban.

Szezon: 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15 15/16 16/17
Szabad: 1 2 1 3 4 3 2 7 3

Rovatok