Index Vakbarát Hírportál

Huhognak, buziznak – és egy hónapig az egész világ látja

2018. június 14., csütörtök 10:36

Amikor Oroszország 2010-ben megkapta a 2018-as futball-világbajnokság rendezési jogát, már előre tudni lehetett, hogy két fő probléma is felmerülhet a rendező országgal. Egyrészt a világpolitika egyik meghatározó, ugyanakkor eléggé megosztó szereplője, másrészt a futballkultúrájában virágzik a kirekesztés, legyen az faji, vagy nemi identitási alapon. Utóbbi közvetlenül a vb indulás előtt is óriási gondot jelent, még ha az illetékesek tagadják is a jelentőségét.

Két és fél hónappal a vb nyitómeccse előtt Oroszország a vb egyik legnagyobb esélyesét, Franciaországot fogadta a Szentpétervári Stadionban. A meccsen tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt a rendező felet 22 ezer fontra büntették – csak hogy érezzük a forintban 8 milliós tétel súlyát, a 2017-es U20-as világbajnokságon egy angol játékost 16 ezer fontra (5,8 millió forint) büntettek azért, mert nem az eseményt szponzoráló energiaital-cég termékét fogyasztotta a kispadon.

A FIFA viszonyulása a két helyzethez nem is lehetne beszédesebb.

Lényegében úgy tesznek a nemzetközi szövetségnél, mintha a rasszizmus, a homofóbia és a kirekesztés nemlétező probléma lenne Oroszországban.

Főleg úgy, hogy 2017-ben a FIFA-elnök Gianni Infantino arról beszélt, kiemelt prioritással kezelik majd a rasszista megnyilvánulásokat, kemény büntetéseket osztanak, mindent elkövetnek majd, hogy ilyen ne fordulhasson elő a futballban. Pláne ne a világbajnokságon.

Csak adalékként, hogy micsoda fejlődésen ment át a FIFA: 2004-ben az angolok elleni meccsen rasszista megnyilvánulást mutató spanyol szurkolók miatt a szövetség feleakkora büntetést kapott, mint a kameruni szövetség, amiért a csapat egy meccsre rossz mezben állt ki.

Oroszország az a hely, ahol – a teljesség igénye nélkül:

Jellemző persze az oroszok hozzáállása is. A vb nagykövete, a korábbi orosz válogatott futballista, Alekszej Szmertyin 2015-ben még azt szajkózta, hogy az orosz futballszurkolók rasszizmusa csak kitaláció, amivel nyugatról próbálják meg lejáratni az országot.

Szmertyin egészen komolyan gondolta ezt a propagandaszöveget, egészen odáig süllyedt, hogy a BBC World Football műsorában azt hangoztatta, hogy a rasszizmus nem létezik az orosz futballban, mindenféle megnyilvánulás az ellenfél, nem az egyén ellen való.

A rasszizmus Oroszországban olyan, mint a divat. Külföldről, más országokból érkezett hozzánk. Nálunk soha, soha nem volt ilyen. Tíz éve lehet, hogy adott pár szurkoló egy banánt egy-egy fekete játékosnak, de ezt is csak viccből tették. A média fújja fel a dolgot, hogy rossz színben tüntessék fel Oroszországot.

Az angolok egyébként tudatosan készülnek az orosz szurkolókra, méghozzá azzal, hogy előre próbálják edzeni magukat a helyzetre. Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate elárulta a torna előtt, hogy a játékosai egymást támogatják majd a pályán, bármi történjen is, azt ugyanis szeretnék elkerülni, hogy a drukkerek magatartása miatt le kelljen vonulniuk a pályáról, de azt sem tűrik majd, hogy büntetlenül zaklassák őket. Az angol szövetség hivatalos protokollja szerint mindenféle őket érő inzultust jelenteniük kell a játékvezetőnek, vagy a meccs ellenőrének.

Danny Rose, a válogatott védője jelezte, nem viszi magával családját Oroszországba a rasszizmus miatt, és bár ő már nem is figyel az ilyen megnyilvánulásokra, abban sem nagyon bízik, hogy a FIFA emberei kellő mértékben tenni tudnának a rasszizmus visszaszorításáért.

A melegek helyzete sem sokkal jobb

Már a 2014-es szocsi téli olimpia előtt a figyelem középpontjába került

az orosz törvényhozás által 2013 júniusában elfogadott melegellenes törvény, ami hivatalosan arról szól, hogy a kiskorúak leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek létezéséről való felvilágosításáért pénzbüntetést kell fizetni,

és a melegeket gyakorlatilag megfosztotta a gyülekezési joguktól is. A törvényt 2017-ben a strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) az Európai Emberi jogi Egyezményt sértőnek találta, ennek ellenére még mindig érvényben van Oroszországban.

A téli olimpia előtt annyit ígértek, hogy a törvényt nem veszik majd annyira szigorúan a Szocsiba látogató külföldi szurkolók miatt, de a vb-t nem egy szűkebb területen, hanem tizenegy városban rendezik majd, így a helyi atrocitásokat is nehezebb lesz elkerülni.

Főleg, hogy a törvény elfogadása óta az Independent cikke szerint megduplázódtak az LMBTQ-közösségeket ért támadások, és akkor még ott van a Moszkva által ignorált csecsenföldi melegüldözés kérdése is.

Új fegyver a bírók kezében

A FIFA felhatalmazást adott a világbajnokság mérkőzéseit vezető bíróknak, hogy ha rasszista, vagy homofób megnyilvánulást tapasztalnak, félbeszakítsák a meccset, igaz, nem azonnal. Elsőre megállíthatja a játékot, hogy a hangosbeszélőben felszólítsák a szurkolókat a nemkívánatos viselkedés befejezésére. Másodikra levezetik a játékosokat a pályáról az öltözőbe, amíg beolvassák az újabb felhívást, és ha harmadszor is meg kell állítani a játékot, már a bíró jogában áll majd megszakítani a meccset, mondja a FIFA fenntarthatósági és sokszínűségi részlegét vezető Federico Addiechi.

Ez a lehetőség egyébként már a 2017-es Konföderációs Kupán is megvolt, de ott csak figyelmeztetésig jutottak, azt a mexikóiak kapták az első meccsükön tapasztalt homofób skandálás miatt.

Egyre erősödik a rasszizmus, pedig nincs is

Növekvő tendenciát mutatott ki az orosz futballban a rasszizmust vizsgáló Fare network (Football Against Racism in Europe, vagyis Futball a Rasszizmus Ellen Európában) jelentése. Eszerint a 2017-18-as futballszezonban a korábbinál gyakoribb volt

Az orosz bajnokságon belüli célpontok mellett a francia futballválogatottat, a Liverpool ifijátékosát, Bobby Adekanyét, de még az orosz válogatott Brazíliából honosított kapusát, Guilherme Marinatót is érte rasszista inzultus – a Lokomotiv Moszkva-kapust a CSZKA szurkolói találták meg kétszer is a szezon alatt huhogással.

Mindegy az oroszoknak, csak balhé legyen

Azt sem szabad feledni azért, hogy az orosz ultráknak nem feltétlenül kell rasszista vagy homofób indíttatás a balhézáshoz, legalábbis amikor a 2016-os Európa-bajnokság legelején az angol ultrákkal karöltve csatateret csináltak Marseille-ből, remek ízelítőt adtak abból, milyen is lehet majd a folytatás Oroszországban, ahol a kisebb utazás miatt sokkal nagyobb számban lesznek az orosz ultrák.

A vb előtt előre üzentek az angol ultráknak, erőszakfesztivált jósolva nekik – és itt még csak az sem számít, hogy az angolok, vagy épp a jellemzően balhés lengyelek sem kerültek össze az oroszokkal, hiszen bárhova mennek az angol vagy épp lengyel ultrák, oroszok veszik majd körbe őket.

(Borítókép:  Epsilon / Getty Images)

Rovatok