Index Vakbarát Hírportál

2050-re a Chelsea stadionját is elöntheti a víz

2020. augusztus 23., vasárnap 09:12

A klímaváltozással és zöld ügyekkel foglalkozó Rapid Transition Alliance (RTA) szervezet nemrég megjelent jelentése felvázolja, hogy az éghajlatváltozás a következő harminc évben milyen hatást gyakorolhat a sportvilágra. A szerző, David Goldblatt – akinek korábbi, Orbán Viktor futballszenvedélyéről szóló írása az év sportcikke lett – azt írja: a koronavírus-járvány bebizonyította, hogy még a legrosszabb forgatókönyvekre is fel kell készülni.

A Desmond vihar előrevetítette a jövőt

2015 decemberében a Desmond névre keresztelt vihar helyenként 180 km/órás széllökésekkel és özönvízszerű esőzéssel csapott le Nagy-Britanniára. A legnagyobb károkat Anglia északi és Skócia déli részén okozta. Az angliai Cumbria megyében egy nap alatt rekordmennyiségű, 341,4 milliméternyi csapadék hullott le, ami a brit meteorológiai szolgálat szerint több mint a fele volt a havi átlagos csapadékmennyiségek. A megáradt folyók hidakat romboltak le, földcsuszamlásokat okoztak és városokat zártak el. Sok háztartás maradt áram nélkül, a megyeszékhely Carlisle-ban több ezer otthon vált lakhatatlanná.

A helyi futballklub, a Carlisle United stadionja sem úszta meg az áradást, a Brunton Parkban napokig állt a víz, és nem csak a pályán, hanem az irodákban is. „Amikor három nappal később végre bejutottunk a stadionba, az íróasztalok fel voltak borulva, és a vízszint egyes helyeken a három métert is elérte” - mondta Nigel Dickenson, a stadion üzemeltetési vezetője.

A negyedosztályú csapatnak emiatt költöznie kellett, és egy hónapon át Prestonban, Blackburnben és Blackpoolban játszotta a hazai meccseit, miközben a játékosaik segítettek is a hatóságoknak a katasztrófa utáni rendrakásban és a családok evakuálásában. Az FA-kupa harmadik körében még így is sikerült kiejteniük a Yeowil Townt, a következő fordulóban az Evertont fogadhatták, a már kiszárított és vadi új gyepszőnyegű Brunton Parkban. A tündérmese azonban itt véget ért, az első osztályú Everton simán, 3-0-ra nyert.

A Carlisle Unitednek visszatérő gondot okoznak a heves esőzések és áradások, már 2005-ben is előfordult, hogy a megáradt Petteril folyó elöntötte a Brunton Parkot, 2009-ben és 2017-ben pedig a stadion parkolója és edzőpályája került víz alá.

Tájfun, tűzvész, hőség

A Desmond vihar csak egy példája volt az olyan extrém időjárási körülményekre, amelyek kialakulásához a globális klímaváltozás is hozzájárul. 2019 őszén a közel száz halálos áldozatot követelő Hagibisz tájfun szakította meg a Japánban zajló rögbi-világbajnokságot, és a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérőjét is el kellett napolni emiatt.

Az idei év első Grand Slam tenisztornáját, az Australian Opent a Melbourne körül tomboló bozóttüzek veszélyeztették, több játékos is rosszul lett a súlyosan szennyezett levegő miatt. 2014-ben pedig az extrém hőség jelentett gondot Ausztráliában, a 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletben sorra dőltek ki teniszezők és a szurkolók az AusOpenen.

A koronavírus-járvány miatt végül egy évvel elhalasztott tokiói olimpia maratonfutó számait a japán fővárostól 800 kilométerre északra fekvő Szapporóba helyezték át, mert a tokiói hőség túlságosan megviselné az atléták és a nézők szervezetét.

Goldblatt szerint a felmelegedés miatt a következő harminc évben az eddigi 19 téli olimpia helyszínéből 10 is alkalmatlanná válik arra, hogy újra téli olimpiát rendezhessen.

Veszélyzóna

A Climate Central amerikai civil szervezet modellje alapján 2050-re 150 millió ember otthona kerülhet víz alá a sarkvidéki jégtakaró olvadása miatt. Európában leginkább Nagy-Britanniát, a Benelux államokat és Németország északi részét fenyegeti ez a veszély. Az előrejelzés szerint ekkorra a Werder Bremen otthonát, a Weserstadiont részben, míg a Girondins Bordeaux stadionját, a Matmut Atlantique-t már teljes egészében elöntheti a víz.

A modell szerint Angliában 23 nagyobb futballklub stadionja kerülhet víz alá a következő harminc évben. Talán nem akkora meglepetés, hogy a kikötőváros Southampton stadionját, a St. Mary'st is ebbe a kategóriába sorolják, de még London egyes részei is a veszélyzónába esnek.

A Chelsea stadionja, a Stamford Bridge, valamint a 2012-es olimpiára épült stadion – amelybe aztán a West Ham United költözött be – szintén számolhat ezzel a kockázattal.

Goldblatt jelentése a Premier League-ből kiesett Norwich Cityt, a másodosztályú Cardiff Cityt, a Hull Cityt és a Middlesborough-t is említi még mint azokat a klubokat, amelyeket érinthet ez a probléma. 

Ehhez képest az Everton egy olyan területen, a liverpooli kikötőben, a Mersey folyó partjára tervezi felépíteni az új stadionját, amely a modell alapján szintén víz alá kerülhet a nem is olyan távoli jövőben. Hollandia esetében még ennél is vészjóslóbb a modell, a AZ Alkmaar, a Den Haag, a Groningen, a Heerenveen és Utrecht stadionját teljesen, míg az Ajax és a Feyenoord otthonát időszakosan öntheti el a tenger.

Mit lehet ez ellen tenni?

A tanulmány nem csak az éghajlatváltozás sportra gyakorolt hatásait mutatja be, hanem azt is vizsgálja, hogy a sportipar milyen mértékben járul hozzá a szén-dioxid kibocsátáshoz. Goldblatt számítása szerint a különböző sportesemények megrendezése összességben akkora terhet jelenthet a környezetnek, mint Spanyolország szén-dioxid-kibocsátása.

Szerinte a sportszervezetek vezetőinek proaktívabban kéne foglalkozniuk az éghajlatváltozás kérdésével, és javaslata szerint el kéne kötelezniük magukat amellett, hogy 2030-ra szén-dioxid-kibocsátástól mentesen működjenek. Ennek elérését a kormányok azzal ösztönözhetnék, ha a sportszövetség finanszírozását ehhez kötnék, véli Goldblatt. Az is fontos lépés lehetne az ügyben, ha minden sportszervezet aláírná az ENSZ sportszövetségekre vonatkozó éghajlatváltozási keretegyezményét (UNSCAF).

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Agenda 2020 nevű reformprogramjában vállalta, hogy 2030-ra az olimpiák megrendezése karbonnegatív lesz, vagyis több szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, mint amennyit odajuttatnak. Azonban ennek megvalósíthatósága még a jövő technológiájától függ, és egyelőre a legtöbb olimpiai sportág szövetsége sem írta még alá az UNSCAF-t.

Ugyancsak karbonsemlegesség elérésén dolgozik a Forma–1, ott 2030-ra szeretnék elérni, hogy a versenyautókban használt motorok karbonsemlegesek legyenek, és maga a sorozat ökológiai lábnyomát is szeretnék akkorra eltüntetni.

Felhasznált cikkek:

  • Will Your Football Club Be Underwater In 2050? (Tifo Football)
  • Climate change: Sport heading for a fall as temperatures rise (BBC)
  • Soccer Can’t Avoid Climate Change Forever (New York Times)
  • Quarter of English football league grounds at risk of flooding within 30 years, climate change report warns (The Telegraph)

 Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Phil Noble - PA Images

Rovatok