Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 22’

    Ahogyan az angolok elleni meccsen, a korai gól után ismét átadta a kezdeményezést a francia csapat, hogy aztán egy-egy villámgyors kontrával veszélyeztethessen. Számukra ez rendkívül kényelmes, hiszen náluk az előny, villámgyors szélsőkkel pedig bárki ellen gyilkos lehet ez a felfogás, ha megvan az előny. Előbb Giroud még hibázott, de kérdés, hány ilyen ellentámadás lesz még a címvédő előtt, ha kellően sok, nagyon kinyílhat az olló...

  • Szaissz kapcsán lehetett arról olvasni, hogy nincs rendben a combja, így nem biztos, hogy tudja vállalni a meccset. Ehhez képest megpróbálták vele a kezdőben... Az egyik ismétlésből lehetett látni, hogy nem sokkal a csere előtt mutatta, ennyi volt benne, nem bírja tovább a sérülése miatt. Szóval a csere inkább kényszerű, mint taktikai jellegű. A csapatkapitány még nagyon hiányozhat Marokkónak.

  • 21’

    A meccset a szokásos 4–1–4–1-es felállás helyett ötvédős rendszerben, 5–4–1-ben kezdték. Most lehet, visszatérnek az alaprendszerre?

  • 21’

    A francia kapus a 19. vb-meccsén véd, ezzel utolérte az eddigi egyedüli rekordert, Manuel Neuert. Ha a csoportkör végén nem Steve Mandanda kap lehetőséget Deschampstól, úgy ma este már egyéni csúcstartó is lehetne Lloris. No nem baj, gondolhatja magában a 144. alkalommal válogatott meccsen pályára lépő tottenhames, majd a döntőben/bronzmeccsen ez is összejön.

  • Franciaország a legutóbbi 25 világbajnoki mérkőzésén nem szenvedett vereséget, mikor az első gólt szerezte. 

    1982-ben fordult elő utoljára, hogy a franciák szerezték az első gólt Lengyelország ellen, de végül 3–2-re alul maradtak. 

  • 17’

    Szaissz szaladt alá egy nagy ívben előrevágott francia labdának, Giroud ezt kihasználva átvette azt, meglódult a kapu felé, majd 14 méterről, kissé balról a jobb kapufát trafálta telibe.

  • 15’

    Regragui tanítványai eddig Kanada ellen tudták a legjobb labdabirtoklási mutatót összehozni, 41 százalékot. Ehhez képest ezen az estén 15 perc után 54 százalékon állnak. Azaz többet járt eddig náluk a labda, mint a franciáknál!

  • 14’

    Zijes végezhetett el a kapu előteréből, kissé jobbról, 25-26 méterről egy ígéretes szabadrúgást, de a beadását simán kifejelte Konaté.

  • 10’

    Unahi szánja magát 22 méterről, enyhén balról, Varane mellől, a kapus szempontjából kissé takarásból jön a lövés, de Lloris egy látványos vetődéssel nyújtva tartva a bal karját oldalra paskolja a hosszú alsó felé tekeredő labdát.

  • Marokkó a második gólját kapta a vb-t, az első még Kanada ellen egy öngól volt, tehát az ellenfelek közül most először vette be valaki Bonóék kapuját.

  • 6’

    A franciák számára létfontosságú volt a korai gól, innentől ugyanis Marokkó nem törődhet csupán a védekezéssel, muszáj lesz megpróbálni támadnia az afrikai együttesnek, ez pedig több területtel, összességében több helyzettel kecsegtet a címvédőnek.

  • 4’
    gól | Franciaország | első félidő
    Franciaország Théo Hernández (22)
    1
    0 Marokkó
    4’

    MÁRIS VEZETNEK A FRANCIÁK! Griezmann tört be a 16-oson belülre a jobb csücsöknél, az ötös előterében laposan centerez, Mbappéhoz kerül, aki első szándékból nem tud lőni, a másodikból már igen, de ez a blokkról lepattan, viszont épp az ötös bal sarkánál érkező T. Hernández elé, aki akrobatikus mozdulattal, 6-7 méterről a kapuba vágta a labdát! 1–0!

  • 3’

    Ahogy a meccs előtt ezt már feszegettük, egészen ellenséges közegben kell bizonyítania a címvédőnek.

  • 1’

    Marokkó a szokásos piros felsőjében, zöld nadrágban és fehér sportszárban, a franciák kék mezben, fehér nadrágban, piros sportszárban futballoznak ezen az estén.

  • Agerd helyén Asraf Dari, aki eddig csak Portugália ellen kapott lehetőséget, akkor csereként beállva 34 percet.

  • Ez persze nem meglepő a korábbi meccseket tekintve, Marokkónak nem csupán Afrika, hanem az egész arab világ egy emberként szurkol, az európai csapatok amúgy is létszámhátrányban vannak, most viszont szinte vörös az egész lelátó.

  • Szólnak a himnuszok, elsőként a francia, majd a marokkói.

    A pályára érkező csapatokat egyébként egészen elképesztő hangulat fogadta, a közönség reakciói alapján úgy tűnik, a stadion jó kétharmados többsége Marokkóért szorít a helyszínen. A francia drukkerek kevésbé hangosak, és ránézésre is kevesebben vannak jóval.

  • Intő jel az észak-afrikaiak számára, hogy kontrákat és pontrúgásokat leszámítva tényleg nehezen alakít ki helyzeteket: 0.84 xG/90 perc a csapat mutatója, ami az ötödik leggyengébb a tornán. Azaz alig-alig, de a várható szerzett és kapott góljaik száma negatív, ami – ómen? – már a negyeddöntőbe eljutott csapatok közt is csak a horvátokra volt még igaz. Ezzel szemben a franciák xG-je 1,90, xGA-ja 1,15 90 percenként.

  • Ez az utolsó találkozó, aminek a legkiesőbb vb-helyszín ad otthont. Mivel ez csak közúton közelíthető meg, a nagy érdeklődésre való tekintettel a 65 perces utunk kétórásra nyúlt, de azért csak megérkezett mindenki időben a meccsre.

    Ide:

  • Marokkó 90 percre vetítve 0.88-as xG-t „enged” az ellenfeleinek, érdekesség, hogy négy eddigi európai riválisát, Horvátországot (0,52), Belgiumot (0,96), Spanyolországot (90 perc alatt: 0,61, 120 perc alatt: 0,99) és Portugáliát (0,92) a helyzetekből adódó várható egy gól alatt tudta tartani – és ezzel ténylegesen is kapott gól nélkül hozta le a meccset. Az összességében igen csak szép xGA-statisztikába egyedül az utolsó csoportmeccs, a Kanada elleni találkozó (2–1) rondít bele, itt az észak-amerikaiak – főleg az első félidőben mutatott jó teljesítményükkel – 1.33-as xG-t hoztak össze.

    Öt meccs alatt viszont csak egy gólt kaptak!

  • A 31 éves kapus nyolcvanszázalékos védési mutatót tudhat magáénak négy meccsen (a Belgium elleni csoporttalálkozót rosszullét miatt az utolsó pillanatban ki kellett hagynia, a kezdés előtti csapatképre még ő állt oda, de a kaput végül váltótársa, Munir védte, méghozzá három, kapujára tartó lövésből hármat hatástalanítva). A nyolcvan százalék mögötti számok az igazán megdöbbentőek Bono esetében! Hogy miért?

    Mert ezt a 80 százalék (körüli) védési mutatót el lehetne érni úgy is, mint Dominik Livakovic, a horvátok bronzmeccsre készülő kapusa tette, hogy 28 lövéssel néz farkasszemet az ember, és 22-t hárít, meg úgy is, ahogy a marokkói esetében látjuk: négy meccsen öt lövésre, négy védéssel!

  • A két csapat 1999-ben és 2007-ben is felkészülési mérkőzésen találkozott egymással, előbbit 1–0-ra nyerték a franciák, utóbbi 2–2-es döntetlent hozott. S ennyi felnőttszinten a közös múlt. Ebből tehát túl sok kiindulási alapunk nincs.

  • A tervezők már akkor tudták, hogy az al-Bajt Stadionban játsszák majd a világbajnokság nyitómeccsét, amikor a létesítmény első vonalait megrajzolták. A bajt nevet, mely arabul házat jelent, nem véletlen kapta a stadion. A homlokzatot ugyanis a sivatagi nomád népek jellegzetes sátra ihlette, belülről pedig a régióra jellemző sadu-szövés mintával pingált falak fogadják a látogatókat. A létesítmény 60 ezer ember befogadására alkalmas, kilenc mérkőzést tartanak majd itt, köztük az egyik elődöntőt is.

    A behúzható tetővel rendelkező létesítményt a torna után 32 ezresre bontják vissza, elemeit pedig felhasználják a 2030-as, dohai Ázsia Játékok infrastrukturális fejlesztéseihez. A felszabaduló helyen ötcsillagos szállodát, bevásárlóközpontot és további sportlétesítményt alakítanak ki. A luxushotel lakosztályai a futballpályára néző erkéllyel rendelkeznek majd.

    A 2022-es vb-n ez volt az egyetlen stadion, amely nem fér bele a 32 kilométer sugarú körbe, amelyen belül a másik hét stadion fekszik. 

  • Érdekes lesz látni, hogy a Juventus középpályásánál, a betegség miatt kimaradt Rabiot-nál valamivel védekezőbb típusú Youddouf Fofana és az eddigi meccseken többnyire szűrőként szerepet kapó Aurélien Tchouameni hogyan osztja majd el egymás között a feladatokat.

    Esetleg ez egy 4–2–3–1 lesz az eddig megszokott 4–3–3 ellenében, és Griezmann teljesen középre húzódik majd a két ütközőbb jellegű középső középpályás elé?

  • A címvédő franciáknál két helyen is változás történt a negyeddöntős, Anglia elleni csapathoz képest. 

    Franciaország kezdőcsapata: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T. Hernandez – Tchouaméni, Fofana – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud. 

    Marokkó kezdőcsapata: Bunu – Hakimi, el-Jamik, Szaissz, Aguerd, Mazraui – Amrabat, Unahi, Zijes – en-Nesziri, Bufal. 

  • A marokkói kispadon ülő Valid Regragui meccstervei viszonylag egyszerűek, mégis hatékonyak. Csapata a találkozók játékidejének több mint 40 százalékát mélyblokkban tölti, azaz a mezőnyjátékosok közül legelőrébb helyezkedő futballista is 40 méteren belül van a védett kapuhoz képest. Az igazán izgalmas az, hogy ennek ellenére is meg tudják teremteni a kontrák lehetőségét, sőt nemcsak a kontrákét, de időről időre ritmustalan „kitörésekkel” az ellenfelek térfelén megszerzett labdákét is. Öt eddigi találatukból kettőt is presszingből megnyert labdából értek el!

    Vajon mit sikerül kifőznie a franciák meglepésére a szövetségi kapitánynak?

  • Kezdés előtt érdemes lehet elolvasni az Index.hu beharangozóját, elemzésünkben rávilágítunk, melyek a marokkói válogatott azon gyengéi, amiket óriási meglepetésre Spanyolország után Portugália sem tudott kihasználni. Miért lehet az eddigieknél is nagyobb szerepe az esetleges győzelem kiharcolásában Antoine Griezmann-nak, és ki az a marokkói középpályás, aki a négy évvel ezelőtti vb-n a torna legjobb játékosának megválasztott Luka Modric teljesítményét is überelte eddig ezen a világbajnokságon.

  • Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a katari labdarúgó-világbajnokság második elődöntője, a vb-címvédő Franciaország a torna legnagyobb meglepetéseit szolgáltató, Spanyolország után Portugáliát is búcsúztató Marokkóval csap össze 20 órától.

Rovatok