Index Vakbarát Hírportál

Hoppá! A PSG felfüggesztette Lionel Messit

2023. május 2., kedd 20:45

Egybehangzó francia sajtóhírek szerint a Paris Saint-Germain labdarúgócsapata két hétre felfüggesztette Lionel Messit, aki a klub engedélye nélkül utazott el két napra Szaúd-Arábiába. A klub az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy belső vizsgálatot indított az argentin játékos ellen, ám a szankcióról egyelőre nem kommunikált.

Lionel Messi hétfőn reggel Szaúd-Arábiába utazott, nem jelent meg a csapat edzésén – ráadásul erre nem kapott engedélyt a Paris Saint-Germaintől. A L'Équipe sportlap beszámolója szerint a klubon belül ezzel kiverte a biztosítékot: előbb a játékosok kezdtek el találgatni a hollétéről, majd a vezetőség is feszült telefonálgatásba kezdett. Az öltözőben rögtön az lett a téma a hírek szerint, hogyan kezeli majd a klub Messi kihágását.

Az ESPN újságírója szerint némiképp máshogy zajlottak az események:

Messi vasárnap kért engedélyt a Szaúd-Arábiába való utazásra, ugyanis hétfőre és keddre is szabadnapot írt ki a PSG. A világbajnok labdarúgó már a repülőn ült, amikor a klub változtatott a heti terven, és edzést írt ki hétfőre.

A klub egyelőre hivatalosan csak annyit erősített meg, hogy fegyelmi eljárást folytat Lionel Messi ellen, a nemzetközi sajtóban elterjedt szankció tényét még nem. Az ESPN szerint ha a szankciót valóban alkalmazzák Messi ellen, azzal végleg eldől, hogy a nyáron távozik a klubtól. 

De miért ment Lionel Messi Rijádba?

A világbajnok argentin futballista ugyanis szerződésben áll Szaúd-Arábia turisztikai hivatalával, az arab ország turizmusának egyik nagykövete immár egy éve.

Rijádba utazásának hírére az Egyesült Államokban tartózkodó Nasszer al-Kelaifi klubelnök kezébe vette az irányítást, és a francia sajtó szerint kemény szankciót készített elő. Erre kedd este fény is derült: a klub két hétre eltiltotta Messit minden tevékenységtől, azaz edzésre sem mehet, és ki kell hagynia a Troyes és az Ajaccio elleni bajnokikat – no meg fizetést sem kap ebben a két hétben.

Ennek megfelelően Messi legközelebb május 21-én, az Auxerre elleni mérkőzésen léphet újra pályára.

Látjuk még Lionel Messit a Paris Saint-Germain mezében játszani?

A nemzetközi sajtót a fenti kérdés foglalkoztatja immár hetek/hónapok óta, a francia lapok szerint a felfüggesztéssel egyre valószínűbb, hogy a válasz rá: nem.

A PSG nehéz időszakon megy keresztül: a Bajnokok Ligájából búcsúzott az együttes a Bayern München ellen a nyolcaddöntőben, a bajnoki cím még közel sincs a zsebben (öt pont az előny a tabellán az Olympique Marseille előtt), az elmúlt hat bajnokijából hármat is elveszített – ráadásul mindhármat hazai pályán, a Parc des Princes-ben. Lionel Messi szerződése lejár a szezon végén a fővárosi klubnál, a tárgyalások egy ideje húzódnak már, még nem került pont az ügy végére.

A keddi felfüggesztéssel azonban várhatóan nem is fog, vagy legalábbis nem úgy, ahogy a PSG-szurkolók egy része – amelyik nem fütyüli ki az argentin klasszist, mint itt – várja. A 35 éves klasszis szinte biztosra vehető, hogy szerződése lejártával elhagyja Párizst, a találgatások pedig már elindultak, hogy hová igazol.

A hírek szerint már-már felfoghatatlan ajánlatot kapott Szaúd-Arábiából, de a szurkolók nagyon szeretnék, ha visszatérne korábbi sikerei helyszínére, Barcelonába.

Messi 2021 nyarán igazolt a Barcától a PSG-hez, a francia sztárcsapat színeiben 71 tétmérkőzésen 31 gól és 34 gólpassz fűződik a nevéhez eddig. Várhatóan sokkal több már nem is fog.

(Borítókép: Lionel Messi, a Paris Saint-Germain játékosa a Paris Saint-Germain és az RC Lens közötti francia Ligue 1 mérkőzésen a Parc des Princes-ben 2023. április 15-én. Fotó: Tnani Badreddine / DeFodi Images / Getty Images)

Rovatok