Index Vakbarát Hírportál

Megnyerték a bajnokságot, de egyáltalán van miért örülniük?

2023. május 17., szerda 10:06

Története huszonhetedik bajnoki elsőségét biztosította be az FC Barcelona a hétvégén, így a katalán együttes 2019 után újra elfoglalhatja Spanyolország futballtrónját. A Xavi Hernández vezette csapat négy fordulóval a bajnokság vége előtt már egészen biztosan megnyerte a ligát, de joggal merülhet fel a kérdés: tényleg ilyen jó ez a Barcelona, vagy igazából minek köszönhető Lewandowskiék sikere? Továbbá milyen jövőképe van az ismert körülmények mellett a rendkívül fiatal és tehetséges, de annál tapasztalatlanabb keretnek Xavi vezetésével?

Igazából semmi kétség nem övezte azt a tényt már egy jó ideje, hogy a Barcelona lesz az idei bajnokcsapat a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Csupán idő kérdése volt, mikor válik hivatalossá az elsősége. Nos, erre vasárnap estig kellett várniuk a katalánoknak, miután az Espanyol elleni idegenbeli sikerük egyben azt is jelenti, hogy 13 pontos előnyük az Atlético Madriddal szemben a hátralévő négy forduló alatt behozhatatlanná vált. 

Xavi Hernández ezzel megnyerte első nagy trófeáját a Barcelona kispadján, amire 2021 novemberi kinevezése óta kellett várni.

A magabiztosan elnyert bajnoki cím ellenére viszont rengeteg bizonytalan tényező övezi a katalánok jövőjét, amelyek közül említeni kell a vezetőedző személyét, a klub rendkívül súlyos, évek óta nehezen kezelhető anyagi helyzetét, a rövid időn belül távozó két kulcsjátékost, vagy a fiatal és tehetséges, de legalább ugyanennyire tapasztalatlan keret magját.

Így nem is lehetne aktuálisabb, hogy átvegyük Xavi Hernández regnálásának nagyjából másfél évét, amely egyelőre ezzel a bajnoki címben csúcsosodott ki. Egy Barcelona szintű klubnál viszont ennél sokkal nagyobbak az elvárások, hiszen kétségkívül látott már a mostaninál szebb napokat a klubvezetés és a Camp Nou közönsége egyaránt.

Tavaly nyáron 158 millió euróért vettek játékost, közben 30 millió volt a bevétel eladásból

2021. november 4. napján örökölte meg a katalánok legendás középpályása és klubikonja a kispadot Ronald Koeman menesztése után, amely lépéstől abszolút azt várták a klub vezetői és a szurkolók, hogy a játékosként és edzőként is sikeres Xavival végre visszatér arra az útra a katalán csapat, hogy a bajnokságban, a hazai és a nemzetközi kupasorozatokban is újra komoly tényező legyen.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Xavi egy számára lényegében teljesen ismeretlen keretet kapott a keze alá, rengeteg fiatallal, akikkel a korábbiakban nem ismerhették egymást. Így szakmailag hatalmas kihívás volt a hatéves katari kitérőt követően visszatért Xavi számára – ebből négyet még játékos volt, további kettőt már edző –, hogy rövid időn belül a korábbinál sokkal ütőképesebbé tegye a csapatot. Mert amit Ronald Koeman irányítása alatt mutatott a Barcelona, annál sokkal többre vágytak a katalánoknál. 

Ami a kereten belül történt változásokat illeti, több olyan sztárjátékos is érkezett 2022 nyarán a klubhoz, akik megoldást jelenthettek volna a problémákra. Ilyen volt például a brazil válogatott Raphinha, akire 58 millió eurót költöttek a katalánok, vagy említhetjük Jules Koundét, akiért szintén 50 milliónál nagyobb összeget fizettek. Így történhetett meg, hogy csak a tavalyi nyári átigazolási szezonban 158 millió eurót költött a csapat új igazolásokra, míg a másik oldalról megközelítve mindössze 30 millió euró volt a bevételük játékoseladásból.

Meghatározó játékos nem hagyta el a keretet, Phillipe Coutinho távozott az Aston Villához, míg Pierre-Emerick Aubameyang a Chelsea futballistája lett, viszont kulcsszerepe egyik játékosnak sem volt a katalánoknál, így azért reménykedhettek a drukkerek a játékminőség potenciális emelkedésében. 

Nem várhattak viszont azonnal hatalmas horderejű változást. A gárda azon az őszön kiesett a Bajnokok Ligája csoportköréből, méghozzá úgy, hogy a Bayern Münchenen kívül a Benfica is megelőzte, ezzel Xaviékat a második számú európai kupasorozatba, az Európa-ligába száműzte. Végül aztán ott sem jött össze a jelentősebb siker, sőt a labdarúgást kedvelők biztosan emlékeznek rá: hazai pályán, felejthetetlen körülmények között estek ki a későbbi győztes, Eintracht Frankfurt ellen.

Nem tartogatott több sikerélményt európai fronton a jelenleg is zajló, 2022–2023-as szezon. Miután Xaviék újra nem vették sikerrel a Bajnokok Ligája csoportkörét – szintén a Bayern München, és ezúttal az Internazionale előzte meg őket a kvartettben –, így újra jöhetett az Európa-liga. Ott aztán a sorsolás sem kedvezett a katalánok számára: rögtön a nyolcaddöntőbe jutásért zajló párharcban a tradíciók alapján akár a sorozat döntőjének beillő párosításban a Manchester Uniteddel csaptak össze, és estek ki a nemzetközi kupaporondról. Két év, két kudarcba fulladt európai szereplés, amelynek súlyosságát még hazai sikerekkel sem tudták ellensúlyozni. 

Sőt, ha kizárólag a nemzetközi porondot nézzük, ínséges évek állnak a Barcelona mögött, utolsó Bajnokok Ligája-beli egyenes kieséses mérkőzésük az emlékezetes, 8–2-re elveszített elődöntő volt, míg a trófeát utoljára nyolc évvel ezelőtt, Berlinben emelhették fel a katalánok. 

Lionel Messi 2021-es távozás óta egy Spanyol Szuperkupa-trófea és most a bajnoki cím került a tarsolyukba. Mit ne mondjunk, nem ehhez szokhattak a barcelonai drukkerek.

Az élsportban természetesen nem lehet mindig nyerni, és aligha számított arra bárki még a Barcelona fanatikusai közül is, hogy Xavi Hernández irányításával az újabb átmeneti időszakát élő csapat rögtön a 2008 és 2012 közötti önmagát fogja idézni. Akkor Josep Guardiolával a kispadon évekig uralták nemcsak a spanyol, hanem a nemzetközi klubfutballt is. Egyebek mellett két Bajnokok Ligája-címet és három bajnokságot nyertek. De joggal merülhet fel a vezetőkben és a szurkolókban a kérdés: tényleg Xavi Hernández-e a legalkalmasabb tréner a Barcelona kispadjára?

Őrületes fizetések – a „semmiért”?

Az előbb már átvettük, mit alakított a Barcelona a hazai és nemzetközi színtéren, mióta a klublegenda irányítja a csapatot, de nem mehetünk el amellett sem, hogy milyen anyagi körülmények között vette át a csapat irányítását. Mint ismert, a Barcelona rosszul felmért vagy inkább beosztott költekezésének és a hatalmas, játékosainak utalt bérei miatt évek óta rendkívül bizonytalan anyagi helyzetben kénytelen működni. Ennek következtében már az is problémaként jelentkezett a közelmúltban, hogy új játékosaikat regisztrálják a ligánál. Másfél éve Ferrán Torres regisztrálásával adódtak ilyen adminisztratív gondok, azonban a spanyol játékost végül sikerült a csapat kötelékében tartani. Idén az új csillag, a most zajló idény felfedezettjének, Gavinak a jövője vált kérdéssé, mivel a 18 éves csillag szerződését nem tudták profi kontraktusként elkönyvelni, pont a túllépett fizetési határ miatt.

És itt nem kizárólag ezekről az esetekről van szó, hanem a hatalmas adósságról is, amelyet többek között a korábbi klubelnök, Josep Bartomeu ténykedése alatt halmozott fel a klub. Ott tartunk a történetben, hogy új igazolásokról egyelőre álmodni sem mernek, az elsődleges problémát pedig leginkább az okozza, hogyan tartsák a klubnál jelenlegi labdarúgóikat. 

A lejáró szerződések miatt így többek között a csapat egyik kulcsjátékosa, Ousmané Dembélé jövője is a levegőben lóg. A francia sztár fizetésemelést szeretne új kontraktusa mellé, amit érthető okokból nem tud megadni a klub. A szélsővel kapcsolatban ki kell emelni, hogy amikor már érződött a baj komolysága, a pandémia után, bő egy-másfél évvel ezelőtt, a klubvezetés azonnal fizetéscsökkentést kezdeményezett a játékosoknál. Azonban a keret jól beárazott emberei közül egyedül Dembélével csak nem jutott dűlőre, majdnem szakítás lett a dologból. A francia légiós aztán tavaly tavasszal végre húzóembernek bizonyult – régóta vártak a sokszor sérült támadótól hasonlóan kiegyensúlyozott és folyamatos jó teljesítményt –, így végül a viharos előzmények ellenére is maradhatott. Viszont most újfent az a hír járja, hogy Dembélé nyáron mégis elhagyja a Barcelonát. 

Ezen a ponton térhetünk ki Lionel Messi esetleges visszatérésére, amelyről már jó ideje pletykál a világsajtó. Xavi Hernández személyesen tartja a kapcsolatot a hétszeres aranylabdás sztárral, és úgy hírlik, Messi is egyértelműen nyitott lenne a visszatérésre, kiemelt célja, hogy továbbra is Európában futballozzon. Egyelőre azt azonban nem látni, hogyan tudná kigazdálkodni a klub Messi nem kevés fizetését. Erre hozott fel egy esetleges megoldást Javier Tebas, a spanyol labdarúgó-élvonal elnöke, aki kifejtette: súlyos árat fizethet Messi visszatéréséért a Barcelona. Lévén több kulcsjátékosától kénytelen lenne megválni ennek érdekében, de véleménye szerint a klub meghozza ezt a döntést, és több játékosát beáldozza az argentin játékjogáért.

Ha a Barcelona valóban szerződtetni fogja Messit, akkor elmondhatom, hogy egészen biztosan kevesebb lesz a fizetése, mint Párizsban. Az argentin világsztár visszatérésének feltétele továbbá az is, hogy a Barcelonának több játékosától meg kell válnia annak érdekében, hogy helyet szorítsanak Messi bérének. Úgy gondolom, hogy ezt a katalán csapat meg is teszi. A távozókért komoly összeget gyűjthet, így hozhatja helyzetbe magát Messivel

– fogalmazott Javier Tebas. Amíg Barcelonában nagy erőkkel számolgatnak, a szaúdi al-Hilal közben már bejelentkezett Messinél egy őrületes kontraktussal. Évente 400 millió eurós fizetéssel kecsegtetik, amivel a spanyol klub képtelen felvenni a versenyt. Az utóbbi időben több hír szólt már arról, hogy Messi igazolását Szaúd-Arábiába leütötték, amit azonban az argentin játékos menedzsmentje cáfolt, és leszögezte: amíg tart az idény, egészen biztosan nem egyeznek meg egy csapattal sem.

Nos, de elkanyarodva Messi helyzetétől, a klubnak még hosszú évekig fejfájást okozhatnak a felelőtlenül lekötött, hatalmas fizetésekről szóló szerződések. Így történhet meg az, hogy a sokkal jobb teljesítményre prognosztizált Frenkie de Jong heti szinten több mint 500 ezer eurót tehet zsebre, míg például a még mindig csak 20 éves, de a bőven az elvártnál rosszabbul teljesítő, sorozatos sérülése miatt gyakran kieső Ansu Fati heti keresete is majdnem eléri a 300 ezer eurót.

És akkor még ott van a Camp Nou felújítása, amelyre másfél milliárd támogatást kapott a klub, ezt az összeget pedig 24 éven belül köteles visszafizetni. A tervek szerint a munkálatok már a jelenlegi szezonban elkezdődnek, és 2026-ig befejeződnek, amely alatt a csapat két szezont otthonától távol kell töltenie. Ez idő alatt az albérlet is kiadást jelentene, miközben a bevételi oldalon a mostaninál lényegesen kisebb tétel jelentkezhet az ideiglenes otthon kisebb nézőtéri kapacitása miatt. A felújítással egy időben a jelenleg 99 ezer férőhelyes létesítményt nagyjából 105 ezresre bővítenék. 

Se Busquets, se Piqué – ki lesz a vezér?

A héten vált hivatalossá, hogy Sergio Busquets, a Barcelona csapatkapitánya az idény végén elhagyja a csapatot, esetében egy tengerentúli levezetés azért még kinéz. A katalánok azonban nem csak egy kiváló középpályást veszítenek, hanem a csapat meghatározó személyiségét és vezérét. Busquets a Barcelona színeiben eddig 719 tétmeccsen lépett pályára, nála többször csak Xavi (767) és Messi (778) futballozott gránátvörös-kékben. Pályafutása során 32 trófeát nyert a klubbal, kilencszer volt spanyol bajnok és háromszor ünnepelhetett Bajnokok Ligája-sikert.

Nem egyedül a 34 éves karmester visszavonulása sújtja a katalánokat: 2022 novemberében, tehát szezon közben hagyott fel a profi futballal Gerard Piqué, aki hosszú évekig a védelem meghatározó alakja volt. Igaz, az utóbbi időkben már nem pályán nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, hanem feleségéhez való hűtlenségével és az azt követő válással került a bulvárlapok címlapjára, de kellő témát szolgáltatott azzal is, ahogy üzletemberként vállalt szerepet a sportvilág több részében. Kétségtelen azonban, hogy távozásával egy másik meghatározó személyiséget veszített el az öltöző. Ennek kapcsán az egyik legnagyobb kérdés lehet a közeljövőben: ki veheti át a vezéregyéniséggel járó szerepet? Mert szinte mindent lehet mondani a mostani keretre, csak azt nem, hogy több tapasztalt játékossal bírna.

A Barcelona játékosállományának átlagéletkora 25,5 év, amelybe még beletartozik Busquets is, szóval távozásával tovább fog fiatalodni a brigád. Ezzel egyébként olyan sok probléma nem lenne, mivel hemzsegnek a csapatban a tehetséges fiatalok, elég csak a középpályán szorgoskodó két zsenit, Pedrit és Gavit említeni, de akármennyire nagy potenciállal bírnak az ifjú titánok, kellő nemzetközi rutinnal még közel sem rendelkeznek.

A keret legidősebb tagjai így a 34 esztendős Robert Lewandowski és a vele egyidős Jordi Alba, míg a kapuban az a Marc-André Ter Stegen áll 31 esztendejével, aki idén valósággal bebetonozta a kapuját, és rekordalacsony számú gólt kapott a Barcelona. Ennek ellenére nagy kérdés, ki lehet a következő vezéregyénisége a csapatnak, aki az öltözőben és a pályán egyaránt kapitány lehet.

Érdekesség egyébként, hogy Xavi Hernández taktikáját sokáig bírálták, mivel a spanyol mester a támadójátékot részesítette előnyben, és a védekezésre helyezett kevesebb hangsúlyt. Ennek ellenére a kritikákkal szemben – amelyet már az ő ténykedése előtt is megkapott azért az együttes – a Barcelona pontosan a kiváló és hatékony védekezésének köszönheti a bajnoki címét, mintsem a több sebből vérző támadójátékának. Az előbb már említettük, hogy Ter Stegen szezon végi rekordot sejtető, rendkívül kevés gólt kapott eddig, ami számszerűsítve annyit jelent, hogy 34 bajnoki meccsen mindössze 13 alkalommal zörgették meg a katalánok hálóját. Az előző idényben ez a mutató közel a triplája volt!

Hatalmas reménységnek indult

Kérdőjelek övezik még továbbá Ansu Fati jövőjét is a klubnál, és nem csak őrületes fizetése miatt, amelyet ha pályán mutatott teljesítményéhez mérünk, finoman szólva is túlfizetett a Barcelona fiatalja. Pedig nagyon kecsegtetően indult a még mindig csak 20 éves játékos karrierje katalán színekben, konkrétan az új Lionel Messinek kiáltották ki. Ennek megfelelően megörökölte az argentin legendás, 10-es mezszámát, de egyelőre úgy tűnik, ezek a feltételezések vele kapcsolatban inkább tehernek tűnnek számára, mintsem további motivációnak.

2021 januárjában, mindössze 18 évesen már 80 millió euróra taksálták piaci értékét, azonban súlyos sérüléseket szenvedett az elmúlt időben. De bevethető fizikai állapotban sem sikerült maradandót alkotnia a pályán, és viszonylag hamar kiesett, mert ismét megsérült. Így egyre inkább kezdenek szertefoszlani a vele kapcsolatos reményei a Barcelona-szurkolóknak.

Az idei szezonban a kezdőcsapatba is nehezen, vagy egyáltalán nem tudta beverekedni magát, a mérkőzések mindössze 33 százalékban volt a kezdő tizenegy tagja. 31 bajnoki mérkőzésen egyelőre négy gólt és négy gólpasszt jegyzett. Amennyire korábban benne látták a Barcelona nagybetűs jövőjét, egyre inkább azok a hangok kezdenek teret nyerni vele kapcsolatban, hogy csak egy újabb nagy reménység, aki nem váltja majd be a hozzá fűzött reményeket, amire képességei alapján hivatott lenne. Okkal tartanak tőle, hogy akár Bojan Krkic útján végezheti. 

Egy dolog biztos, a Barcelona a 2018–2019-es szezon óta első alkalommal ült fel újra Spanyolország trónjára, de ettől függetlenül nem tekinthetnek a legderűsebben a jövőre. Rendkívül tehetséges keretük van, Pedrit már most 100, míg Gavit 90 millióra taksálják, anyagi helyzetük viszont komoly korlátokat szabhat előrelépésükben. Továbbá az is megfontolandó, hogy tényleg Xavival a kispadon képzelik-e el a jövőt hosszú távon, mivel eddig nem kifejezetten mondható sikeresnek a katalán klublegenda regnálása, bajnoki cím ide vagy oda.

Mert azért hozzá kell tenni, hogy természetesen magabiztosan és hatékony védelmének köszönhetően lett bajnok a Barca, de közel sem lett volna ez olyan egyértelmű, ha a Real Madrid nem veszít sorozatban értékes pontokat nála sokkal gyengébb ellenfelek ellen.

Viszont hatalmas változás állhat be a klubnál, ha valamilyen csoda folytán Lionel Messi visszatérne a katalán fővárosba. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok