Index Vakbarát Hírportál

Két perc kellett Szoboszlai beállása után, fordított és végül nyert Linzben a Liverpool

2023. szeptember 21., csütörtök 20:37

A Liverpool 3–1-re legyőzte a LASK Linzet a labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában: az angol együttes egygólos hátrányból fordított az osztrák csapat otthonában. Szoboszlai Dominik ezúttal egyórányi pihenőt kapott, és a meccs utolsó harmadára lépett pályára.

Megszakadt Szoboszlai Dominik nagy sorozata, de mindez valahol borítékolható volt. A magyar válogatott középpályás – a hétvégi Wolverhampton elleni Premier League-meccsen az első perctől pályára lépett a csapat mind a tizenegy tagjához hasonlóan – kimaradt a LASK Linz elleni Európa-liga-mérkőzés kezdőjéből. Azaz tétmeccsen most először kellett a kispadon helyet foglalnia a nyáron Lipcséből igazolt nyolcasnak.

A házigazda osztrákok ellenben nem takarékoskodtak, a hét forduló után a Bundesliga 3. helyén álló linziek összeállítása mindössze egy helyen változott a Klagenfurt otthonában 3–1-re megnyert szombati bajnokihoz képest. Ez is taktikai jellegűnek tűnt az első percek alapján, hiszen míg a hétvégén négyvédős rendszerben, a jobb bekk George Bellóval állt fel az együttes, addig ezúttal a bal oldali szárnyvédő, Rene Renner kapott bizonyítási lehetőséget egy 3–4–3-as alapformációban. 

A Liverpoolnak hét év elteltével volt ismét jelenése a második számú európai kupasorozatban, miután a Premier League előző kiírásában nem tudott az első négy közé kerülni. Jegyezzük meg, hogy a legutóbbi alkalommal egészen a döntőig jutott az El-ben – ami idén is a csapat céljai között szerepel, miként azt korábban Szoboszlai is kijelentette.

A LASK bátran kezdett, az első percekben magasan letámadva igyekezett meglepni az ellenfelét, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani a házigazda. A lendület öt perc után apadni látszott, ahogyan azt várni lehetett, a Liverpool átvette a kezdeményezést, és Ben Doak, majd Konsztantinosz Cimikasz beadása után igyekezett veszélyeztetni – utóbbinál Virgil van Dijk járt közel fejjel a gólszerzéshez. Amire azonban nem számíthattak túl sokan, az az, hogy a 14. percben a vendégvédelem csúnyán megeszi a Linz faék egyszerűségű szögletkombinációját, és Sacha Horvath beívelése után Florian Flecker 17 méterről eleresztett lövésével megszerzi a vezetést a Linz (1–0)! Az Alissont helyettesítő Caoimhin Kellehernek esélye sem volt a hárításra, de az első számú posztfelelős brazilnak sem lett volna...

Az egygólos hátrány azonban idén a Liverpoolnak olyan közeli ismerős, mint szerencsésebb kollégistának a saját édesanyja arca: csaknem minden hétvégén látja. A PL első öt fordulójában négyszer is hátrányba került, ki mégsem kapott a Klopp-csapat, háromszor fordított, egy bajnokit pedig döntetlenre mentett. A hátrányból gyűjtött tíz ponttal az öt topliga legnagyobb „feltámadója” eddig ebben a szezonban a Pool (a Real Madridot megelőzve).

Még a szünet előtt adódott is két nagy helyzete Darwin Núneznek, ám Tobias Lawal – különösen a második, rendkívül közelről érkező fejesnél – nagyot védett. Fordulás után aztán már az egyenlítés is összejött az uruguayi csatárnak. A Luis Díaz által kiharcolt tizenegyest bombázta a kapu jobb oldalába, hiába érezte az irányt ennél is az osztrák kapus (1–1).

Már az egyenlítés után, az utolsó 30 percre fordulva érkezett a pályára – harmadmagával – Szoboszlai. Nem sokkal később megszületett a második liverpooli gól is, Ryan Gravenberch centerezéséből a középen mindenkit állva hagyó Díaz vágta átvétel nélkül, hat méterről Lawal „szemei közé”, így pedig a kapuba a labdát (1–2).

A hajrában Szoboszlainak Harvey Elliott, majd Mohamed Szalah felé is volt egy-egy remek labdája, ám ezekből nem született gól. Ahogyan a hajrában Núnez-, majd egy újabb Elliott-lövés után sem. Nem úgy a 88. percben az egyiptomi támadó tizenhatoson belüli szólójából, három csel után alig három méterről – a kapus lábai között – pöckölve a gólvonalon túlra a labdát (1–3). Így aztán az utolsó percekre, kissé lehiggadva, az első órát szinte végigvicsorgó Klopp is leülhetett a kispadra...

A Liverpool a második félidei teljesítményével begyűjtötte a három pontot, azaz a csapat tekintélyt parancsoló sorozata Ausztriában is folytatódott: az ellenfélnek ötödször is kevés volt egy góllal vezetnie a Vörösök ellen ebben az idényben.

A csoport másik mérkőzésén a Toulouse 1–1-es döntetlent játszott az Union Saint-Gilloise otthonában.

Az esti mérkőzésekről, közte Sallai Roland góljáról ide kattintva olvashat!

LABDARÚGÁS

Európa-liga, csoportkör, 1. forduló

E csoport
LASK Linz (osztrák)–Liverpool (angol) 1–3 (1–0)
gólszerzők: Flecker 14., ill. Núnez 56. – 11-esből, L. Díaz 63., Szalah 88.Union Saint-Gilloise (belga)–Toulouse FC (francia) 1–1 (0–1)

F csoport
Stade Rennes (francia)–Makkabi Haifa (izraeli) 3–0 (2–0)
Panathinaikosz (görög)–Villarreal (spanyol) 2–0 (1–0)

G csoport
Servette FC (svájci)–Slavia Praha (cseh) 0–2 (0–1)
Sheriff Tiraspol (moldovai)–AS Roma (olasz) 1–2 (0–1)

H csoport
Bayer Leverkusen (német)–BK Häcken (svéd) 4–0 (2–0)
Qarabag FK (azeri)–Molde FK (norvég)1–0 (0–0)

A csoport:
West Ham United (angol)–Topolya SC (szerbiai) 3–1 (0–0)
Olympiakosz (görög)–SC Freiburg (német) 2–3 (1–2)

B csoport:
AFC Ajax (holland)–Olympique Marseille (francia) 3–3 (2–2)
Brighton (angol)–AEK Athén (görög) 2–3 (1–2)

C csoport:
Sparta Praha (cseh)–Arisz Limasszol (ciprusi) 3–2 (2–1)
Rangers FC (skót)–Real Betis (spanyol) 1–0 (0–0)

D csoport:
Atalanta (olasz)–Raków Czestochowa (lengyel) 2–0 (0–0)
Sturm Graz (osztrák)–Sporting CP (portugál) 1–2 (0–0)

(Borítókép: Andrew Powell / Liverpool FC / Getty Images)

Rovatok