Index Vakbarát Hírportál

Rangadónak indult az MTK–FTC, aztán tanár–diák lett, nem örök

2023. szeptember 30., szombat 18:56

A címvédő Ferencváros 6–1-re győzött az MTK Budapest otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójának rangadóján szombaton. A találkozón védelmi hibából a hazaiak szereztek vezetést, de a vendégek még a szünet előtt fordítottak, a fordulást követően pedig gyorsan eldöntötték a meccset, amelynek a vége kiütés lett. Az FTC így a következő fordulót is az élen várhatja, mindezt úgy, hogy közvetlen riválisainál kevesebb meccset játszott.

A hazaiak és a vendégek is remek formában várták a két csapat 222. örökrangadóját: a kék-fehérek, valamint a zöld-fehérek egyaránt megnyerték a legutóbbi négy bajnoki mérkőzésüket, így fordulhatott elő, hogy előbbi 14 ponttal a tabella második, utóbbi 15 ponttal annak éllovasaként készülhetett a csatára. Viszont szombaton, tökéletes futballidőben az Új Hidegkuti Nándor Stadionban már nem így nézett ki a tabella: a Paks ugyanis kora délutáni győzelmével előzött (17 pont), és élre állt.

A bajnoki címvédő, az OTP Bank Ligában 2019 óta trónon lévő Ferencvárosnak ugyanakkor a közelmúltban kevés sikerélményben volt része az MTK ellen. A legutóbbi idényben másodosztályú, Hungária körúti együttes a két rivális legutóbbi négy találkozóján veretlen maradt, három döntetlent követően 2022 májusában a Groupama Arénában nyert. Az az eredmény azonban nem osztott-szorzott: az FTC már bajnok volt, az MTK pedig azzal a három ponttal is búcsúzott.

Az MTK vezetőedzője, Horváth Dávid a Demjén – Hej, Kádár, Bobál D. – Kovács M., Kata, Khaly Thiam, Kosznovszky, Antonov – Németh K., Bognár csapatnak szavazott bizalmat a kezdésnél, míg a ferencvárosi oldalon kollégája, Dejan Sztankovics a sorozatban aratott ötödik győzelem reményében a Dibusz – Makreckis, Wingo, Abena, Ramírez – Sigér – Marquinhos, Abu Fani, Ben Romdán, Zachariassen – Varga B. tizenegyre voksolt.

Előny a hazaiaknál, fordítás a vendégeknél

A vendégek léptek fel támadólag, az első helyzetüket a 3. percben dolgozták ki, majd újabb kimaradt lehetőséget követően a 11. percben Varga Barnabás átemelését a léc mentette.

Helyzetek az egyik, gól viszont a másik oldalon! A 13. percben középen Sigér vesztett el egy párharcot, Bognár így rögtön ziccerben vihette a labdát, és a rutinos támadó középpályás nem kegyelmezett: a kiszolgáltatott Dibusz mellett a kapu bal oldalába helyezett (1–0).

A vendégcsapat játéka nem esett szét, változatlanul kezdeményezett, és bő tíz perccel később egyenlített. A 23. percben Abu Fani – aki a szezonban eddig sem spórolt a gólpasszokkal – ívelt a balösszekötő helyéről keresztbe a kapu elé, a labda átszállt az MTK belső védőin, Varga azonban jó ütemben bújt ki, és előrevetődve védhetetlenül fejelt a kapu jobb oldalába (1–1).

Amíg a mezőnyben egyenlő erők csatáztak egymással, és a labdát sikerült mindkét félnek eljuttatni az ellenfél tizenhatosáig, a kapuk már nem forogtak veszélyben. Egészen a 41. percig, akkor Ben Romdan hámozta át magát két védőn, a labda némi szerencsével megjátszható lett számára, így az alapvonalról laposan centerezett, a szemfüles Marquinhos pedig közelről a kapuba pörgetett (1–2).

A fordulás után a Fradi nem hagyott nyitott kérdést

A szünetben kettőt cserélt az MTK – Némethet Stieber, míg Antonovot Kovács P. váltotta –, a változtatás indokolt volt, tekintve, hogy a hazaiak erőtlen, kapura veszélytelen támadójátékot produkáltak az első felvonásban. Góljukat is ferencvárosi egyéni hiba előzte meg, nem kidolgozott akcióból született. A második játékrész a vendégek erőteljes rohamaival vette kezdetét,

a Fradi játékosai a labdás és labda nélküli játék gyorsaságát tekintve egy szinttel riválisuk felett voltak.

Miként hangerőben az MTK-szimpatizánsoknál szűkebb létszámú vendégtábor is.

Ilyen kezdés után az 55. percben megérdemelten nőtt a különbség: a bizonytalankodó MTK-védelem asszisztálása mellett a középre húzódott Marquinhos küzdött harcosan a labdáért, jutalma ziccer lett, amit aztán higgadtan értékesített (1–3).

A 63. percben újabb vendéggólt láthatott a publikum, nem is akármilyent! A belső védő Wingo saját térfelén szerzett labdát jó ütemű megelőző szereléssel, majd a pálya középső részén nyílegyenesen nagy sprintbe kezdett. Mivel nem akadt ellenfél, aki megállítsa, és társ se nagyon, akivel összejátszhatott volna, a kaputól 25 méterre gondolt egy merészet: lövésre szánta el magát. A védő labdája védhetetlenül vágódott a bal felsőbe (1–4).

Háromgólos hátrányban a Ferencváros picit visszavett a tempóból, ezt kihasználva fölénybe került az MTK, de a vendégvédelem még az előtt megszűrte és hatástalanította a hazai akciókat, hogy azokból gólveszély alakult volna ki. A 72. percben ferencvárosi labdatartást „ollézással” nyugtázott a vendégtábor, miközben Sztankovics az oldalvonalnál egymás után hívta cseréit. Elérkezett a frissítés ideje, a 78. percben aztán három helyen változtatott.

A 83. percben azért Dibusz még bemutatott egy bravúrt, társai meg slusszpoénként az ötödik gólt is összehozták. A 86. percben Besic átlövése a jobb kapufáról pattant vissza középre, ott Abu Fani első próbálkozását bravúrral még mentette Demjén, a középpályás ismétlésével szemben azonban már tehetetlen volt a hazai kapus (1–5).

És még ezzel sem volt vége akkor sem! A 92. percben Civic bal oldali beadására a hozzá hasonlóan szintén csereként pályára lépett center, Pesics érkezett ellenállhatatlanul, és a védők sűrűjéből egyből a hazai kapuba lőtt (1–6), K.O.!

A bajnoki szezonban ezzel a Paks és a ZTE után az MTK is hat gólt kapott az FTC-től.

A Ferencváros legközelebb csütörtökön az Európa-konferencialigában lép pályára. A sorozat főtábláján hazai győzelemmel kezdő zöld-fehér együttes a csoportfavorit Fiorentina vendége lesz.

A 21 órakor kezdődő mérkőzésről lapunk élő szöveges tudósítással, valamint helyszíni összefoglalóval számol be.

OTP Bank Liga, 8. forduló

(Borítókép: Kata Mihály, az MTK játékosa (b2) és a ferencvárosi Sigér Dávid (b3) a labdarúgó OTP Bank Liga 8. fordulójában játszott MTK Budapest–Ferencvárosi TC-mérkőzésen a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2023. szeptember 30-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok