Index Vakbarát Hírportál

A belgiumi rangadó után is veretlen maradt csoportjában a Ferencváros

2023. október 26., csütörtök 22:54

Az Európa-konferencialiga csoportkörének feléhez érve is veretlen maradt a Ferencváros, a magyar bajnok gól nélküli döntetlenre végzett a ráadásban megfogyatkozó Genk otthonában. A csoport másik meccsén a Fiorentina gálázott, és jobb gólkülönbségével mindkét gárdát megelőzte.

Szinte ugyanúgy kezdte az Európa-konferencialigát a két csapat, a Genk és a Ferencváros is legyőzte a Csukaricskit, a Fiorentinával pedig 2–2-es döntetlent játszott. A különbség mindössze annyi, hogy a magyar bajnok 3–1-re verte a szerb csapatot, míg a belga együttes 2–0-ra, így több rúgott gólja miatt a Fradi állt jobban a mérkőzés előtt.

A Genk – a Ferencvároshoz hasonlóan – a Bajnokok Ligája selejtezőjéből indulva kötött ki a harmadik számú európai kupasorozatban. A BL-ben a svájci Servette tizenegyesekkel búcsúztatta a Genket, az Európa-ligában pedig az Olympiakosz bizonyult túl erősnek. A konferencialigában a török Adana Demirspor ellen újabb tizenegyespárbaj következett, ám ezúttal a belgák kerültek ki győztesen belőle – méghozzá úgy, hogy mind az ötször betaláltak a tizenegyespontról. A Ferencváros útját végigkövettük mi is, ide kattintva keresheti vissza a korábbi meccseket.

A belgák erősségeiről, gyengeségeiről, formájáról ebben a cikkünkben mélyültünk el!

Lassú kezdés után egy nagy Sigér-helyzet itt, egy Paintsil-kapufa ott, gól nélkül fordultak a felek

Óriási érvágást jelentett a Ferencváros számára, hogy legjobb csatára, a 19 tétmeccsen 17 gólt és hét gólpasszt jegyző Varga Barnabás sérülés miatt el sem utazott Belgiumba, sőt, kiderült, több hónapra kidőlt.

Helyére Alekszandar Pesics került Dejan Sztankovics vezetőedző kezdőcsapatába, amely így festett:

Dibusz – Botka, S. Mmaee, I. Cissé, Ramírez – Sigér, Makreckis – Zachariassen, Abu Fani, Marquinhos – Pesics.

Hűvös időben, magas páratartalom mellett kezdődött az összecsapás, de nem a nedves légtömeg, hanem a pirotechnikai előadás miatt kellett a második percben félbeszakítani kis időre a játékot, hogy javuljanak a látási körülmények.

A meccsen a papírformának megfelelően a belgák kezdtek aktívabban, és a nyolcadik percben egy szabadrúgás után a 18 éves Christopher Bonsu Baah tüzelt a büntetőterületen kívülről kapura, pontosabban a fölé.

Ezt követően kiegyenlítődött a játék, kaput eltaláló lövésre pedig a 26. percig kellett várni, Marquinhos lapos próbálkozása azért nem okozott gondot Maarten Vandevoordtnak.

Az első fél óra végén viszont már bravúrt kellett bemutatnia a belgák kapusának, egy belöbbölt Mohammad Abu Fani-szabadrúgás után Sigér Dávid került ziccerbe, de nem tudott Vandevoordt mellett a kapuba lőni.

Nem sokkal később a Fradi korábbi szélsője, Joseph Paintsil próbálta kapura emelni, ám a védelem blokkolni tudott, majd Andi Zeqiri fejelt kapufát, viszont akkora lökés előzte meg a jelenetet, hogy Dibusz Dénesnek mozdulnia sem kellett, egyértelmű volt a szabadrúgás ténye.

A 42. percben viszont megköszönhettük a hazai kapufának a védést, Paintsil lövése ezúttal eljutott a kapuig, viszont Dibuszt kisegítette a léc.

Az utolsó percek hazai fölénnyel és Botka Endre második sárga határán történő jelenetével telt, de sem gólt, sem piros lapot nem láthatott az első félidőben a közönség.

Genk-fölényre Fradi-kapufa volt a válasz, gól viszont nem esett

A folytatás előtt jött is a csere, Botka helyére érkezett Mohamed Ben Romdan, pontosabban ő ment fel szűrőbe, és onnan a várakozásoknak megfelelően Cebrails Makreckis lépett vissza jobbhátvédnek, miközben középen a megsérülő Ibrahim Cissét Myenty Abena váltotta.

A játék ezzel együtt sem javult fel, nem sokkal később Zeqiri került nagy helyzetbe, szerencsére épp Dibusz kezébe csúsztatta a labdát, majd blokkolták a következő lehetőségét.

Egy óra játékhoz érve Kristoffer Zachariassen lépett ki ziccerben, de a kapuson és védőjén nem tudta átverekedni a labdát végül – amúgy ha ezt sikerrel teszi, sem számít, mert lesről indult.

Nagyon is számított viszont a 61. percben Dibusz védése, Painstil újabb lehetőségénél bravúrral őrizte meg a kapuját a belga vezetéstől.

A második játékrész derekán Zachariassen helyére Owusu érkezett, aki rögvest helyzetbe is került, ugyanakkor nem találta el a bal felső sarkot.

Jött azután Lisztes Krisztián is, de hiába az ígéretesnek induló beadása, inkább a túloldalon volt helyzet, Samy Mmaee és Dibusz is hatástalanítani tudta a genki próbálkozásokat.

Az utolsó tíz perchez érve a Fradi is megvillant, előbb Abu Fani lövését hárította a kapus, majd Owusu találta el közelről a kapufát.

A 93. percben videózás után megfogyatkozott a Genk, Tolu Arokodare sárga helyett piros lapot kapott, az eredmény viszont már nem változott.

A csoport másik mérkőzésén a Fiorentina fél óra alatt kiütötte az ezt követően emberhátrányba is kerülő Csukaricskit, 6–0-s sikerével átvette a vezetést jobb gólkülönbségének köszönhetően.

Folytatás két hét múlva, ellentétes pályaválasztásokkal.

Európa-konferencialiga, F csoport, 3. forduló

Genk (belga)–Ferencvárosi TC 0–0
Genk, Cegeka Arena, 10 000 néző. V: Sztavrev (északmacedón)
Genk: Vandevoordt – Munoz, McKenzie, Cuesta, Ateaga – Paintsil (el-Hadzs, 89.), Galarza, Heynen, el-Hannusz – Bonsu Baah (Sor, 75.), Zeqiri (Arokadare, 75.). Vezetőedző: Wouter Vrancken
Ferencváros: Dibusz – Botka (Ben Romdan, a szünetben), S. Mmaee, I. Cissé (Abena, a szünetben), Ramírez (Pászka, 82.) – Sigér, Makreckis – Zachariassen (Owusu, 65.), Abu Fani, Marquinhos – Pesics (Lisztes, 73.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Kiállítva: Tolu Arokodare (93., Genk)

A csoport másik mérkőzésén
Fiorentina (olasz) – Csukaricski (szerb) 6–0 (Beltrán 6., 10., Ikone 29.. Sottil 65., Martínez Quarta 73., M. López 83.)
Kiállítva: L. Szubotics (36., Csukaricski)

A csoport állása
1. Fiorentina 3 1 2 10–4 6 5
2. Ferencváros 3 1 2 5–3 2 5
3. Genk 3 1 2 4–2 2 5
4. Csukaricski 3 3 1–11 −10 0

Korábbi eredmények
1. forduló
Genk (belga)–Fiorentina (olasz) 2–2
Ferencváros–Csukaricski (szerb) 3–1

2. forduló
Fiorentina (olasz)–Ferencváros 2–2
Csukaricski (szerb)–Genk (belga) 0–2

(Borítókép: A ferencvárosi Aleksandar Pesic (k), valamint Matias Galarza (b) és Bryan Heynen, a belga csapat játékosai a labdarúgó-konferencialiga csoportkör harmadik fordulójában játszott Genk–Ferencvárosi TC-mérkőzésen a genki Cegeka Arénában 2023. október 26-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok