Index Vakbarát Hírportál

Eltiltották az edzésektől, CR-t bálványozta, majdnem feladta – így lett Szoboszlaiból 70 millió eurós sztár

2023. november 23., csütörtök 12:25

Az angol élvonalbeli labdarúgóliga a Premier League Stories aktuális részében Szoboszlai Dominik eddigi pályafutásáról készített dokumentumfilmet, amelyben szót kaptak a kezdetek, az edzéstől való eltiltás és Cristiano Ronaldo bálványozása is.

A PL Stories rendkívül igényes és szórakoztató, nagyjából 30 perces epizódokban a Premier League stábja a liga legismertebb és legnépszerűbb játékosait, edzőit vagy csapatait mutatja be nézőinek eddig nem látott vagy kevésbé ismert oldaláról. 

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a nyáron váltott a Premier League-ben szereplő Liverpool mezére, miután a patinás klub 70 millió eurót fizetett ki érte az RB Leipzignek. A nyolcas mez kiválasztásával kapcsolatban elmondta, hogy kedveli a számot, ugyanakkor külön érdekes, hogy pont a nagy előd Steven Gerrard szavai is megtalálhatók az egyik tetoválásán.

„Egyszer azt mondta, hogy a tehetséget Isten adja neked, de elkötelezettség és kemény munka nélkül ez mit sem ér, ez pedig nagyon megragadt bennem, mert én is így gondolom” – kezdi cikkében a PL Storiest bemutató Optus Sport.

Amit a Premier League-nézők láthattak, amikor Szoboszlait nézték, az egy remek igazolás a Liverpoolnak, az idény egyik legjobb játékosa, és egy sztár, aki kivezette Magyarországot az Európa-bajnokságra.

A háttérben ugyanakkor tökéletesen érvényesülnek Gerrard szavai a kemény munkáról és elkötelezettségről.

Mindennap mentem gyakorolni édesapámmal, aki az edzőm is volt. Hároméves koromtól, amíg hét-nyolc éves nem lettem, mindennap edzettem a csapattal, edzettem a fiatal és az idősebb játékosokkal, aztán mentem haza. A probléma az, hogy csak a foci volt nekem, semmi más” – emlékezett vissza a kezdetekre.

Szoboszlai Zsolt két barátjával alapította a csapatot, amelyben a gyerekeik is játszottak, de Dominik sohasem részesült semmiféle különleges elbánásban, sőt valójában pont az ellenkezője történt.

„Mindig keményebb volt velem, mint a többiekkel. Sokkal keményebb. Sokszor a többi szülő is nézte, hogy »miért vagy ennyire kemény vele?«.  Amikor gyerek voltam, ugyanezt kérdeztem magamtól. Miért ilyen kemény velem? Ugyanolyan vagyok, mint a többi gyerek, ugyanazt csinálom, nem rontottam el semmit.

Mindig azt akarta, hogy a legjobb legyek, jobb a társaknál, több náluk, és ezért viselkedett velem így. Viszont amikor gyerek vagy, nem gondolsz ilyenekre.”

A kis pályát, amin a csapat edzett, egy egyméteres fal vette körül egy be- és kijárattal. Szoboszlai gyakran ugrotta át ezt a falat ahelyett, hogy a kaput használta volna, a büntetés pedig mindig ugyanaz volt:

ki zárták az edzésről – méghozzá saját édesapja tette ezt.

Csak amikor az ő korosztályának az edzése véget ért, társai elhagyták a pályát, és megérkeztek az idősebbek, akkor engedte őt újra edzeni az édesapja.

„Az egész a határok teszteléséről szólt – mondta Szoboszlai Zsolt. – Mindig próbálta csak megúszni a dolgokat, ez viszont motiválta őt.”

A válogatott csapatkapitánya 17 évesen került a Red Bull Salzburghoz, távol a barátaitól és családjától, egy olyan országban, amelynek a nyelvét nem beszélte. Hiányolta az otthont és azt az egyméteres fallal határolt kis pályát.

„Nem volt könnyű. Nem beszéltem sem angolul, sem németül, egyedül voltam a barátaim, családom és minden ismerősöm nélkül. Ha külföldről érkezel, akkor persze segítenek, de nem vagy egy közülük.

Voltak olyan napok Salzburgban, amikor úgy gondoltam, hogy szükségem van nekem erre?”

Fel is hívta édesapját, hogy arra kérje, hogy hazatérhessen. A válasz az előzőek alapján aligha lehet teljesen meglepő:

Néha felhívott, de én könyörtelen apa vagyok, és rátettem a telefont. Azt mondtam neki, hogy birkózz meg vele. Hívott újra, és mondta, hogy távozom, és hazajövök. Úgyhogy én mondtam, hogy nem mész sehova, az akadémián vagy, itt élsz most, találd meg az utad

– mondta Szoboszlai Zsolt.

Ezek a tapasztalatok segítettek neki később megbirkózni a következő feladatokkal, először Salzburgnál Marco Rose és Jess Marsch irányításával (Erling Haaland csapattársaként), majd Lipcsében. Előbbi hasonlóan kezelte őt, mint az apja.

„Roséval kezdetben nem volt a legjobb, miattam. Mindennap azt mondta, hogy ez nem elég, ez nem elég. A harmadik alkalom után megkérdeztem, hogy miért nem, mit csinálok rosszul. Azt felelte, hogy csináljak többet, fussak többet, ne az utolsó között érkezzek az edzésre, és ne az elsők között távozzak. Idővel ezeket is megtanultam” – mondta korábbi edzőjéről.

Rose hozzátette:

„Egy interjúban azt mondta, hogy utáltam őt. Ez nem igaz, imádtam őt, és még mindig, ezt ő is tudja. Különleges kapcsolatunk van, kicsit apa-fia jellegű. Nem volt a számára, mert tudta, hogy tehetséges, én viszont az edzőjeként mindig azt kértem tőle, hogy a helyes dolgokat csinálja a megfelelő időben.”

Marsch kiemelte, hogy ugyanolyan önbizalom áradt Szoboszlaiból, mint Haalandból, de soha nem helyezte saját magát a csapatérdek elé.

A lipcsei kaland sem indult zökkenőmentesen, miután fél évre kidőlt sérülése miatt, de két Német Kupa-sikerrel a háta mögött sikeres időszakot hagyott maga mögött, mielőtt a Liverpool mezére váltott.

Pontosan ott van, ahol lenni szeretne, és ő érte el. Úgy alakította a világát, ahogyan elképzelte, és ez az, ami a legnagyobb játékosok különlegessége. Nem ismernek lehetetlent. Öröm ilyen emberek között lenni” – tette hozzá Marsch.

Ugyanakkor Szoboszlai sohasem hagyta, hogy az elismerései, beleértve az anyagi jellegűeket is, a fejébe szálljanak, és mindig emlékezteti magát arra, hogy két lábbal a földön álljon.

„Nem akarok megváltozni. Számos ember kérdezte a barátaimat, hogy változtam-e valamit azóta, hogy ismert lettem, vagy hogy a pénz más emberré tett. Erre nyugodtan mondhatják, hogy nem, én pontosan ugyanaz az ember vagyok, aki korábban voltam, és nem is fogok megváltozni.

Ha azt mondanám apámnak, hogy megváltozom a pénz vagy a hírnév miatt, akkor lekeverne egy pofont, és azt mondaná, hogy koncentráljak és fókuszáljak.”

Szoboszlai Zsolt hozzátette:

Cristiano Ronaldo-szurkolóként nőtt fel, ő volt a példaképe. De mondtam neki, hogy ne legyen Ronaldo, ne legyen Messi. Ha bárkire is gondolsz, akkor legyél Dominik. Ő nem Puskás Ferenc, sem Albert Flórián. Ő Szoboszlai Dominik.

Akinek a vezérletével a válogatott csoportelsőként harcolta ki az Európa-bajnoki részvételt, és a második kalapból várhatja a december eleji sorsolást.

Melyik válogatottat szeretné ellenfélnek a 2024-es Eb-n az 1. kalapból?

  • 21447
    Németország
  • 9387
    Anglia
  • 5845
    Belgium
  • 4816
    Portugália
  • 4215
    Spanyolország
  • 1576
    Franciaország

Melyik válogatottat szeretné ellenfélnek a 2024-es Eb-n a 3. kalapból?

  • 18733
    Szlovénia
  • 14111
    Szlovákia
  • 6303
    Skócia
  • 2984
    Hollandia
  • 2719
    Csehország
  • 1593
    Horvátország

Melyik válogatottat szeretné ellenfélnek a 2024-es Eb-n a 4. kalapból?

  • 18975
    pótselejtezős (C liga – Görögország, Grúzia, Kazahsztán, Luxemburg)
  • 5600
    Szerbia
  • 4733
    Svájc
  • 4223
    Olaszország
  • 4093
    pótselejtezős (B liga – Bosznia-Hercegovina, Izland, Izrael, Ukrajna)
  • 3382
    pótselejtezős (A liga – Észtország, Finnország, Lengyelország, Wales)

Európa-bajnoki selejtezők, 10. (utolsó) játéknap

Magyarország–Montenegró 3–1  (0–1)

Budapest, Puskás Aréna, 60 000 néző. V: Makkelie (holland)

Magyarország: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 95.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám (Németh A., 77.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Montenegró: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Veszovics (M. Vukcsevics, 55.), Jankovics (Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics

Gólszerző: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), ill. Rubezsics (36.)

A csoport másik mérkőzésén

Szerbia–Bulgária 2–2 (Veljkovics 17., Babics 82., ill. Ruszev 59., Deszpodov 69.)

A G CSOPORT VÉGEREDMÉNYE                     
1. MAGYARORSZÁG 8 5 3 16–7  9 18
2. Szerbia 8 4 2 2 15–9  6 14
3. Montenegró 8 3 2 3  9–11 –2 11
4. Litvánia 8 1 3 4  8–14 –6   6
5. Bulgária 8 4 4  7–14 –7   4

(Borítókép: Szoboszlai Dominik 2023. október 14-én. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok