Index Vakbarát Hírportál

Visszatér a magyar csúcsfutball, öt év után taszíthatják le trónjáról a Ferencvárost

2024. február 2., péntek 06:14

Szűk két hónapos szünet után péntek este visszatér a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, az OTP Bank Liga, amely tavaszi szezonjának egyik legizgalmasabb kérdése változatlanul az: letaszítják-e trónjáról az öt éve regnáló Ferencvárost? Erre a legesélyesebb talán a Paks lehet, amely ősszel elvégezte a munka felét – a téli pihenőt a tabella élén töltötte –, de az üdvösséghez azért ennyi még közel sem lesz elég. Az aktuális helyezésektől függetlenül mindig a népligetiek legnagyobb riválisának számító Újpest nagy valószínűséggel a kiesés elől menekül, az pedig sokszereplős versenyfutást sejtet, hogy mely csapatok érhetnek oda a nemzetközi kupaindulást érő helyekre. Körbejártuk, hogyan alakultak át az élvonalban szereplő csapatok keretei „téli álmuk” alatt, kik erősödtek, vagy éppen gyengültek a legjelentősebb mértékben az elmúlt hetekben, hónapokban. Tavaszi szezonfelvezető.

2023. december 17-én – többek között a Ferencváros magabiztos győzelmével a Zalaegerszeg ellen – ért véget a honi labdarúgó-élvonal 2023–2024-es idényének őszi etapja, amely után téli pihenőre, majd edzőtáborozni vonultak a csapatok. A szűk két hónapos szünet után péntek este visszatér a magyar csúcsfutball, így aktuális körbejárnunk, az elmúlt hetekben hogyan változtak a csapatok keretei, kik erősítettek, igazoltak a legjobban, vagy éppen melyik klubnak akad a leginkább félnivalója a tavaszi folytatásban. 

Kezdjük a 2023-as magyar klubfutball legnagyobb bravúrjával, a Paks teljesítményével, amely kizárólag magyar játékosokkal a keretében zárta a tabella élén az őszi szezont. A Bognár György vezette alakulat hét év után taszította le őszi trónjáról a Ferencvárost, így ezúttal nem a rekordbajnok telelt az élen, ahhoz viszont, hogy az utolsó forduló végeztével is megőrizze első helyét, még az eddigieknél is nagyobb bravúrra lesz szüksége. Ami a paksiak téli játékosmozgásait illeti, egyetlen játékos sem érkezett a tolnaiakhoz, távozókból viszont akadtak szép számmal. 

A nyáron nagy reményekkel, a kupafinalista Budafoktól szerződtetett Beke Péter nem felelt meg a hozzá fűzött elvárásoknak, játéklehetőséghez is alig jutott, így nem volt sokáig maradása a csapatnál – télen a második vonalban szereplő Nyíregyházához szerződött. A fiatal támadón kívül távozott még Bőle Lukács, míg Nagy Richárd, illetve Hegedűs János kölcsönszerződés keretein belül tették át ideiglenesen székhelyeiket előbbi Mezőkövesdre, szélsőtársa Szegedre, a védő pedig Siófokra. 

Bognár György csapatának magja viszont egyben maradt, és a felkészülési mérkőzéseken elért eredmények ugyan változóak voltak, de szép győzelmek is születtek, mint például a bolgár élvonalbeli Botev Plovdiv ellen. A tolnaiak vezetőedzője többször hangsúlyozta, továbbra sem egyenlő erőviszonyok mellett küzdenek riválisaikkal hétről hétre, szükségük van a fiatalpercek után járó központi támogatásra, amely miatt több alkalommal nem a legerősebb kezdő tizenegyét küldte pályára.

Az egyik csapatnak be kell raknia a fiatalt, mert szüksége van a pénzre, a központi támogatásra, a másiknak meg nem. Hol itt a versenyegyenlőség? Ezen el lehet gondolkozni 

– jegyezte meg Bognár György azok után, hogy az utolsó őszi fordulóban 3–0-s vereséget szenvedett csapata Fehérváron.

Nos, fiatalpercek ide vagy oda, a Paksnak minden esélye meglesz arra, hogy a tavaszi folytatásban is harcba szálljon első helye megőrzéséért, vagy legalább a dobogós helyek egyikéért.

Ebben legnagyobb kihívója minden bizonnyal a 34-szeres rekordbajnok Ferencváros lesz, amely annak ellenére, hogy a nemzetközi kupaporondon újabb szép eredményt ért el – csoportmásodikként kvalifikált Konferencialiga-csoportjából –, a honi pontvadászatban többször botlott, kellemetlen vereségekkel, pontvesztésekkel árnyalva a képet. Dejan Sztankovics csapata az őszi szezonban a legtöbb gólt szerezte, de 17 mérkőzésből – a Fradi szintjén mindössze – 10 alkalommal hagyta el győztesen a pályát, emellett három döntetlent és négy vereséget számlálva. Így jelenleg egy ponttal lemaradva a tabella második helyéről várja a folytatást. 

A címvédő ezúttal az éllovas legnagyobb kihívójaként várja a tavaszi folytatást

A zöld-fehérek felemás őszi teljesítményére jelentős hatással bírt a két edzőváltás – Sztanyiszlav Csercseszovot Máté Csaba, utóbbi Dejan Sztankovics követte –, illetve a kettős terhelés – a 17 bajnoki fellépés mellett a 14 nemzetközi kupatalálkozó –, de ezt a dupla frontot legalább még két mérkőzés erejéig tartaniuk kell. Az Olympiakosz ellen a nyolcaddöntőbe jutásért vívnak párharcot az Európa-konferencialigában februárban. A papírforma alapján küzdelmük kiegyenlített, a továbbjutási esélyek közel azonosak, így nem lehet azzal számolni, hogy márciustól kizárólag a bajnokságra kell koncentrálnia a rekordbajnoknak. Sztankovicsék célja a továbbjutás, ebben az esetben tavasszal folytatódik az európai kupakaland. 

Apropó Olympiakosz, az elmúlt hetekben lapunk Athénban járt, ahol terepszemlét tartottunk, és megérdeklődtük, hogyan várják a görög szurkolók a magyar rekordbajnok februári érkezését. 

Nos, de vissza a magyar bajnokságra. A Ferencvárosnak a minimális hátrány ledolgozásán felül télen szerződtetett játékosainak beillesztése is komoly feladat lesz, főként annak ismeretében, hogy kerete hazai mércével nézve jelentősen átalakult. Hajnal Tamás, a klub sportigazgatója a felkészülési időszak alatt bejelentette, hogy három, korábban meghatározó játékosára nem számít a továbbiakban a csapat, így Anderson Esiti, Tokmac Nguen, illetve Owusu Kwabena sem kezdte el az edzéseket – számukra folyamatosan új klubokat keres a vezetőség. Rajtuk kívül még Marquinhos, Ibrahim Cissé és Cristian Ramírez távozása is felmerült, de értük még hivatalos ajánlat nem érkezett. A rajt előtti napokban pedig némi meglepetésre, a több játékperc reményében Sigér Dávid is távozott.

És amennyi távozó, legalább annyi friss igazolás érkezett a népligetiekhez – méghozzá neves ligákból, csapatokból. A legfontosabb érkezők közé tartozik Kenan Kodro, aki a Fehérvártól tette át székhelyét a fővárosba, míg a francia élvonalbeli Metz védője, Habib Maiga, és az orosz Nyizsnyij Novgorod támadója, Edgar Szevikjan is komoly erősítést jelent. A bosnyák válogatott támadó személyében a magyar élvonal egyik legjobb játékosát szerezte meg a Ferencváros, aki méltó posztriválisa – adott esetben partnere – lesz Varga Barnabásnak. 

Összességében így elmondható, hogy kifejezetten jól igazolt télen a Ferencváros, kerete a távozók ellenére sem gyengült, sőt, bizakodva tekinthet a csapat a tavaszi szezonra. Hazánk magasan legnagyobb költségvetéssel működő klubja számára a bajnoki cím alapvető elvárás, ezen felül még a Magyar Kupában, és az előbb már beharangozott Ekl egyenes kieséses szakaszában érdekelt a csapat. 

Annyi biztos, hogy a friss igazolások hatékony beillesztése a rendszerbe kulcsszerepet játszhat akár már a közeljövőben is. Az érkezők a gyors átmenet érdekében már a spanyolországi edzőtáborban is pályára léptek – egyelőre több, kevesebb sikerrel. Dejan Sztankovics csapata január elején még a Mezőkövesddel játszott felkészülési mérkőzést, majd Spanyolország felé vette az irányt, ahol az edzőtábor alatt pályára lépett a lengyel Piast Gliwice, az ukrán Krivbasz és a cseh Plzen ellen. A három találkozóból mindössze egy győzelmet aratott, azt lengyel riválisa ellen, emellett a másik két mérkőzésen kikapott, de ebből még komolyabb következtetéseket nem lehet levonni. 

Fehérváron ősszel még párszor forró volt a kispad, mégis élmezőnyben zárt a csapat

A zöld-fehér rekordbajnok mellett még a tavaly kiesés ellen küzdő – azt végül éppen elkerülő –, míg a szezont ugyanolyan gyengén kezdő Fehérvár küzdhet akár a bajnoki címért, de a dobogós helyekért biztosan. Bartosz Grzelak alatt párszor elég forró volt a kispad az őszi szezonban, elég csak a csúfos Magyar Kupa-kiesést vagy az első fordulókban nyújtott gyenge teljesítményt említeni. De végül bíztak a svéd szakemberben, és mint kiderült, nagyon jól tették.

A tavaly szezonvégi, illetve az őszi etap első felében nyújtott, klubhoz méltatlan produkció után valósággal feltámadt a csapat, olyannyira, hogy az élmezőnyben vonulhatott téli szünetre – mindössze három ponttal lemaradva a második Ferencváros mögött. 

A fehérváriak kiválóan zárták a szezont, a legutóbbi hét mérkőzésükből hatot megnyertek – köztük az Üllői úton győzték le a Ferencvárost –, Kodro pedig futószalagon szállította a gólokat, összesen 11 alkalommal volt eredményes az őszi szezonban. A bosnyák válogatott támadó góljai tavasszal egészen biztosan hiányoznak majd, míg a korábbiakban még alapembernek számító Kovács Dániel is távozott a télen – ő légiósnak állt, és a görög élvonalban folytatja pályafutását.

Erősítés terén viszont jelentősebb név nem érkezett a Vidihez, Smiut Mario Lucas legutóbb még a Haladás alkalmazásában állt, míg Kovács Patrik a Vasastól, Veszelinov Dániel pedig Dunaszerdahelyről érkezett. A csapat a felkészülési mérkőzéseken sem remekelt, mind a három találkozóját elbukta – sorrendben a horvát Hajduk Split, a horvát Osijek, illetve a szerb Tekstilac Odzaci ellen.

Annyit azért így is kijelenthetünk, hogy az előző szezonnal ellentétben kiesési problémák ezúttal nem lesznek Fehérváron, de a dobogós helyek egyikének megszerzése komoly feladat lesz Bartosz Grzelak csapatának. Már csak azért is, mivel az ősszel még nemzetközi kupasorozat selejtezőjében vitézkedő Debrecen nagyon jól igazolt a nyáron.

Klubrekordot jelentő igazolás Debrecenben

Dzsudzsák Balázsék egyértelmű célja, hogy idén is a legjobbak között zárják a szezont, és a Debrecennek erre minden esélye meglesz. Annak ellenére, hogy a legutóbbi három bajnoki mérkőzésen nyeretlen maradt a csapat, a télen ígéretes igazolásokkal mélyült kerete. A legfontosabb érkező a magyar válogatott Szuhodovszki Soma, aki a tavalyi ezüstérmes Kecskeméttől igazolt a Nagyerdei stadionba – méghozzá klubrekordot jelentő összegért. A DVSC nem hozta nyilvánosságra a tranzakció pontos összegét, de annyi biztos, hogy a hajdúságiak még soha nem fizettek labdarúgóért annyit, mint tették most azt a 23 éves középpályásért.

Nyilván először szeretném beverekedni magam a csapatba és megmutatni azt, hogy nem véletlenül kerültem ide. Ha lehetőségem adódik rá, akkor szeretnék ott lenni az Eb-keretben, ezért mindent meg fogok tenni, közép-hosszú távon pedig szeretnék a DVSC meghatározó játékosa lenni

– mondta Szuhodovszki bemutatásán. Nos, de nem a Kecskemétről érkező középpályás a debreceniek egyetlen szerzeménye, hanem többek között az a Kocsis Dominik is, aki egyrészt utánpótlás-válogatott, másrészt pedig a jelenleg másodosztályú Budapest Honvéd meghatározó játékosa volt.

A 21 éves támadó fiatal kora ellenére nem számít tapasztalatlannak, az U21-es válogatottban már 12 alkalommal pályára lépett és három gólt szerzett.

Ami a Loki felkészülését illeti, hat mérkőzésen három győzelmet aratott Srdjan Blagoljevics együttese, amely legyőzte a montenegrói Buducsnoszt, a dél-afrikai TS Galaxy, illetve a román Petrolul csapatát. A Debrecen vasárnap kezdi tavaszi menetelését, első ellenfele a Diósgyőr lesz.

Ideális időzítés diósgyőri módra: edzőváltás két nappal a bajnoki rajt előtt

Az a Diósgyőr, amely minden bizonnyal a tavaszi futballidény első igazán nagy meglepetését szerezte azzal, hogy mindössze két nappal a rajt előtt menesztette vezetőedzőjét, Kuznyecov Szergejt. A diósgyőriek közleménye alapján az ukrán szakember nem azonosult a DVTK értékeivel, és mivel senki sem nagyobb, mint a klub, így nem volt maradása a kispadon. A váratlan döntés után ideiglenes vezetőedzővel, Simon Miklóssal a kispadon kezdi tavaszi szereplését a DVTK, amely keretében jelentős változások történtek a télen.

A diósgyőriek több játékos szerződtetését jelentették be, így a csapathoz érkezett Marco Lund a Norköppingtől, Ondrej Baco a Hapoel Jerusalemtől, illetve Doru Popadiuc az Universtitea Cluj csapatától. Távozók terén Lukács Dániel a Kecskeméthez igazolt, Marin Jurina az MTK játékosa lett, míg Jérémie Obunet kölcsönben Kassára tette székhelyét. Ami – az egyébként újonc – Diósgyőr esélyeit illeti, a váratlan vezetőedző-váltás átírhatja a dolgokat, de a keret minőségét és az ősszel mutatott játékát figyelembe véve kiesési problémákkal valószínűleg nem kell majd szembenéznie – igaz, ennél komolyabb célokat sem lehet megfogalmazni Diósgyőrben.

Nem úgy, mint például Újpesten. A lila-fehér klub a bajnokság legrosszabb formában lévő csapataként zárta az őszi etapot, legutóbbi hét mérkőzésén nyeretlen maradt. Olyan csúnya pofonokba is belefutott, mint a sereghajtó Kisvárda otthonában elszenvedett 4–0-s fiaskó.

Nebojsa Vignjevics vezetőedzőben egyelőre bízik a vezetőség, de a türelem aligha tart örökké,

sürgősen pontokat kell gyűjteni az Újpestnek ahhoz, hogy ne legyen az idény végén kiesési problémája.

A lila-fehérek legfontosabb téli igazolása az albán válogatott Albi Doka volt, aki a KF Tiranától érkezett, de már korábban futballozott Magyarországon a Honvéd játékosaként. Távozott viszont többek között Lirim Kastrati és Djordje Nikolic is Újpestről. Vignjevics csapata amennyiben az őszi szezon első mérkőzésein mutatott játékát veszi elő újra, akkor minden esélye meglesz arra, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát.

Sokszereplős versenyfutás a bennmaradásért

Problémái lehetnek viszont a Mezőkövesd, Zalaegerszeg, Kisvárda hármasnak, kieső helyen utóbbi két együttes áll jelenleg. A meglepetés erejével bírna, hogyha nem az imént felsorolt három csapat közül kerülne ki a szezon végén a két kieső.

Az OTP Bank Liga tavaszi szezonja péntek este 20 órától rajtol, méghozzá az MTK Budapest–Újpest fővárosi rangadóval. 

NB I, 18. FORDULÓ:

pénteken játsszák:

szombaton játsszák:

vasárnap játsszák:

Az állás: 1. Paks 34 pont, 2. Ferencváros 33, 3. Fehérvár 30, 4. Puskás Akadémia 28, 5. Debrecen 25, 6. MTK 25, 7. Diósgyőr 24, 8. Kecskemét 21, 9. Újpest 21, 10. Mezőkövesd 15, 11. Zalaegerszeg 15, 12. Kisvárda 14

Nagy harc zajlik a második vonalban 

Az élvonalon kívül a másodosztályban is hétvégén folytatódik a bajnokság. A tabella első helyén a Nyíregyháza áll, méghozzá jelentős előnnyel. A szabolcsi csapat öt ponttal előzi meg a második helyezett Győrt, de a feljutást jelentő első két helyért még harcban lehet a Szeged, a Vasas, valamint az egész másodosztály legalacsonyabb költségvetéséből gazdálkodó Kozármisleny is.

Az angyalföldiekhez hasonlóan az élvonalból érkezett Budapest Honvédnak, ellentétben a XIII. kerületiekkel, feljutási reményei egyáltalán nem lehetnek. A 11. helyezett kispesti csapatnál inkább azt tűzhetik ki célul tavaszra, hogy problémamentesen őrizze meg tagságát a másodosztályban.

NB II, 19. FORDULÓ:

szombaton játsszák:

vasárnap játsszák:

hétfőn játsszák:

Az élcsoport állása: 1. Nyíregyháza 43 pont, 2. Győri ETO 38, 3. Szeged 33, 4. Vasas 32, 5. Kozármisleny 31, 6. Pécs 25

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok