Index Vakbarát Hírportál

Örvendhetnek a Molnál: a csoport új befektetése máris lenyomta a korábbit

2024. március 3., vasárnap 20:51

Jó 60 percig a kapus, Banai Dávid tartotta meccsben az Újpestet a Fehérvár elleni NB I-es bajnokin, a hajrára azonban meg tudott újulni a lila-fehér gárda, így pedig behúzta a három pontot.

Új kör, tiszta lap?

Hol van már július 29-e és az új szezon első fordulójának izgalma? És hol van már az Újpest évtizede nem látott jó hazai rajtja, amit anno épp a Fehérvár FC elleni 2–1-es – emberhátrányban kiizzadt – sikerrel hozott össze a lila-fehér gárda... Ezúttal jóval hűvösebb körülmények között, jóval világosabb célok mellett csapott össze a két együttes. Két teljes kör után (22 meccsel a hátuk mögött), az akkor győzedelmeskedő újpestiek szeme előtt a kieső zónától való távolodás, a fehérváriaké előtt pedig a dobogós pozíciójuk megerősítése lebeghetett.

A tabellán elfoglalt pozícióknak megfelelően a Vidi kezdett jobban: az újpesti kaput őrző Banai Dávidnak már a 10. percben be kellett mutatnia a meccs első bravúrját a ziccerben kilépő Nejc Gradisar lövésénél. A 14. percben már a keresztléc mentette meg a hazaiakat, ezúttal is Gradisar próbálkozott, igaz, jóval távolabbról, mintegy 20-22 méterről eleresztett átlövéssel. 

Az Újpest a félidő derekához közeledve veszélyeztetett először: Matija Ljuljics szabadrúgása után Heinz Mörschel fejese vágódott szögletre az egyik védőről. Ennyi azonban nem volt elég a fehérvári mezőnyfölény megtöréséhez, nem sokkal később Jorgosz Anculasznak kellett tisztáznia a kapu torkából, majd Nicolas Stefanelli lövése halt el a blokkon. Gradisar és Banai párharcából harmadszor is a kapus jött ki győztesül, a szlovén csatár hiába futotta le a védőjét és vezethette ismét egy az egyben az újpesti hálóőrre a labdát, utóbbi egy újabb bravúrral ismét kifogott rajta. Nem túlzás, a Vidi 68-asa szűk félórányi játék után nyugodtan járhatott volna mesterhármasnál is, ám Banai tartotta a gól nélküli döntetlent. 

A játékrész hajrája már jóval kiegyenlítettebb lett, Radosevics Ognjen lábában pedig ott lehetett volna a hazai vezetés is, ám a mindössze 20 esztendős középpályás az ötös csücskénél végül eggyel több cselt húzott meg a kelleténél... A 40. percben Mörschel lapos, bal alsóba tartó lövésénél kellett nagyot nyújtóznia Tóth Balázsnak, beszédes azonban, hogy ez volt a mérkőzésen az első védése a fehérvári kapusnak. Aztán a lefújás előtt kellett még egyet, ezúttal Peter Ambrose jutott ziccerig jelentős mezrángatás mellett is. 

Fordulás után visszatért a vendég fölény, de az első 30 percben látottakhoz képest csökkent a piros-kék rohamok intenzitása. Bő egy óra után úgy tűnt, Gradisar csak-csak kitör Banai babonájából, ám hiába passzolt még a kapust is kicselezve két méterről  az üresen maradó kapuba – mivel az induláskor szabálytalanul nyomta el Aboubakar Keitát, a találatot nem adták meg. 

A hajrára maradt a döntés

Az utolsó negyedórához érve megélénkült a hazai tábor. Az Újpest-drukkerek megérezhettek valamit, mert a 76. percben jött a meccs addigi csattanója, a csereként beszállt Tajti Mátyás hét méterről a léc alá belsőzte Tamás Krisztián balról érkező centezését (1–0). Másfél perccel később pedig már kettő volt a hazai előny, ezúttal Csoboth Kevin húzott el a bal szélen, majd tette középre laposan a labdát, a hosszún érkező Ambrose pedig senkitől sem zavartatva lőhette azt a rövid alsóba (2–0). 

A 86. percben az Újpest kiütésessé is növelhette volna a különbséget, ám a Branko Pauljevics által kiharcolt tizenegyest Tajti elhibázta. Így maradt végeredménynek a 2–0. 

A találkozónak külön pikantériát adott, hogy áprilistól az Újpest többségi tulajdonosa a Mol-csoporthoz tartozó Mol Vagyonkezelő Zrt. lesz, míg 2023 nyaráig a magyar olajtársaság a fehérváriak név- és főszponzora volt. Örvendhetnek a Dombóvári úton: az új családtag legyűrte az exet.

Az Újpest győzelmével egy pontra megközelítette a tabella 9. helyén álló Zalaegerszeget. A Fehérvár maradt 39 pontos és nem tudta növelni előnyét a – Miskolcon döntetlent játszó – Puskás Akadémiával szemben a dobogó legalsó fokáért folytatott csatában. 

LABDARÚGÓ NB I, 23. FORDULÓ
Újpest FC–Fehérvár FC 2–0 (0–0)
Korábban
MTK Budapest–Paksi FC 0–2
(0–0)
Ferencvárosi TC–Kecskeméti TE 2–0 (1–0)

(Borítókép: Az Újpest második gólját szerző Peter Ambrose ünnepel egy korábbi bajnokin. Fotó: MTI)

Rovatok