Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik rendszer omlott össze a válogatott jegyértékesítése során, és hogy mi lesz a Szurkolói Klub sorsa

2024. március 6., szerda 15:25 | aznap frissítve

Nem állíthatjuk, hogy zökkenőktől mentesen indult volna, de aztán annál jobban belendült a jegy- és bérletértékesítés a magyar labdarúgó-válogatott 2024-es hazai mérkőzéseire. Bár az árak jelentősen növekedtek, a kereslet nem lett kisebb, olyannyira, hogy az újonnan bevezetett értékesítői rendszer összeomlott, és órákkal el kellett halasztani a virtuális pénztárak megnyitását. Ennek körülményeiről, az új rendszerről, a pontgyűjtés további mikéntjéről, valamint a felvetődő szurkolói aggályokról is faggattuk a Magyar Labdarúgó-szövetséget.

A magyar nemzeti együttes a 2018 nyara óta tartó, Marco Rossi szövetségi kapitány fémjelezte érában sikert sikerre halmoz: a 2016-os Európa-bajnokság után a részben hazai rendezésű, 2021-re csúsztatott kontinensviadalra, majd a most nyárira is kijutott – utóbbira veretlenül, csoportelsőként.

Mindehhez nagyban hozzájárult a Nemzetek Ligája-menetelés is, mely során a C ligából az A-ig repültek a mieink, sőt ott nem csak simán maradtak bent a bombaerős angol, német, olasz hármassal kiegészülő csoportban, hanem második helyen végeztek, és az utolsó meccsig életben tartották esélyüket az elődöntőbe jutásra. Közben volt ugyan egy sikertelen világbajnoki kvalifikációs sorozat, de a magyar válogatott fellépései iránt óriási maradt itthon az érdeklődés. Jól jellemzi ezt a rengeteg panaszkodás minden egyes jegyértékesítés során, hiszen

nem csupán a 67 ezres Puskás Arénát, hanem akár a 90 ezres Wembley-Stadiont is könnyedén megtöltenék szurkolókkal Szoboszlai Dominikék. Sőt, adott esetben akár még az is kevés lett volna.

Éppen ezért a Magyar Labdarúgó-szövetség erre az évre a szurkolói kéréseket meghallgatva arra az elhatározásra jutott, hogy pontgyűjtőrendszert vezet be, aminek a leghűségesebb drukkerek lehetnek haszonélvezői a következő években a jegy- és bérletvásárlások során.

A szurkolói pontgyűjtés rendszere (elméletben)

Igen ám, de az új felület éles bevetése nem sikerült túl jól. Az értékesítés kezdetét pénteken 10 órára írták ki, ehhez képest rögvest három órával el kellett tolni, és végül nem is az új rendszerben lehetett megvásárolni a belépőket. 

Rengeteg kérdés vetődött fel ennek következtében még szerkesztőségünkön belül is, továbbá olvasói aggályok is érkeztek az új szisztémával kapcsolatban, így megkerestük az MLSZ-t, hogy tisztázzuk ezeket.

Mi történt a jegykezelő rendszerrel pénteken?

Az MLSZ a jegyértékesítési rendszerrel kapcsolatban elsőként kiemelte, hogy az folyamatosan és fennakadás nélkül működött, és működik jelenleg is a péntek 13 órás nyitása óta.

„Még az értékesítés 10 órára tervezett megkezdése előtt az MLSZ fennakadásokat észlelt a regisztrációs rendszer (tehát nem a jegyértékesítési rendszer) működésében, ezért a regisztrációs rendszer felfüggesztése mellett döntött, soron kívüli tájékoztatást kért a konkrét hibáról a rendszer holland szállítójától, valamint azonnal általános vizsgálatot rendelt el. Ezzel párhuzamosan a jelentős érdeklődésre tekintettel és az esetleges további problémák elkerülése érdekében a regisztrációs rendszer zavarmentes kiiktatásának és az előszobarendszer aktiválásának időigényére tekintettel döntést hoztunk arról, hogy a bérletértékesítést elhalasztjuk a tervezettnél 3 órával későbbi időpontra. Az átállás következtében a bérletvásárlás során – a korábbi évek gyakorlata szerint – szükséges volt a személyes adatok megadása, ezzel együtt a bérletértékesítés zavarmentes volt, öt óra leforgása alatt több mint 30 ezer bérlet talált gazdára” – válaszolta kérdésünkre a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs osztálya.

Hogyan léphettek be a szurkolók más drukkerek profiljába?

A bérletértékesítés napján több szurkoló is jelezte, hogy a Szurkolói Klubba belépve más profilján kötöttek ki. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ez hogyan fordulhatott elő. 

A válasz röviden: sehogyan.

Az előzőhöz hasonlóan lényeges információ, hogy egyetlen szurkoló sem léphetett be más személy profiljába. Ténylegesen előfordult – nem általánosan – olyan eset, hogy az mlsz.hu oldalon bejelentkező szurkoló nem a saját nevét láthatta az oldal fejlécében, de onnan tovább más profiljába nem léphetett be. Ezt a tényt hivatalos regisztrált GDPR-szakértő vizsgálata is megerősítette

– felelte a szövetség.

Mi lesz a sorsa a Szurkolói Klubnak, és a mi a pontgyűjtésnek? 

Az MLSZ válaszában hangsúlyozta, hogy a halasztott indítás senkit nem hozott hátrányos helyzetbe, illetve hogy a bérletvásárlók közül mindenki megkapja majd azokat a pontokat (100-100), amelyek a budapesti két felkészülési találkozóra járnak. Ezeken kívül a júniusi, debreceni barátságos összecsapás, valamint a Magyar Kupa-döntő 100-100 pontja kerülhet be a rendszerbe.

„A SZURKOLÓK ÉS AZ MLSZ SZEMPONTJÁBÓL IS a LEGLÉNYEGESEBB INFORMÁCIÓ, HOGY A BÉRLETÉRTÉKESÍTÉS HALASZTOTT INDÍTÁSA SENKIT NEM HOZ(OTT) HÁTRÁNYBA: AKI BÉRLETET SZERETETT VOLNA VENNI, MEGTEHETTE, MEGTEHETI, ÉS A SZURKOLÓI ELKÖTELEZETTSÉGET JUTALMAZÓ PONTOKAT AZ EREDETILEG MEGHIRDETETT FELTÉTELEKNEK MEGFELELŐEN MINDENKI MEGKAPJA, ILLETVE MEG TUDJA EZUTÁN IS SZEREZNI”

– hangsúlyozta az MLSZ.

A Szurkolói Klub tehát a terveknek megfelelően marad életben, de a tagság nem feltétele a találkozóra kilátogatásnak.

Az is igaz, hogy anélkül viszont nem tudják majd a drukkerek gyűjteni a pontokat, amelyek később hasznosnak bizonyulhatnak a meccsre járás szempontjából:

„A fentiektől függetlenül érdemesnek látszik tisztázni (illetve az eredetileg meghirdetett feltételeket megismételni): a válogatottmérkőzésekre való jegyvásárlásnak/bérletvásárlásnak, majd pedig a mérkőzésre az érvényes jeggyel vagy bérlettel való belépésnek nem feltétele a Szurkolói Klubtagság. Ugyanakkor ahhoz, hogy a szurkoló részt vegyen a pontgyűjtőrendszerben, azaz a mérkőzésen való részvételért megkapja és gyarapítsa a neki járó pontokat, Szurkolói klub tagnak kell lennie” – tisztázta a szövetség.

Az MLSZ tájékoztatása szerint a Szurkolói Klubhoz eddig több mint 60 ezer ember csatlakozott, és erre a többi drukkernek is lehetősége lesz a regisztrációs rendszer újraindítása után.

A 2024-ben gyűjtött pontok alapján először 2025 januárjától azok vásárolhatnak majd elsőként jegyet, bérletet, akik addig a legtöbb pontot gyűjtötték

– tették hozzá.

A pontgyűjtéssel kapcsolatos további szurkolói aggályok

Olvasóink körében is felvetődtek a pontgyűjtéssel kapcsolatos további kérdések, sőt inkább problémák.

Ezek három kategória oszthatók, nevezetesen, hogy:

Ezekre a kérdésekre, és arra a felvetésre, miszerint így kívánják növelni a nehezebben értékesíthető mérkőzések nézőszámát, az MLSZ nem kívánt reagálni.

Ez vár a mieinkre 2024-ben

Marco Rossi együttese elsőként március 22-én 20.45-től Törökországot fogadja a Puskás Arénában, majd 26-án 19 órától Koszovó lesz az ellenfél ugyanitt. 

A nyári Európa-bajnokságot megelőzően ugyancsak két mérkőzést játszanak a mieink, előbb június 4-én, 20.45-től Írországban lépünk pályára, aztán június 8-án Debrecenben, ahol Izrael lesz az ellenfél. 

A magyar válogatott a decemberi sorsoláson az első kalapból a házigazda Németországot, a harmadikból Skóciát, a negyedikből pedig Svájcot kapta ellenfélül.

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

Ön szerint hogyan teljesít a magyar válogatott az A csoportban?

 • 24521
  Nem nyeri meg a csoportot, de magabiztosan továbbjut a második helyen!
 • 17694
  Nem végez az első két csapat között, de harmadik helyen továbbjut!
 • 11343
  Harmadikként végez, és nem jut tovább a nyolcaddöntőbe!
 • 9151
  Csoportutolsóként esik ki a tornáról!
 • 8307
  Bravúros teljesítménnyel csoportelsőként végez!

Az ősszel indul a Nemzetek Ligája új kiírása, most sem panaszkodhatunk a nevekre, hiszen újra megkaptuk a németeket, valamint érkeznek Budapestre a hollandok, és a B ligából feljutó bosnyákok is.

Nemzetek Ligája 2024–2025, A liga, 3. csoport

1. forduló (szeptember 7.)

20.45: Németország–Magyarország

20.45: Hollandia–Bosznia-Hercegovina

2. forduló (szeptember 10.)

20.45: Magyarország–Bosznia-Hercegovina

20.45: Hollandia–Németország

3. forduló (október 11.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Németország

20.45: Magyarország–Hollandia

4. forduló (október 14.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

20.45: Németország–Hollandia

5. forduló (november 16.)

20.45: Németország–Bosznia-Hercegovina

20.45: Hollandia–Magyarország

6. forduló (november 19.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Hollandia

20.45: Magyarország–Németország

Ön szerint hogyan végez a magyar válogatott az A ligában?

 • 5954
  A harmadik helyen végzünk, játszani kell a bennmaradásért.
 • 5857
  Bravúr: az első két hely egyikén zárva bejut a negyeddöntőbe!
 • 885
  Sajnos utolsók leszünk, így kiesünk.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok